RAJKAI ZSOLT, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium államtitkára:

Full text search

RAJKAI ZSOLT, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium államtitkára:
RAJKAI ZSOLT, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium államtitkára: Köszönöm Elnök Úr! Kedves Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés!
Bod Péter Ákos és Siklós Csaba miniszter urakkal történt megegyezés alapján mindkét kérdésre a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium részéről én fogok választ adni.
A kiskörei vízlépcső és létesítményei teljes kapacitással képesek lennének megfelelő módon üzemelni. Ez a főműtárgyra és a hajózási létesítményekre vonatkozik. Másodlagos célt szolgáló, vagy nem közvetlenül a tározás célját szolgáló létesítmények elmaradása miatt erre jelen pillanatban valóban alkalmatlan. A védelmi létesítmények pénzügyi forráshiánya miatt közbenső kiépítettség állapotában vannak. A jelenlegi duzzasztási szint valóban 1,5 méterrel alacsonyabb a tervezettnél, így a vízlépcső víztömege 200 millió köbméterrel kevesebb a tervezett állapotnál. Így a vízlépcső valóban egy köztes funkciót tud csak ellátni, nem tud üzemelni az előre tervezett szándékkal. A létesítményrendszer ennek ellenére már lehetővé teszi, hogy a térség égető vízgazdálkodási problémáját, elsősorban a csapadékvízhiány pótlására szolgáló öntözőberendezések üzemeltetését, és a nagykunsági öntözőrendszeren keresztül a térség legszárazabb vidékének vízbiztosítását megoldja. Valóban még itt sem épült ki minden öntözőrendszer, nem épült ki a jászsági öntözőfürt. Megvalósult viszont az energiatermelés és az árvízi biztonságot szolgáló létesítmények teljes része, mód van a belvízkárok bizonyos csökkentésére, lehetőség van az ipari víz és az ivóvízbázisok bővítésére.
Részben megvalósultak az üdülés és a sportolás feltételei. A Balaton és a Velencei-tó ügyében hangzott volna el a kérdés az ipari és kereskedelmi miniszterhez. Zsúfoltsága miatt az idegenforgalom is hamar felismerte a Tisza-tó jelentőségét, így az infrastruktúra és a szolgáltatások fejlesztésére évente már most is tízmillió forintos idegenforgalmi alap támogatás jutott. Ez ugyan igen kevés, a Kormány azonban csak azokat az idegenforgalmi tájegységeket nyilvánítja kiemeltté, ahol nemzetgazdasági érdekek is megjelennek. Sajnos, a Tisza-tó és az egész térség még nem annyira fejlett infrasturktúra, üdültetés színvonalában, hogy a külföldi, igényes vevők ezt felfedezték volna, így előnyben részesül a Balaton, a Velencei-tó, a Duna-kanyar és ennek hátrányára még nem részesül előnyben a Tisza-tó és térsége. Mindenesetre várhatóan növekszik az érdeklődés, és az ezredfordulóra már valóban szerepel a Tisza-tó és térségének kiemelt térséggé nyilvánítása és fejlesztése.
A tározó hasznosítása azonban nem szűkíthető egyetlen cél, az idegenforgalom szolgálatára, az idegenforgalmi létesítményekre, valamint más érdekeket is meg kell valósítani. Az állami tehervállalás ebben a kérdésben még eléggé korlátozott lehetőséggel bír. Ezért született olyan döntés, hogy a hasznosítói érdekek és ellenérdekek egyeztetésével el kell készíteni a kiskörei vízlépcső hatásvizsgálatát és fejlesztési javaslatát. Mint ahogyan a képviselő úr is kérdezte, ez a hatásvizsgálat van hivatva megoldani azokat a kérdéseket, amelyek már nemcsak a vízi, műszaki, agronómiai, építészeti, hanem kiemelten környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vesznek. Azt is el kell mondani, hogy a tározó tervezésekor sajnos még a környezetvédelem nem állt olyan szintjén a társadalmi értéknek, mint jelen pillanatban, így a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele az építmény, a mű megépítésénél még nem volt domináns jellegű. A hatásvizsgálat 1990. november 30-ra elkészült. A fejlesztési javaslat 1991. március 31-re fog elkészülni. A minisztérium figyelemmel kíséri, a hatásában vizsgálja a tározó működését, életét, sőt fejlesztési elképzeléseket is figyelembe véve ez év március 31-ére már egy fejlesztési bázis is el fog készülni.
Terveink szerint ezután a hatásvizsgálat a fejlesztési javaslattal együtt kerül az érdekegyeztető vitára, megteremtve ezzel az érdekeltek számára a választás lehetőségét a javasolt fejlesztési alternatívák között. 1991. november 30-ára már a vita eredménye szerinti javaslatot szeretnénk elkészíteni. Ennek a társadalmi akaratot tükröző fejlesztési javaslatnak erőforrásainktól függő megvalósítása 1992-ben kezdődne. Célunk az, hogy a kiskörei vízlépcső továbbfejlesztésének programja és üzemeltetésének rendje társadalmi közmegegyezéssel alakuljon ki – ezt hangsúlyozni szeretném –, és valósuljon is meg, amelyhez őszinte támogatásukat is kérem.
Sajnos, a válaszra lehetőséget adó ötperces idő lejárt, szerettem volna néhány szót szólni a hatásvizsgálat néhány kiemelt fejezetéről, de ezt majd a képviselő úrnak személyesen fogom átadni. Köszönöm a figyelmüket. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir