DERDÁK TIBOR (SZDSZ)

Full text search

DERDÁK TIBOR (SZDSZ)
DERDÁK TIBOR (SZDSZ) Igyekszem röviden szólni, az 1505-ös és 1722-es számú módosító javaslatokat szeretném megtámogatni mint olyan körzet lakója, ahol a munkanélküliség már-már népbetegségnek tekinthető. Számos faluban az a helyzet, hogy a családok nagy részében már van munkanélküli, de olyan falut is tudnék mondani, ahol 80% körül van a munkanélküliség. Ez a kór természetesen a fiatalokat sújtja, ezért szeretném megtámogatni azt a két javaslatot, amely szeretné pártfogásába venni az ily módon kallódó fiatalokat.
El kell mondanom, hogy a kis falvakból a városi szakmunkásképzőkbe kerülő fiatalok az idegen környezetben gyakran kimaradoznak az iskolákból, szakma nélkül kerülnek vissza a faluba, ahol nincs munkaalkalom. Mivel sem iskolába, sem dolgozni nem járnak, egyéb szervezetek pedig nem működnek a falvakban, az egyház is igen gyenge, senki sincs, aki rájuk nézzen. Beszámolhatok róla, hogy ezek a gyerekek nem tétlenkednek. Feketemunkákat vállalnak, ahol nem védi őket a Munka Törvénykönyve. Vannak, akik eljárnak a mezőre kukoricáért, az erdőre fáért, és ismerek olyan fiatalokat, akik bicikli felújításával foglalatoskodnak, és tudom, hogy mióta beindult a tevékenységük, sorra tűnnek el a környékről a kerékpárok, amelyeknek alkatrészei újabb bicikliken tűnnek fel.
Egyre gyakoribbak éjszakánként a betörések. Ezek a fiatalok tehát ahelyett, hogy szakmát szereznének, ahelyett, hogy versenyképes munkaerővé válnának a nemzetgazdaság számára, ahelyett az élet iskolájába járnak. Az új magyar demokráciának, úgy látszik, más terve van velük. Ezzel szemben, ha bekerülnének a munkaközvetítő irodák nyilvántartásába, kötelesek lennének elfogadni valamelyik képzési lehetőséget – hiszen a törvény így szól. A munkaközvetítő iroda pedig nyilván érdekelt volna abban, hogy ne kelljen munkanélküli-segélyeket kiutalni nekik minden hónapban, tehát végre lenne egy állami szerv, amelyik csipkedné magát a fiatalok beiskolázása terén.
Mindezen megfontolások alapján ajánlom a tisztelt Ház figyelmébe Havas Gábor módosító indítványát és a Hága Antónia-féle javaslatokat. E két javaslat összefügg, és csak együtt értelmes. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir