MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ):

Full text search

MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ):
MÉSZÁROS ISTVÁN, DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én sem kívánom különösebben minősíteni Giczy György képviselőtársam szavait, pusztán három tényszerű dologra szeretném felhívni a figyelmet. Engem különösen elképeszt az, hogy valaki összekeveri az egyenjogúság fogalmát azzal, hogy valamelyik szervezet vagy egyház milyen szerepet tölt be a társadalomban. Az egyenjogúság nem jelent mást, mint az egyenlő elbánást a törvény részéről. Attól, hogy az egyenjogúságot a törvények alapján tiszteletben tartják, ez még nem fogja meghatározni senki részére azt a mértéket, ameddig takarózhat. A magam részéről nem akarok belemenni abba, hogy ez most mit jelent ezen túl még, mert én azt hittem, hogy ebben a Házban eddig mindenki tudta.
A másik dolog a tényleges helyzet kérdése, hogy a Szabad Demokraták miért a tényleges helyzetre akarják szabni a törvényalkotást. Ezt ügyvédként is mondom, másrészt képviselőként, hogy én egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy törvényt hogy lehet feltételezésekre alkotni. Én pontosan az elmúlt rendszer egyik nagy hibájának azt tartom, hogy ott is feltételezésekre szabták a törvényeket, így jöttek létre a különböző gazdasági tervek, és látjuk, hogy hova vitték az országot.
Szerintem törvényt alkotni csak akkor érdemes, ha a törvény végrehajtható, a törvény pedig akkor végrehajtható, ha konkrétumokra építkezik.
Tehát ennyit egyrészről a tényleges helyzetről. A tényleges helyzetről más vonatkozásban még azt kívánom megjegyezni, hogy akkor, amikor Giczy György az egyházak számára előjogokat vindikál olyan tekintetben, hogy feltételezett közösségeket kellene előnyben részesíteni most működő és jól működő közösségekkel szemben, akkor nem egyebet követel, mint hogy a civil szférából, amelynek szerintünk az egyházak részei, emeljék ki az egyházakat, és az egyházak váljanak a civil szféra fölött lebegő valamiféle nemzeti vagy közjogi intézményekké.
A magam részéről ezeket az állításokat Kossuth Lajos, Eötvös József és Deák Ferenc szellemi hagyományaira hivatkozva visszautasítom, és vallom, hogy az egyházak a civil szféra egyenjogú részei. A Szabad Demokraták Szövetsége ezt többször leszögezte, és ezen az elven is szeretnénk tovább munkálkodni.
Ami pedig az ingatlan-visszaadásokra vonatkozik – és ezzel befejezem az észrevételemet –, én csodálkozom azon, hogy Giczy György nem olvasta el a Szabad Demokraták Szövetségének több újságban közzétett nyilatkozatát, még fizetett hirdetésben is megjelentünk. Engedjék meg, hogy csak egyet idézzek ezek közül: A történelmileg bizonyos egyházakhoz kiemelkedően kötődő, történelmi tradíciót megtestesítő ingatlanok törvényben tételesen meghatározott köre az egyházak tulajdonába kell hogy kerüljön. Mi ez kérem, ha nem a történelmi szerep elismerése? (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir