ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az kétségtelen, hogy az interpellációra adott válasz elfogadásának az elutasításával a Ház az Igazságügyi Minisztériumot pótvizsgára utasította. Szerettük volna a pótvizsgát letenni, és vártuk, hogy a vizsgabizottság, jelen esetben az alkotmányügyi állandó bizottság kidolgozza a pótvizsga letételének a feltételeit. De kiderült - elnézést, nem sérteni akarom ezzel az alkotmányügyi bizottságot, de - az alkotmányügyi bizottság is megbukott, mert nem dolgozott ki nekünk lehetőséget arra, hogy hogyan is álljunk neki a pótvizsgának. Kérem szépen, ha Lenint nem helyezték volna hatályon kívül, akkor kérdezhetném, hogy: mi a teendő? (Derültség.)
Csak azt tudom tenni, hogy megkérem a képviselő urat, engedje meg, hogy kiegészítsem a miniszteri választ, és azután nyilatkozzék újból, hogy elfogadja-e vagy nem, és azután kérem, hogy a Ház újból szavazzon a válasz elfogadása vagy elutasítása tárgyában.
Engedje meg, hogy egy szubjektív szemponttal kezdjem. Nekem magánéleti szempontból is elfogultnak kellene lennem a károsultak oldalán, mert azt a másfél évet én is lenyomtam ott, amit nekem kijelöltek. De éppen a képviselő úr láthatta, hogy a kárpótlási törvényjavaslaton milyen hatalmas, páratlan méretekben folyik a vita, jönnek a módosító javaslatok.
A miniszter úrnak a válasza kitért arra, hogy készül ebben a vonatkozásban is a kárpótlási, kártalanítási, kártérítési - nevezzem a polgári jog formái között bárminek a három megoldási módozatot; de hogyha ennek csak a vagyonban okozott kárnak a kárpótlása tekintetében ilyen nagy méretű viták merülnek fel, akkor tessék elképzelni, hogy ennek a törvényjavaslatnak a kidolgozása most már - hogy nehogy ugyanilyen támadási felület érhesse - milyen megfeszített munkát kíván.
A Kárpótlási Hivatalhoz - annak ellenére, hogy ez törvényileg még szabályozatlan - egymás után jönnek be az ilyen jellegű igények. Ennek a keretében meg kell oldani nemcsak a semmissé nyilvánított ítéleteknek a problémáját. A válasz kitért arra, hogy itt két út lehetséges: törvényességi óvással vagy perújítással. Ha az ítéletet hatályon kívül helyezik és felmentő ítéletet hoznak, akkor a büntető-eljárási törvény szerint megnyílik a kártérítésnek a lehetősége. Viszont a semmissé nyilvánítás valóban nem hozta meg az elítéltek részére a kárpótlást. De kidolgozás alatt van a törvény, nem tud mást mondani a miniszter a Kormány nevében, csak azt, amit mondott a válaszban: hogy 1991 második felében elkészül az idevonatkozó törvényjavaslat, hát dolgoznak ezen a törvényjavaslaton.
A válasz ismételt elutasítása nem tud változtatni azon a dolgon, hogy készül a törvényjavaslat. A jog megváltó szerepébe vetett hitnek nagy ellensége lévén, nem lehet csak adott tényállásoknak az alapján hozni egy olyan törvényt, amely esetleg elkerüli a mostani kárpótlási törvénnyel felmerült számtalan vitát. Ha rendelkezésre fognak állni a tényállások, nyilván hatékonyabb jogszabályt lehet majd hozni, de nagyon kérem a képviselő urat, fogadja el azt a választ, hogy 1991 második negyedévében ez az Országgyűlés elé kerül. De ha holnap letennénk - ami a tárgysorozata az Országgyűlésnek, ez kimeríti a június 15-ig tartó teljes ülésszaknak teljes napirendjét -, tehát hiába tennénk le, akkor se tárgyalná a Ház, csak a következő ülésszakon.
Tehát ismételten kérem, hogy ugyan a pótvizsga szabályait nem dolgozta ki számunkra az alkotmányügyi bizottság, de tekintse ezt a kiegészítést olyan jellegűnek, amelyik esetleg megkísérel megnyugtató választ adni a kérdésre, és kérem ismételten, hogy fontolja meg korábbi nyilatkozataival ellentétben a válasznak az elfogadását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir