ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A balatoni gyermekközpont megszüntetésének szándékáról az elmúlt év júliusa óta több ízben tartottunk nyilvános sajtótájékoztatót, a minisztérium legutóbb pedig 13-án, decemberben, amikor már a döntés birtokában voltunk.
Ennek értelmében '90. december 31-i hatállyal jogutód nélkül szűnt meg az intézmény. A Közlönyben napvilágot látott utasítás szövege nem részletezi a döntés hátterét, sem a jövőre vonatkozó elhatározásokat és elképzeléseket. Mindezeknek a közvélemény előtt való tisztázását elsősorban a tájékoztatóinktól reméltük, amire körülbelül négyszer került sor.
Nem kell részleteznem, hogy milyen szerepe volt eredetileg Zánkának a pártállam gyermeknevelési szándékaiban. Marxista elkötelezettségű ifjúsági vezetőket akartak itt nevelni és jutalmazni. Ehhez kiemelten kedvezményezett pedagógusokat toboroztak, akik érthetően sajnálják otthagyni azt a szép helyet. Természetesen az idők folyamán ez a funkciója változott. Nincs elfogadható pedagógiai érv arra sem, hogy a tanév folyamán oda néhány hétre diákokat különítsünk el, megszakítva a szorgalmi időt. Ezenkívül sok más célra is szolgált, amiket most nem akarok felsorolni. Ezek éppen a visszaélést jelentették.
A tárca a gyermeküdültetést a kultúra szerves részének tekinti. Ezt az alapfunkciót a megmaradt létesítményelvnek be kell tölteniük a jövőben is. A balatoni gyermekközpont állapotát éppen az jellemezte az utóbbi időben, hogy nem használtuk ki. Ehhez tudnunk kell, hogy míg a vakáció alatt háromezer fős, a szorgalmi időszakban ezerfős a gyermekváros befogadó képessége, míg ésszerű turnusváltásokkal évente 25 ezer tanuló üdültetése oldható meg, több nem. A 40 ezer túlzott szám.
A régi intézményi szervezet keretei közt a fenntartási kötöttségek évente több száz milliós állami hozzájárulást tettek szükségessé, 1990-ben 220 millió forintot. Az épületek felújítására becslések szerint 600 milliót kellett volna költenünk. A balatoni gyermekközpont megszűnésével egyidőben, tehát annak helyén létrejött a zánkai üdülőcentrum, mely az említett alapfeladattal mint költségvetési intézmény működik. Ennek vezetője a művelődési és közoktatási miniszter által megbízott főigazgató. A gyermeküdültetés alapfunkcióján kívül néhány további funkció az alapító okiratból: képesség- és tehetségfejlesztés, gyermeksport, játék - és szabadidőközpont, számítástechnikai és nyelvi programok, szervezett üdülés a határon túli magyarság gyermekei számára, európai országok gyermekcentrumának kiépítése, és így tovább.
Mindezeknek a jobb hasznosítási módjára a tavasszal pályázatot kívántunk kiírni és ezt megvalósítani, míg az ez évi nyári üdültetés programját már január közepén eljuttattuk a miniszterelnöki hivatal ifjúságpolitikai titkárának, így a folyamatosság a gyermeküdültetés terén megmaradt. A pályázat kiírása a pénzügyminiszter és a Kormány hozzájárulását igényli. A miniszteri biztos 17 pénzintézetet és beruházási intézményt kért fel a hasznosítás pályázattal kapcsolatos feladatvállalási és lebonyolítási szándéknyilatkozat megtételére. Ebből 9 adott pozitív választ. Ezek tudomásul véve a kötelezően megtartandó feladatokat, egyaránt foglalkoztak a hasznosítási pályázat kiírásának mikéntjével, a pályázaton nyertes megoldás vállalkozási formába öntésével és így tovább.
Nem zárnánk ki a külföldi érdeklődőket sem, akik a minisztériumi apport mellett az egész létesítmény- és ingatlanérték 50%-áig részesedhetnének, amennyiben a hasznosítás értékesítési vonatkozásaihoz megkapjuk a hozzájárulást az államtól.
Ami az ott dolgozók közül távozni kényszerülők körét illeti, már tavaly májustól létezik a közös érdekképviseletük az általuk választott testületekkel. Javaslataikat éppúgy figyelembe kellett vennünk a folyamatos konzultációk során, mint az ott érdekelt két pedagógus-szakszervezetét. A minisztériumban több ízben fogadták őket, magam is megtettem ezt három alkalommal. A közel 500 dolgozóból 91 pedagógus. Az együttműködés eredményeképpen mára 51, még állás és lakás nélküli pedagógusra 500 munkahelyi igénybejelentés érkezett az ország minden tájáról, miután az oktatók is a legkülönbözőbb helységekből származtak. Ez ügyben az ország valamennyi polgármesterének írtunk segítségkérő felszólítást. A felmondási idő számukra egységesen hat hónap, miután év közbeni elhelyezkedési lehetősége a pedagógusoknak korlátozott. Ezzel kapcsolatos többletköltségeket, 20 millió forintot a minisztérium állja. A többi dolgozó felmondási ideje a kollektív szerződéshez igazodik, bár a Munkaügyi Minisztériumhoz fordultak az ettől való, számukra kedvezőbb eltérés engedélyezése végett.
A közeli települések vállalatai mindenesetre az önkormányzatokkal együtt komolyan veszik az elhelyezkedés gondját. A helyzet ily módon naponta kedvezőbben alakul. A volt szolgálati lakást sokan már elhagyták, illetve mindössze 30 fő esetében ez még lényeges kérdés azzal együtt, hogy közülük is többeknek van a környéken lakása. Néhány esetben búóság dönt majd ez ügyben. A 9 érdemi pályázat elbírálása után és a megvalósított tervekről szeretnék legkésőbb júniusban az Országgyűlés előtt beszámolni. Kérem válaszom elfogadását. (Taps jobbról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir