RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Full text search

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Rövid mondandómban azt szeretném indokolni, hogy a gyermek- és ifjúsági csoport miért nyújtotta be a gyermekek és az ifjúság helyzetéről szóló országgyűlési határozati javaslatát, amely tehát egy politikai vitanap megrendezésére vonatkozik.
A szociális bizottság által kivételes és sürgős eljárásban megtárgyalt határozati javaslat célja az, hogy három irányban befolyásolja a törvényhozás és a kormányzat tevékenységét a gyermek és ifjúsági korosztály társadalmi érvényesülése érdekében.
Először is: a határozati javaslat értelmében még a tavaszi ülésszakon sorra kerülő politikai vita révén felszínre kívánja hozni a mai magyar politikai folyamatok meghatározó erőinek álláspontját, a gyerekek és a fiatalok helyzetének megítélését és a velük való társadalmi és állami foglalkozás fő irányait illetően. Lehetséges, hogy a vita nem feltétlenül tár fel új összefüggéseket, nem szembesít mindenképpen új tényekkel, hiszen a gyerekeket és a fiatalokat sújtó gondok éppen úgy mindennap lelkiismeret-furdalásunk tárgyai, mint a nyugdíjasok, munkanélküliek vagy a hadirokkantak problémáinak megoldatlansága. Azt azonban el kell várnunk a vitától, hogy a helyzetelemzésen túl megmutassa, a pártok miként gondolkodnak a mintegy négy és fél millió 29 éven aluli állampolgár helyzetéről, valamint ebből a helyzetből miféle kiutat képesek fölvázolni és világosan ajánlani.
Másodszor: éppen e vita eredményeként kell az Országgyűlésnek megkövetelnie a Kormánytól, hogy az a lehető legrövidebb időn belül – a módosító javaslat szerint július 30-ig – a lehető legszélesebb kitekintéssel fogalmazza meg azokat a feladatokat, amelyeket az államnak azért kell elvégeznie, hogy a társadalom maga is felismerje a gyerekekről és az ifjúságról való gondoskodás lehetőségeit, s a társadalmi igényekkel egybehangzóan az állam lássa el az ezzel kapcsolatos kötelezettségeit.
Harmadszor: a gyermek és ifjúsági korosztályok helyzetének rendszeres, évenként visszatérő számonkérése talán ráébreszt mindannyiunkat arra, hogy a gyerekek és fiatalok problémáit nem szabad érzelmi bástyák mögül, a lélek fegyvereivel magunk alá gyűrni, mert az ilyen győzelem alkalmából emelt diadalívek csak arra jók, hogy mögéjük a csata áldozatait rejtsük el. Leküzdeni a valóságos ellenséget kell, a részvétlenséget, az elosztás zavarait, a korosztályon belüli megosztottságot, az érdekvédelem kezdetlegességeit, hogy csak párat említsek, a megható szónoklatok helyett az érdekek minél élesebb fegyvereivel.
Tisztelt Ház! Indítványunk célja tehát az, hogy higgadtan vegyük számba a gyerekek és fiatalok gondjait, hogy ebben a kérdésben se legyen lelkiismeret-furdalásunk a XXI. század első évtizedeiben, amikor meglátjuk mai lépéseink eredményét. Ezt kívántuk tehát határozati javaslatunkban a jogalkotás igényének megfelelően megfogalmazni, s erősen bízunk abban, hogy ehhez partnerre találunk az Országgyűlés minden képviselőjében, a Kormány minden tagjában.
Ennek megfelelően kérem az Országgyűlést, hogy határozati javaslatunkat a szociális bizottság jelentésének megfelelően elfogadni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir