GERBOVITS JENŐ (FKgP)

Full text search

GERBOVITS JENŐ (FKgP)
GERBOVITS JENŐ (FKgP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amint az köztudott és az imént hallottuk, az Alkotmánybíróság döntése ismét áthúzta a parasztok számítását, elodázta a valamiféle megoldást. Nehéz megállapítani, miféle erők dolgoznak a tisztesség, a jogszerűség, s ami még ennél is fontosabb, a gyakorlati megoldások ellen. Kezdetben minket, kisgazdákat igen sok vád ért, hogy nemigen szólunk hozzá, nem hallatjuk a hangunkat stb. stb.
Azt gondoltuk akkor, ki-ki ahhoz szóljon hozzá, amihez ért, hiszen ebben az időszakban javarészt törvényalkotások voltak. Ezt az időt, ezeket a témaköröket joggal átengedtük a jogászoknak. Számomra érthetetlen, amikor ugyanezt nem tapasztaljuk a másik oldalról, vagy az urak azt hiszik, hogy a gazdasági kérdésekben sincs véleményünk? S ha van, az feltétlen dilettáns, amolyan paraszti?
Szeretném elmondani és elhitetni, hogy a parasztember mindig is termelő is és kereskedő is volt együtt, minden lépése egy külön vállalkozás. Éppen ezért azt hisszük és tudjuk, hogy ez a mi területünk és egyben a tulajdonunk.
Tisztelt Ház! Kezemben van az 1990. július 10-i országgyűlési jegyzőkönyv, amikor Békesi László és Vargáné Piros Ildikó képviselőtársaim felszólalására reflektáltam, amikor a miniszterelnök úr visszaminősített képviselővé, emlékeznek rá. (Közbeszólás: Igen.) Ezzel a módival most nem kívánok foglalkozni, hogy egy miniszterelnök a saját miniszterét megszégyeníti. Ez az ő dolga. Legföljebb annyit, hogy az elnök úr nem ismeri a paraszti szokásokat, ha még olyan történész is, hogy a parasztember nem szokott adós maradni, mert az nem illik. (Moraj.)
Szóval, ebben a felszólalásomban rossz fát tettem a tűzre, amire én is rájöttem – és nem először –, és Békesi képviselőtársam felszólalásában én mint az ostoba, a konstruktív ellenzék hangját véltem felismerni. Hát megvallom, ezt rosszul tettem, ámbár valószínű, ez adta meg az ötletet a miniszterelnök úrnak, hogy Békesi úr csapatából kívánta erősíteni kormányát. (Felzúdulás.) De nem is ez a lényeg!
Tisztelt Ház! A lényeg az, hogy a képviselő asszony, aki a Kisgazdákat igencsak megostorozta megalapozatlan politikai törekvéseikért – így ő; én erre reflektálva akkor azt mondtam, nem mi tesszük vagy tettük tönkre a téeszeket, és az is lehet, hogy a föld kérdésével meg fogunk bukni.
Nost, ez volt alig egy éve, s nemcsak a mi földtörvényünk, hanem megbukott a kárpótlási törvény is! Ha ez így van, megítélésem szerint az említett megszégyenítésem igazságtalan volt, hisz igazam lett, még ha egy évet késett is.
Tisztelt Ház! Visszatérve szorosan a tárgyhoz, az Alkotmánybíróság az anyagot leküldhette volna egy héttel előbb, amikor a Kormány az éves működését ünnepelte, hiszen mi volt az, ha nem a csúcs a Kormány munkáját illetően? Mondom én, eljön az idő, amikor Balsai miniszter úr és tárcája nem lesznek nagyon büszkék erre a remekműre!
Az ünnepi üléssel kapcsolatban pedig az elhangzott nyilatkozatok mellett hallottunk tisztességes önkritikát is, imigyen – és most idézem –: "A kormány végül is semmi olyan végzetes hibát nem követett el…" stb. stb. Nos, ez valóban így igaz, és talán köszönjük meg a Kormánynak, hogy nem kezdett háborút, nem fogott fegyvert, inkább eladta azokat… (taps és derültség a bal oldalon) …, csak szerintem nem a legjobb időben és nem a legjobb helyen. (Derültség.) Aztán valaki a Kormányból nyilatkozott, hogyha az évet újra kezdené, ismét csak ezt tenné. Nem tudna mást tenni. Mármint a Kormány.
Tisztelt Ház! Ennél őszintébb, önkritikusabb értékelésre nem is számoltam. Valóban, én is azt vallom, ne akarjunk 150 centit ugortatni – sportnyelven szólva – azzal, aki 60-nál leveri a lécet! (Moraj és derültség.) Sőt, focinyelven, az a centercsatár, aki nem tud átmenni a felezővonalon, a saját kapuja előtt bicebócál és öngólt rúg – mert mi volt ez, ha nem öngól –, azt a közönsége és az edzője ki fogja fütyülni rövidesen.
Gyakorlatiasan nézve a kérdést, elszomorodom, ugyanis én jogász nem vagyok, negatívumot igazolni vagy támadni nem lehet. Azonban azon el lehet gondolkodni, hogy ez a Kormány az elmúlt év meg nem történt dolgaiért, az el nem végzett munkájukért, a tán soha vissza nem térő alkalmakért nem érez-e felelősséget; nem felelős a Kormány, hogy szemünk láttára megy tönkre a legvitálisabb, a legtermékenyebb ágazatunk, a mezőgazdaság?!
Csődtörvényre készülünk. Mi nem csődeljárást akartunk a nagyüzemekkel, hanem átalakítást, nem elherdálni, hanem átszervezni! De itt nemcsak a tulajdon lesz elherdálva, hanem az a lendület, az alkotó vágy, amelyhez joggal várta a választópolgár a Kormány segítségét. Nem érzi a Kormány, hogy ebben az eszméletlen nemzetközi küzdelemben nem egy évet, egy napot sem szabad várni. Erre mondom én, hogy nemcsak a rossz cselekedet a bűn, hanem a jóra való restség is, hiszen minden paraszt, kereskedő, iparos tudja, hogy amit ma nem teszünk meg vagy nem adunk el, holnap már hiába akarjuk; holnap esetleg mástól vásárol a vevő vagy erősebb versenytárs jelentkezik.
Tisztelt Ház! A kárpótlási törvény, amely magában sem volt sok vigasz azoknak, akik négy évtized várakozása után joggal várták sérelmeik orvoslását, újra csak a bizonytalanság az, ami biztos, na meg az, hogy az idén már semmi se lesz abból, amire vártunk, nem fogunk tudni vetni.
Ha visszagondolok a Kisgazdák nagygyűlésére a Hősök terén, az Andrássy úton skandálva: "Hütter Csaba, menjen haza!" – szégyenkezem. Kezemben az ominózus Hütter-féle, a '990. évi IX. törvény, melynek 3. §-a (c) bekezdése imigyen határoz: "A volt tag vagy örököse részére, kérelmére a bevitt földdel azonos értékű földet ki kell adni." Én csak egyszer találkoztam Hütterrel. Azt hiszem, ilyen magamfajta alulképzett típus lehet, mint én… (derültség) …, ez a mi nyelvünkön beszél, ilyen parasztosan, hogy mindenki értse, hogy "ki kell adni". Ez nem beszél olyan flancosan, mint a "degresszió", meg "a polgári törvénykönyv szerint" (derültség) mint ez a kárpótlási törvény. (Derültség) Hütter úr nem törődik, hogy mit fogok csinálni a földemmel, eladom vagy megtartom. Valószínű, ő már megérezte a túltermelési válságot, nem írt elő művelési kötelezettséget sem, meg az sem érdekelte, hogy ki hol lakik. Ezzel szemben a skandáló Kisgazdák igazán nem gondolhattak arra, hogy saját Kormányuk, mi több, saját miniszterük, illetőleg minisztereik ezekkel a flancos szavakkal jönnek, micsoda rafinált módon keresik a kákán a csomót. (Derültség.) Azok a híres közgazdászok is, most, amikor megfulladunk az eladhatatlan termékeinkkel, amikor a világ nem a termelést, hanem a termelésből való kivonást támogatja, most termelési kényszert visz be ebbe a szerencsétlen törvénybe.
Én nem kívánom összehasonlítani a két törvényt, illetőleg a törvényt a tervezettel, azt már összehasonlította a parasztság, azonban az egyik törvény is él, míg a másik csak tervezet és az is megbukott! (Hirtelen emelt hangon folytatja.) Tisztelettel kérdezem a Kormánytól, de legfőképp a Kisgazda miniszterektől, miért nem hajtották végre a törvényt. Nem éreznek-e lelkiismeret-furdalást azokért a sok panaszokért, amelyek ez ügyben elhangzottak? Kit terhel a felelősség a mulasztásért, hiszen törvényről van szó.
És végül, összegezve, a málna-, tej-, húsháború után és a gabonaháború előestéjén – és az utóbbit a nagyüzemek nem lesznek képesek átvészelni – a velünk érzőknek, legyenek azok egyéniek, leendő farmerek vagy legyenek netán téeszparasztok, az aggodalmunk már-már felháborodásba megy át; itt nemcsak a földtörvény, nemcsak a kárpótlási törvény bukott meg, hanem az a gondolatunk, miszerint tegyük rendbe a magántulajdont, válasszuk el a használattól, és robbanásmentesen, párhuzamosan és lépcsőzetesen, de minél gyorsabban alakítsuk át a mezőgazdaságot. Erre a józan paraszti elképzelésre nem kaptunk megértést és segítséget. Elmúlt egy év; se rendszeváltás, se átalakulás, se magántulajdon-rendezés.
Tisztelt Ház! Lassan kimennek a szovjetek, már erre sem lehet hivatkozni, s lám-lám, nem tudunk magunkkal mit kezdeni.
És most végül, mert képtelen vagyok megérteni, mert ilyet még a világon sehol nem hallottunk, hogy egy Kormány képtelen saját választóival szót érteni. Hogy egy Kormány nem képez bázist maga köré. Ezt a luxust még a kommunisták se engedhették meg maguknak, gondoljuk csak el, 800 ezer tagjuk volt, a szovjet hadsereg mögöttük és a nagy szomszéd. Itt és most pedig, igen, négy évtizedes várakozás után a szabadon választott Parlament és Kormánya szembehelyezkedik saját választói akaratával, illetőleg azzal, amit felvállalt.
Tisztelt Ház! Elnök Úr! Mint ahogy a baj se egyedül jár, igazán nem számolhattam, mikor erre készültem Pestre jövet; egy újabb gondra, a Torgyán-ügyre gondolok. Nem mehetek el mellette. (Derültség.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir