SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:

Full text search

SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter:
SURJÁN LÁSZLÓ, DR. népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A képviselő úr által fölvetett probléma valós, súlyos probléma. A szociális otthonokban fizetett térítési díjakat elavult rendelkezések szabályozzák, amelyek az önkormányzati rendszer jellegétől is idegennek látszanak. A cél, hogy ezeket a térítési díjakat kereslet-kínálati szempontok, igénylők, intézmények, önkormányzatok lehetőségük alapulvételével szabadon alakítsák ki. Szükséges azonban a jelenlegi rendkívüli kötött rendszer és egy ilyen szabad rendszer között valamifajta racionális átmenet megteremtése, nehogy egy szociálisan igen érintett réteget sokkszerű hatások érjenek. A teljes gondozás költségeit arányosan kellene, hogy viselje a központi költségvetés, az önkormányzat és az állampolgár.
A rugalmas térítési díjrendszer elveit kidolgoztuk, jogszabály tervezete is elkészült. Lényege: a térítési díj alapjául a mindenkori minimális nyugdíjat tekintsük, saját jogú nyugdíjminimumot, és ettől az önkormányzatok az érintett egyéni helyzetétől függően 30%-kal lefelé vagy felfelé eltérhessenek. Jogtechnikailag gondot jelent, hogy az önkormányzati törvény szellemének és betűjének megtartásával a szabályozás mikéntjét megoldjuk. A tervezet az önkormányzatokat érinti, jogokat ad a térítési díj nagyságának megállapítása tekintetében, a szabályozás vagy törvényben, vagy törvény felhatalmazásán alapuló kormányrendeletben történhet.
Önálló törvény alkotását a téma jelentősége és a Parlament zsúfolt napirendje talán nem indokolja. Kormányrendelet kiadásához szükséges felhatalmazást megítélésünk szerint a legkorábban az önkormányzatok feladat- és hatásköréről szóló és azt hiszem, mind a hat párt által már nagyon kívánt törvény meghozatala teheti lehetővé.
Az országgyűlés szociális bizottsága április 4-i ülésén bizottsági módosító indítványként elfogadott egy olyan javaslatot, amely fölhatalmazza a Kormányt megfelelő kormányrendelet kiadására, és az önkormányzatokat ilyen értelmű jogokkal ruházza fel.
Amennyiben a Tisztelt Ház ezt a törvényt és a hozzá csatlakozó bizottsági indítványt, amelyet a Kormány nevében minden bizonnyal támogatni fogunk, megszavazza, a kérdés rövidesen megoldódik.
Köszönöm a kérdést, amely lehetővé tette, hogy a kérdés mostani állásáról a Tisztelt Ház előtt beszámolhassak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir