MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)

Full text search

MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ)
MÁDI LÁSZLÓ (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! Tisztelt Ház! 1991. április 26-án 23 óra néhány perckor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetri községben,a nevezetes 1948-as rendőrgyilkosság helyszínétől alig 10 méterre, Takács Sándor rendőrfőtörzsőrmester Máriapócs 2-es számú körzeti megbízottja súlyosan megsebesítette Sándor György magyi lakost. A sérültet azóta kórházban ápolják és könnyen lehet, hogy egész életére derékon alul béna marad.
Sajnálatos módon a rendőrségi fegyverhasználatra nemegyszer sor kerül. Az érem másik oldalán a hivatalos személy elleni erőszak alkalmazása is gyakori. Jelen esetben mindkét cselekmény megtörtént, illetve az alapos gyanú felmerült.
A hatályos rendelkezések garanciális szabályként írják elő, hogy ilyen esetekben az ügyészségi nyomozóhivatalnak kötelessége eljárni. Garanciális szabály azért, mert az érintett rendőri szervtől független, pártatlan hatóság állapítja meg a tényeket. Az állampolgárok számára ez megnyugtató, hiszen ezzel biztosítva látják az objektivitást. Köztudottan minden ilyen eset nagy port ver fel, és a közvélemény figyelemmel kíséri a fejleményeket, általános következtetéseket vonva le a hatóságok munkájából.
A jogszabályok azonban önmagukban nem elegendőek az objektív ténymegállapításhoz. Az állampolgár joggal várja el azok gyakorlati megvalósulását. Ez esetben sem a rendőri szervek, sem pedig a lakosság nem tapasztalt megnyugtató, gyors intézkedést. Hangsúlyozni kell ez esetben a gyorsaságot, hiszen a vontatott ügyintézés okkal vagy ok nélkül aggályokat kelthet.
Ténykérdés, hogy az ügyészségi nyomozó hivatal két napig nem vette át az iratokat. Ez napvilágra került, nyugtalanságot kiváltva a lakosságban a rendőri szervek működése kapcsán. Az ilyen késlekedés jelentőségében túlmutat a konkrét ügyön.
Mindezek ismeretében a következő kérdéseket intézem a tisztelt főügyész úrhoz.
Annak ellenére, hogy az illetékes debreceni ügyészségi nyomozó hivatalt még aznap éjszaka értesítették a súlyos sérüléssel együttjáró rendőri eljárásról, az ügyben nem szállt ki, és az ügyiratot is csak jó két nappal később vették át. Mi ennek az oka? Miért nem vett részt a bizonyítékok számbavételénél és a három nappal későbbi tanúkihallgatáson sem? Miért nem járt kinn a helyszínen az ügyészségi nyomozó hivatal megbízottja?
Anélkül, hogy a konkrét ügy nyomozását érinteném, megkérdezem a tisztelt legfőbb ügyész urat, hogyan kívánja biztosítani, hogy az ilyen és hasonló esetekben a jövőben gyorsan és hatékonyan eljárjanak. Köszönöm. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir