RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Full text search

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Engedjék meg, hogy még mielőtt az interpellációmra rátérnék, a saját időmből hadd jegyezzem meg, hogy enyhén szólva furcsának tartom, hogy amikor egy olyan képviselői interpelláció vitájáról van szó, amit a Ház nem fogadott el, ezzel kapcsolatban az alkotmányügyi bizottság is foglalkozott, hogy az államtitkárnak most nyílt alkalma arra, hogy a képviselő urat megpróbálja meggyőzni az ő állítása igazságáról, hiszen éppen ezért került sor bizottsági ülésre, és ezzel is az interpellációs időből vették el a rendelkezésre álló időt.
Tisztelt Miniszter Úr! A balatoni gyermekközpont ügyében szeretnék Önhöz interpellálni. Ön ugyanis a Művelődési Közlöny tavaly december 31-i számában utasítást adott közre, amelynek szövege a következő: "A balatoni gyermekközpontot 1990. december 31-i hatállyal megszüntetem." Ennyi!
Ennyi a szöveg, és miután az utasítás e kurta megállapításon kívül bővebb információval nem szolgál, a gyanútlan szemlélőben az is felmerülhet, hogy ennek az utasításnak a végrehajtására esetleg földgyalugépeket kémek majd fel, és ne haragudjon, de ezt a talán túlzó következtetést az teszi lehetővé, hogy ez az utasítás nem ad választ az alábbi kérdésekre.
Még mielőtt kérdéseimet feltenném, szeretném megjegyezni, hogy ugyanebben a Közlönyben egy következő utasítás szintén intézkedik egy intézmény megszüntetéséről, a Központi Múzeumigazgatóság megszüntetéséről, ugyanekkor ennek 2. §-a részletesen kitér arra, hogy ki az intézmény jogutódja, mi a továbbiakban a feladata, stb.; mindazokra, akiket én ennél a rendeletnél hiányolok.
Kérdéseim a következők: mi az elképzelése a tárcának a gyermekközpont további sorsát illetően, kit nevez meg az intézmény jogutódjának, hol, miként kívánja megoldani a minisztérium évenként körülbelül 40 000 gyermek téli és nyári táboroztatását? Mely érintettekkel, az ott dolgozókkal, a gyermek-érdekképviseleti szervekkel és másokkal egyeztették a döntést? Illetve egy plusz kérdésem lenne, hiszen az azóta eltelt időben több újság is megszellőztette azokat a visszaéléseket, amelyek a mai nap folyamán is zajlanak Zánkán. Mit kíván annak érdekében tenni, hogy ezek a visszaélések megszűnjenek?
Végezetül egy - magához a tárgyhoz nem tartozó - kérdésem, amely, bevallom, nemcsak ennek az utasításnak olvasásakor merült fel bennem, hogy miniszter úr, Önek, mint a kultúráért felelős miniszternek, mi a véleménye arról a lehetőségről, hogy a miniszterek rendeletei és utasításai ne a régi bürokratikus, parancsuralmi stílust, hanem esetleg egy új, az állampolgárokhoz közelibb kormányzati kultúrát képviseljenek. Várom válaszát. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir