SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ)
SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Magam is a jugoszláviai fegyvereladások ügyében kértem szót. Úgy érzem, hogy nincs a teremben senki, aki tisztában lenne, tisztán látna ebben a bonyolult és sok esetben teljesen tisztázatlan ügyben. Sajnos, ebbe bele kell értenem a Kormány jelen lévő képviselőit is – legalábbis a megnyilatkozásaik ebben erősítenek meg.
Néhány következtetés már most levonható, tisztelt Képviselőtársak. Levonható az, hogy az ügynek káros külpolitikai következményei vannak, külpolitikai érdekeink sérelmet szenvednek. Levonható az, amit én mélyen fájlalok, hogy a köztársaság kormányának szavahihetőségébe vetett hit itthon és külföldön egyaránt megrendült. Levonható továbbá az, hogy a számunkra oly fontos, és azt hiszem, minden jelenlévő képviselő számára oly fontos vajdasági magyarok helyzete lényegesen romlott. Nem véletlen, hogy Ágoston Vilmos ebben az ügyben fordult a Magyar Kormányhoz.
Kérdések sokasága vetődik föl az üggyel kapcsolatban. Nem akarok kitérni rá, nem is akarom untatni Önöket ezzel, hiszen ma nagy fontosságú törvényjavaslat vitája kezdődik meg, érzésben ezeket már érintette is Kövér László. Mindenesetre és alapvetően, felmerül az a kérdés mindannyiunk számára, minden magyar állampolgár számára, hogy tudja-e garantálni a köztársaság kormánya azt, hogy ellenőrzést gyakorol a fegyverexport, a fegyverkereskedelem felett. Ebben a kiélezett nemzetközi helyzetben, amikor Irak mindenféle gyanús forrásokból szerzi be a fegyvereit, vajon tudja-e garantálni a Kormány, hogy oda nem jutott el azokból a fegyverekből? (Moraj az MDF soraiból.) Meg tudja-e mondani a Kormány azt, hogy ki a felelős ebben a kérdésben? Idáig vonakodott megadni a felelősök nevét, s sajnos, ez egy nagyon fontos ember személyes felelősségének a kérdését veti föl. Mindazokban az ügyekben, ahol a személyes felelősök nincsenek megnevezve, a Kormány fejét érinti a felelősség. Továbbá fölmerül az a kérdés, hogy a köztársaság kormánya képes-e tenni azért, hogy a bizalom helyreálljon, külföldön és itthon egyaránt, külpolitikai törekvései iránt. Nagyon szeretném hinni, hogy képes erre. Most pedig, tisztelt Képviselőtársaim, úgy gondolom, hogy amit kevesek elrontottak, azt nekünk együtt sokaknak kell rendbehoznunk.
Szeretném megnyugtatni Kövér László képviselőtársunkat, hogy sem ők, sem a Parlament nem marad sürgősségi határozati javaslat nélkül. Való igaz, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége nem támogatta azt a javaslatot, amellyel a FIDESZ képviselői megkerestek minket. A javaslatnak egy nagyon fontos eleme miatt nem támogatta. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy vizsgálóbizottság felállítására haladéktalanul szükség van. Abban azonban nem értettünk egyet, hogy milyen összetételű legyen ez a vizsgálóbizottság. Úgy gondoljuk, hogy most, amikor a Kormány képviselői és felelős személyei alapvetően hibáztak az ügyben, csak akkor lehet hitele annak a vizsgálóbizottsági jelentésnek, amit mindannyian kíváncsian várunk, ha valamennyi párt egyenlő alapon, paritásos alapon vesz részt. Miután a fideszes javaslat nem paritásos, hanem erősorrendi jellegű volt, úgy éreztük, hogy eddig ezzel kapcsolatban követett álláspontunkhoz és elveinkhez kell ragaszkodnunk.
Önök nagyon jól tudják, hogy fiaskóval végződött egyszer már a sajtóprivatizációs bizottság felállítása. Nagyjából hasonló okok miatt, mert ott is azok az erőviszonyok tükröződtek, amelyek lehetetlenné teszik, hogy a vizsgálóbizottságnak minden oldalról a tárgyilagossága biztosítva legyen.
Éppen ezért, tisztelt Elnök Úr és tisztelt Ház, mi magunk szorgalmazzuk, és benyújtjuk határozati tervezetünket a kérdés minél hamarabbi kivizsgálása céljából. Kérjük, hogy minden pártból egy-egy felelős képviselő vegyen részt a vizsgálóbizottság munkájában, s azt legkésőbb március 15-ig terjessze elénk. Azt hiszem, hogy mindannyian azt szeretnénk, ha nyugodtan, nyugodt lelkiismerettel kerülnénk ki ebből az ügyből, és a Magyar Köztársaság Kormányának és a Magyar Köztársaság Parlamentjének nemzetközi tekintélye itthon és külföldön egyaránt mielőbb helyreállna. Köszönöm a figyelmüket. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir