SZILI SÁNDOR (MSZP)

Full text search

SZILI SÁNDOR (MSZP)
SZILI SÁNDOR (MSZP) Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm a válaszát. Azt kéri, hogy értsek vele egyet. Megmondom őszintén, hogy én, amikor készültem erre az interpellációra, kimondott céllal azért készültem egyrészt, hogy széles körben megismertessem - amennyire sikerül - a dolgozók körében azt, hogy lehet egy ilyen lehetőség majd a jövőben, vagy lesz egy ilyen lehetőség. A másik pedig az az aggályom, hogy ez a lehetőség akkor válhat valósággá a dolgozók részére, amikor az állami vállalatok színejava már el lesz adva, és nekik csak az úgynevezett népnyelven mondott - ruskója, alja marad.
Mire alapoztam ezt? Ön azt mondja, hogy az első megbízást 1990 novemberében kapta meg a Munkaügyi Minisztérium. Kérem! 1989. november 20-án még az előző kormány elé beterjesztésre került Martonyi János privatizálási kormánybiztos által úgy tudom, ma a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának az államtitkára - egy előterjesztés a Minisztertanács részére a tulajdonreformról és a privatizációs programról, amelyben kidolgozva szerepel az akkori nevén még alkalmazotti részvényvásárlási program.
Időközben megindultak az első szabad választások. Minden párt a választások küzdelmében zászlajára tűzte valamilyen formában a dolgozói tulajdont. Az én pártom is, a Szocialista Párt megjelent a választások előtt plakátokkal, hatalmas betűkkel hirdetve a dolgozói tulajdont, melyet egy másik párt, az MDF lelkes aktivistái átragasztgattak az MDF-emblémákkal. Megmondom őszintén, ez engem megnyugtatott, mert legalább tudtam azt, hogy más is küzd ezért.
Mi volt a következő lépés? A következő lépés az, hogy a megalakult új parlament első lépése az volt, hogy törölje az Alkotmányból a dolgozói önrendelkező vállalatoknak a jogát - valójában elvettük a dolgozóktól azt az alkotmányos jogot, amelyik elismerte ezt a dolgozói tulajdonformát. Ezek után elkészült egy második terv, ami valószínűleg már az új kormány miniszterelnöki hivatalának gazdaságpolitikai útkársága részére készült, és ez pedig 1990 augusztusában! S azt hiszem, szeptemberben került a Kormány elé. Valószínűleg nem felelt meg, ezért nem terjesztették be a Parlament elé, hanem ehelyett csináltattak egy újabbat, most már valóban a Munkaügyi Minisztérium által felkért részvétellel, munkavállalói részvények tulajdonlására nevű szakértői munkaközösséggel, amit november 15-én a Munkaügyi Minisztérium részére be is nyújtottak.
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez a munkavállalói részvényprogram nem fog még márciusban sem bekerülni. Nagyon félek attól, hogy valakiknek nem igazán érdeke - mint ahogy hivatkoztam -, hogy a munkavállalók még a jól menő vállalatokat meg tudják szerezni.
De hivatkozhatnék arra is, hogy milyen nagy akarat van azért a dolgozókban. Az ellenkező oldalon szemben ül velem Palkovics képviselőtársam, a herendi munkástanács vezetője, ahol már puhatolóznak a dolgozók annak irányában, hogyan tudják érvényesíteni ezt a munkavállalói részvényprogramban való részvételt… (Az elnök csöngetéssel figyelmeztet az idő lejártára.) Igen, befejezem.
Ugyanakkor megkeresett a Konverta Gyár, aki szeretne ennek keretében vásárolni.
Én úgy érzem, minél tovább húzzuk, nekem lesz igazam, és én ezért kérem a képviselőtársaimat, hogy ne fogadjuk el a miniszteri választ, evvel is serkentsük talán a Kormányt arra, hogy minél előbb beterjessze a munkavállalói részvényprogramot.
Köszönöm szépen.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir