IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)

Full text search

IVÁN GÉZA, DR. (FKgP)
IVÁN GÉZA, DR. (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Miskolcon a Magyar Tudományos Egyesületek helyi szervezetének kezdeményezésére és hathatós tevékenységével megépült a város központjában a kiválóan berendezett Technika Háza. Ennek az volt a célja, hogy végre megfelelő otthont adjon a miskolci és borsodi tudományos dolgozók, műszaki szakemberek, kutatók, szerkesztők, tervezők számára. Telket adott, és ezen kívül 22 millió forintos összeggel sietett az építkezés megsegítésére a város.
Ennek az összegnek csaknem duplájával lépett be a vállalkozásba a miskolci székhelyű Észak-Magyarországi Áramszolgáltató Vállalat, a többi pénzt különböző helyi testületek, tudományos egyesületek, kis- és nagyvállalatok, szövetkezetek, kutatóintézetek teremtették elő, azaz az önkormányzati segítségen jóval felüli társadalmi hozzájárulás segítette a megvalósulást.
Most, hogy a privatizálásnak az államilag támogatott társadalmi szervezetekre is ki kell terjednie, felmerült az épület tulajdonjogi hovatartozásának a kérdése. A MTESZ, a Magyar Tudományos Egyesületek Szövetsége borsodi vezetősége szintén igényt jelentett be rá, az önkormányzat helyeslése mellett. A birtokbavétel pedig eddigi tisztázatlan jogviszonyok között történt. Az anyagi hozzájárulás listáján jelentéktelen összeggel szereplő budapesti központ teljes tulajdonjogot akar szerezni az épület felett, a helyileg illetékes földhivatal az épület tulajdonjogát a magyar állam nevére jegyezte be, ami miatt a MTESZ budapesti központja fellebbezést jelentett be.
Indokul azt hozta fel, hogy a borsodi szervezet csak egy jogi személy szervezete, és csak az országos központja révén lehet tulajdonosa a miskolci Tudomány és Technika Házának. A borsodiak a megyei földhivataltól azt kérték, hogy a Borsod megyei tudományos egyesületek utódszervezete javára kebelezzék be a tulajdonjogot, ne a központ javára. Ez az utódszervezet Tudomány és Technika Háza Rt. néven működne.
Résztulajdonosok lennének mindazok, akik téglajeggyel és más hozzájárulással – beleértve fizikai munkával – segítették a megvalósítást, valamint egy vagy két évtizedes tudományos munkában vettek részt a helyi MTESZ-ben, vagy egyesek többel is. Ezek az egyének kedvezményes részvényáron jutnának hozzá a részvényekhez, itt most nem részletezett elosztás szerint.
A földhivatal egyelőre függőben tartja a pesti központ javára történő bejegyzést. A tulajdon ilyen állása mellett a borsodi tudományos, kutató, szervező stb. gárda sokkal eredményesebben tudná munkájával elősegíteni a Borsod vidéki termékszerkezet-váltás nehéz gondjával járó megsegítést is.
1990. december 4-én a társadalmi szervek, illetve a tagegyesületek és a miskolci akadémiai bizottság által szervezett fórumon helyeselték azt, hogy ne a MTESZ-központ, hanem a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei MTESZ-szervezet részére biztosítsák a tulajdonjogot. Előző esetben ugyanis a Technika Háza feletti rendelkezési jog – mely az eladást is magában foglalhatja – kicsúszna azok kezéből, akik áldozatot hoztak érte, ez pedig igazságtalan lenne a 2 milliós központi hozzájárulás miatt a 180 milliós befektetett értékhez képest.
Tudom, hogy a probléma a helyi kormányzatok és szerveik stb. törvényjavaslathoz is kapcsolódik. De végeredményben modellszerű eset is, mert több más önkormányzati területen működő, de budapesti központú tudományos egyesületet, szövetséget vagy társaságot is érint.
Tisztelettel kérem az államtitkár urat, szíveskedjék eligazítást adni az alábbi kérdésekben.
1. Jogosan tekintheti-e tulajdonának az MTESZ budapesti központja a miskolci Technika Házát a földhivatali bejegyzés által – ha megtörténik.
2. Nem jogsértő-e a MTESZ XV. küldöttközgyűlésének az a határozata, mely az eszmei vagyont budapesti székhelyű egyesületek között eszmei arányban osztja meg, s ezzel gátolja az államilag támogatott tudományos egyesületek privatizációját, a borsodi szervezeteknek kárt okozva az esetleges feléléses, eladásos megoldással?
3. A gazdálkodó szervezetté való átalakulás szolgálja-e inkább a privatizációt, vagy az állami tulajdon további forszírozása?

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir