MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)
MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr, Tisztelt Ház, Tisztelt Igazságügy-miniszter Úr! Gondolom, itt a Házban sok képviselőtársammal együtt emlékszünk arra, amikor a helyi bíróságok létesítéséről szóló törvényjavaslat vitájában arra kért több képviselőt, hogy az újabb bíróságok létesítésére vonatkozó indítványokat vonják vissza, mert az igazságügyi kormányzat, méltányolva ezeket az igényeket, széleskörűen meg fogja vizsgálni annak a lehetőségét, hogy országszerte a kisebb, de vonzáskörzetüknél fogva jelentősebb városokban miként létesíthető helyi igazságszolgáltatási szerv.
Komolyan gondolva ígéretét 1991. január 18-án levélben fordultam önhöz, a Hajdúnánási Városi Bíróság alapítása tárgyában, amelyre sajnos, mind ez idáig semmiféle visszajelzést nem kaptam. Levelemet megelőzte a hajdúnánási polgármester tájékoztató levele, amelyben ön elé tárta azokat a körülményeket, amelyek megalapozzák egy helyi bíróság létesítését a városban. Ezt az ügyet azóta a hallgatás homálya fedi. Megjegyzem, elsősorban ez ösztönzött arra, hogy ilyen formában tegyem föl kérdésemet.
Számomra és a hajdúnánási lakosok számára sem érthető az igazságügyi kormányzat hozzáállása ehhez az ügyhöz. Most, amikor a helyi önkormányzat minden lehetséges feltételt megadna a helyi bíróság minél jobb működéséhez, úgy érezzük, hogy ezeket az erőfeszítéseket önök nem méltányolják kellően. Pedig a kezdeményezés reális alapját igen nehéz lenne elvitatni. Manapság, amikor a jogállammá fejlődéssel összhangban a bíróságokra egyébként nagyon helyesen egyre több feladat hárul, nem világos ez az ellenállás a helyi kezdeményezések irányában, amelyek pedig nagy segítséget jelentenének a bíróságok jobb működéséhez is.
A konkrét esetben például választókerületem városában, Hajdúnánáson, bátran állíthatom, olyan feltételeket kívánnak nyújtani a helyi bíróság működéséhez, amit Magyarországon sajnos sok-sok városi bíróság megirigyelhetne. Pedig szilárd meggyőződésem, hogy ezen feltételek megteremtése a magát jogállamnak nevező államban csupán a minimumot jelenti.
Tisztelt Miniszter Úr! Meggyőződésem, hogy ezeket a helyi kezdeményezéseket nagyon komolyan kellene venni. Amikor az önkormányzatok ilyen siralmas állapotban vannak, a kevés támogatás és az alapvető törvényi szabályok miatt nagyon meg kellene becsülni azt az erőfeszítést, amit Hajdúnánás, és meggyőződésem szerint számos kisváros önkormányzata Magyarországon az igazságszolgáltatás helyzetének, ezzel együtt az igazságügyi kormányzat munkájának megkönnyítése érdekében tenne.
Ezek a kezdeményezések egyszerre szolgálnák a központi kormányzat, a helyi lakosok és a független bíróságok érdekeit. Kérdéseim tehát:
Először: érdemes-e Hajdúnánás városának erőfeszítéseket tenni a helyi bíróság létesítése érdekében, vagy várják meg, amíg ettől végképp elveszi a kedvét a központi bürokrácia és az esetleges megyei gáncsoskodás?
Másodszor: szándékszik-e megvalósítani az igazságügyi kormányzat azon ígéretét, hogy rendszerbe foglaltan átvizsgálja a helyi bíróságok működését és az illetékességi területekkel kapcsolatos ellentmondásokat?
Harmadszor: amennyiben igen, mikor ismerkedhetnénk meg ezzel a koncepcióval?
Várom válaszát. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir