WERNER JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:

Full text search

WERNER JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója:
WERNER JÓZSEF, a környezetvédelmi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
A környezetvédelmi bizottság előadójaként kívánok szólni. A társadalmi szervezetek költségvetési támogatásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot ma délután bizottságunk gyorsított eljárással megtárgyalta. Erre azért volt mód, mert a múlt heti ülésén bizottságunk tájékozódott a környezetvédelmi szervezetek támogatási javaslatáról, munkaközi tájékoztatás alapján.
A környezetvédelmi csoportban néhány adat. Támogatást kért 68 szervezet, támogatásra javasolt 47 szervezet, a kért támogatások összesen 352 millió forint kerekítve, a javasolt támogatások összesen 57 millió forint. Ez a keret a rendelkezésre álló 400 millió forint 14,2 százaléka. A kért támogatások átlagos összege 5 millió 175 ezer 457 forint, a javasolt támogatások átlagos összege 1 millió 212 ezer 766 forint.
Bizottságunk 13 "igen"-nel, 4 fő tartózkodásával a környezetvédelmi szervezetek támogatási javaslatával egyetért, egy észrevétel megtételével. Ez az észrevétel a következő: a jövőben egyértelműbb kiírással kellene a pályázási lehetőséget meghirdetni. Bizottsági előadóként ennyi a mondanivalóm első része.
Bizottságunk felhatalmazott még, hogy egy szusszal elmondjam önöknek a környezetvédelmi szervezetek támogatási javaslata kidolgozásakor alkalmazott elveket, munkamódszereket, mivel az ideiglenes bizottságnak tagja voltam. A beérkezett pályázatokat többpárti szakértőkből álló munkacsoport dolgozta fel. Minden pályázatnak elkészítették egyoldalas kivonatát, javaslatokat tettek a támogatások összegére, amit az albizottságba delegált képviselők észrevételei többször módosítottak. Több ízben a többpárti albizottság szavazása után dőlt el, hogy egy szervezet minek minősül, mennyi a támogatás javasolt összege.
Példával világítok rá néhány határesetre. A Magyar Zöld Párt – ez már szóba került ma – a cégbíróságon pártként bejegyzett szervezet, indult a parlamenti választáson. Támogatásra itt nem javasolt, mint ahogy azt Horváth József képviselőtársam elmondta, tagsága más környezetvédelmi szervezetek tagjaiból áll. Ezek jó része támogatott.
A következő példa a Magyar Építőművészek Szövetsége. Tagsága és főtevékenysége alapján nem igazi társadalmi szervezet – szakmai szerveződés. Menet közben, az egyeztetések hatására, meg is kezdte átalakulását Építész Kamarává. Átalakulásáig a javasolt csökkentett összeggel támogatását javasoljuk, hasznos tevékenysége folyamatossága érdekében. Nemzetközileg elismert mesteriskolát működtet, kultúrdiplomáciánk jelentős tényezője, a Magyar Építőművészek Szövetsége adja jelenleg 5 évre az Építészek Nemzetközi Szervezete elnökét.
Következő példa a Magyar Urbanisztikai Társaság, az Építőművészek Szövetségével azonos módon javasolt – átalakulásáig – csökkentett átmeneti támogatásra, hasonló indokokkal az előző szervezethez. Külön kellett értelmezni, melyik a helyi szervezet, amelyik csak a saját lakóhelyén fejti ki hatását, így msot nem javasolt, mert akkor többezer jogos igénnyel kellene foglalkozni. Ez ebben a konstrukcióban kezelhetetlen lenne, akár a rendelkezésre álló összeget, akár a pénzosztás most alkalmazott módszerét vizsgáljuk.
Külön kellett értelmezni és vizsgálni nagyobb régiókban működő szervezeteket. A természetvédelmi szervezetek tevékenysége nem vizsgálható közigazgatási határok szerint. Több szép pályázat érkezett egy folyóvölgy vagy egy erdőség védelmére megalakult társadalmi szervezet működése támogatására.
Tisztelt Képviselőtársaim! A fenti példákkal, remélem sikerült tájékozódásukat segíteni a szerteágazó témákban.
Végezetül engedjék meg, hogy elmondjam magánvéleményemet. A leggondosabb szakértői munkával, a menet közbeni többpárti kompromisszumokkal sem lehet a pénzügyi támogatásokról igazságos javaslatot tenni. A következő költségvetési évre egy rugalmasabb, a hasznos tevékenységeket normatívan értékelő, törvényekkel szabályozott támogatást kellene kidolgozni, elhagyva ezt az állampárti típusú, felülről való pénzosztás módszerét.
Csak a szójáték kedvééért, befejezésül: az eredeti törvényjavaslat száma 1989. Köszönöm a figyelmüket. (Kis taps.)
(Az elnöklést dr. Szűrös Mátyás veszi át.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir