ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyminisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Röviden indokolom a Kormány egyes társadalmi szervezetek feletti törvényességi felügyeletének megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot, mivel bízom abban, hogy a kormányfelügyelet megszüntetése nyilvánvalóan mindkét oldalon teljes egyetértésre talál, és az egyesülési jogról szóló törvény hatályba lépése előtt a külön jogszabály alapján létesített társadalmi szervezetek tevékenységére, felügyeletére vonatkozó jogszabályok módosításáig vagy azok hatályon kívül helyezéséig a korábbi, rájuk vonatkozó jogszabályok rendelkezései az irányadók.
A törvény elfogadásakor számos olyan társadalmi szervezet működött, amelynek működése az önkéntes társuláson, nem az ún. kényszertársuláson alapult, és az egyesülési törvénynek a részletes indokolása kifejti, hogy ezeket a jogszabályokat folyamatosan felül kell vizsgálni, és összhangba kell hozni az egyesülési törvénynek a rendelkezéseivel. A hatályos jogszabályok szerint a Kormány törvényességi felügyeletet gyakorol a Magyar Gazdasági Kamara, valamint a szövetkezetekről szóló és többször módosított 1971. évi III. törvény 114. §-ának b) pontja alapján az országos szövetkezeti érdekképviseleti szervek felett is.
Nyilvánvaló, hogy a társadalmi szervezetek az érdekfeltáró érdekképviseleti jellegű tevékenységének hiteles ellátása megkérdőjelezheti joggal a közigazgatási szervezetrendszerből való szervezeti és gazdasági önállóságuknak rögzítése nélkül ezt a törvényességi felügyeletet.
Különösen így van ez arra tekintettel, hogy a társadalmi szervezetek működése a társadalom majd minden területét átfogja – legalábbis erre a hatályos jogi szabályozás lehetőséget ad –, és ennek folytán a tevékenységük gyakorta – idézőjelben – konkurenciát jelent az állami döntések végrehajtását végző közigazgatási szervezetrendszer számára.
Feltételezem, hogy a tisztelt Ház is egyetért abban, hogy a kifejtettek alapján nem egyeztethető össze a jogállamiság elvével, hogy a Kormány mint a közigazgatás irányító szerve az egyes társadalmi szervek törvényességi felügyeletét ellássa. A Kormány törvényességi felügyeletét megszüntető egész rövid törvényjavaslat egyúttal az egyesülési jogról szóló törvény általános előírásainak érvényesülését eredményezi, tehát azt, hogy az ügyészség közreműködésével a bíróság gyakorolja majd ezen társadalmi szervezetek felett a törvényességi felügyeletet. A hatályos jogszabályok alapján a Kormány egyelőre például a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Vöröskereszt fölött is törvényességi felügyeletet gyakorol. Ezeknek a megszüntetése kizárólag azért nem szerepel a most előterjesztett törvényjavaslatban, mert lényegében majdnem teljesen kész a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény, és készül a Magyar Vöröskeresztről szóló, előreláthatólag még ebben az évben beterjesztésre kerülő törvény. Ez a két törvény ennek a két szervezetnek a működését, szervezeti szabályzatát – természetesen beleértve a törvényes felügyeletet is – rendezni fogja.
Tisztelt Országgyűlés! A rövid előterjesztés kitért arra az örömteli helyzetre, hogy megszűnik a kormányfelügyelet, és ezért teljes egyetértésre számítva kérem a törvényjavaslat elfogadását. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir