KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! Az interpellációban felvetett érdemi kérdések megválaszolása előtt legyen szabad nagyon röviden, néhány gondolat erejéig foglalkoznom az MRP-vel, vagyis a munkavállalói tulajdonszerzés programjával.
Legyen szabad rögtön elöljáróban megjegyeznem azt is, hogy a Kormány a privatizációs program kidolgozásakor nem feledkezett meg az állami vállalatok munkásairól, alkalmazottairól. Egész egyszerűen azért nem, mert ahogy a képviselő úr is volt szíves fölsorolni mindazokat a megnyilatkozásokat és programokat, ahol tényként lett rögzítve a szándéka a Kormánynak, miszerint az állami vállalatok dolgozóit is be kívánjuk vonni ebbe a privatizációs programba teljes körben. Mégpedig ennek egyik lehetősége, egyik módozata, megnyilvánulási formája az előbb említett MRP. Legyen szabad azonban azt is hangsúlyoznom, hogy ez önmagában nem kizárólagos eszköz, nem is lehet generális eszköz, mert önmagában alkalmatlan arra, hogy az állami vállalatok, jelen esetben az állam tulajdonában lévő értékek magánkézbe adását megoldja.
Az MRP-t a Kormány - mint utaltam tehát rá a tulajdonváltás csupán egyik lehetséges eszközének tekinti, amely egyéb más privatizációs technikákkal együtt képes a piacgazdaságot kiszolgáló tulajdonviszonyok megteremtésére. Az MRP működését tekintve piaci elemekre kíván épülni, és a Kormánynak a tulajdonszerzésre vonatkozó koncepcióját követi, ugyanakkor nem ellenérték nélküli tulajdonhoz jutást jelent. Alkalmas arra is, hogy az MRP-t megvalósító vállalatoknál fokozatosan megteremtse a dolgozók tulajdonosi érdekeltségét, és egyben erősítse a gazdálkodás hatékonyságának növelésével összefüggő dolgozói érdekeltséget.
Ami az interpellációban fölvetett konkrét kérdéseket illeti, nevezetesen az, hogy hol tart jelen pillanatban az MRP törvénytervezetének kidolgozása, legyen szabad utalnom arra, hogy a Munkaügyi Minisztérium 1990 novemberében kapott megbízást a Kormánytól eme törvénytervezet kidolgozására, illetőleg koncepcionális előkészítésére. Még ugyanebben a hónapban, vagyis 1990 novemberében a Munkaügyi Minisztérium elkészítette a koncepcionális tervezetet, és azt a széles körű társadalmi érdeklődésre és szakmai érdeklődésre tekintettel szakmai, szakértői vitára bocsátotta. A tervezetet 1991 januárjában megtárgyalta az Érdekegyeztető Tanács gazdasági konzultatív bizottsága is. Emellett szakmai kapcsolatfelvétel történt több szakszervezettel, illetve érdekképviseleti, tanácsadó szervezettel.
A harmadik fázisa ennek a munkának - ami jelen pillanatban szakmai szinten tart -, hogy a Munkaügyi Minisztérium 1991 márciusában, vagyis a jövő hónapban tervezi az eredeti kormány-munkatervnek megfelelően első olvasatban a Kormány elé terjeszteni az Ön által hiányolt törvénytervezetet. Hangsúlyoznom kell, hogy az eredeti munkatervben is a jövő hónap szerepel, tehát februárúan számon kémi márciusra meghatározott tervet, én azt gondolom, idő előtti.
A jelen pillanatban - ahogy utaltam rá - a Munkaügyi Minisztériumban ilyen stádiumban tart, tehát megtörténtek a szakmai egyeztetések bizonyos szakmai körökben, és jelen pillanatban a normatív szövegezése folyik a törvénytervezetnek, és az eredeti munkatervnek megfelelően a jövő hónapban, vagyis márciusban a Kormány elé visszük első olvasatra. Ezt követően természetesen az Érdekegyeztető Tanácsban való egyeztetés a következő fázis, amit végig kell élnie a törvénytervezetnek, és vélhetően az eredeti határidő tartása mellett, még március végén a Kormány a Parlament elé tudja hozni, illetőleg be tudja hozni a Parlamentbe a jelölt törvénytervezetet.
Mindezek alapján én azt gondolom, hogy az eredeti terveinkhez képest nem vagyunk időbeli csúszásban, és bízom abban, hogy terveinknek megfelelően a Parlament elé tudjuk hozni az egyébként valóban nagy jelentőségű és fontos törvényt.
Mindezen tényekre tekintettel kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir