RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)

Full text search

RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ)
RÁCSKAY JENŐ (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnos nem áll módomban a válasszal egyetérteni. Katona Tamás államtitkár úr távollétében is néhány gondolatot szeretnék hozzátenni.
Körülbelül nyolcvan napja nyújtottam be interpellációmat, valamikor december elején. Január 22-én hangzott el az interpellációm. Ehhez képest a február 21-én kézhez kapott írásos válasz nagyon minimális információkat tartalmaz, hiszen három kérdésemből egyetlenegyre sem válaszolt konkrétan az államtitkár úr.
Nem válaszolt arra a kérdésemre, hogy mi a magyar Kormány vámpolitikai elképzeléseinek az alapja. Azt a választ kaptam, hogy a vámszervek most dolgoznak egy anyagon ezzel kapcsolatban. Nem hiszem, hogy ennek ellenére nem tudott volna valamilyen választ adni.
A másik, ami nagyon elszomorít, hogy 1991-ben az egész magyar határon összesen egy határátkelőhelyet nyitnak Fertőd és Pamhagen között a tervek szerint. Ez lényegében kishatár-átkelőhely. Ez azért is furcsa, mivel közel 50 igény merült fel az önkormányzatok részéről főleg kishatár-átkelőhelyek és gyalogos-átkelőhelyek megnyitására. Ebből véleményem szerint - 25-30 mindenképpen megvalósítható lenne a közeli jövőben. Ez nem komoly pénzkérdés, hiszen néhány millió forintból ezeket a kishatár-átkelőhelyeket meg lehetne nyitni.
Az a legfőbb probléma, hogy nem látok koncepciót ezeken a területeken. Nem szolgálja ezeknek a határátkelőhelyeknek a késleltetése azt a regionalitást, amelyet lényegében a magyar Kormány is képvisel: a napi diplomáciának ezekkel az eszközeivel nem tudnak élni ezek a határmenti területek.
Másik jelentős problémának látom azt, hogy én konkrét interpellációmban két települést kérdeztem meg: Bozsok és Szentpéterfa határátkelőhelyek ügyeit, akkor egyértelműen Bozsokra kaptam nemleges választ, Szentpéterfa neve nem is szerepelt a nekem adott válaszban. Ezért természetesen nem tudom ezt a választ elfogadni.
Azt tenném hozzá, hogy az államtitkár úr vagy esetleg a Kormány valamelyik más tagja próbáljon meg egyszer diplomata-útlevél nélkül Nagylaknál vagy Röszkénél kimenni az országból, illetve bejönni, és akkor meglátják, hogy a válasz szerint valóban elegendők-e ezek a határátkelőhelyek országunk számára. A választ tehát nem tudom elfogadni. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir