OLÁH SÁNDOR, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke:

Full text search

OLÁH SÁNDOR, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke:
OLÁH SÁNDOR, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke: Kötelező, hogy közöljem, az ügy előadója Kósáné dr. Kovács Magda képviselőtársnő, a bizottság tagja, aki viszont hivatali elfoglaltsága miatt az ülésen részt venni nem tud, ezért kérésére én ismertetem az ügyet.
A Tolna Megyei Bíróság elnöke kereste meg az Országgyűlés elnökét Horváth Lajos országgyűlési képviselőtársunk mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában, azért, mert ellene több személy a bíróságnál feljelentéssel élt. A tárgyalás során átvizsgálva a periratokat, a bizottság meghallgatta Horváth Lajos képviselő urat is. Nagyon fontos volt annak vizsgálata, hogy az ügy során képviselői minőségében járt-e el vagy sem. Ez határozta azt meg, hogy mentelmi jogának fenntartását vagy felfüggesztését javasolja-e a bizottság.
Egyértelműen igazolódott, hogy a helyi munkástanács és szakszervezet mint képviselőt kérte fel ügyének képviselésére az Ipari Minisztériumnál, és ezen eljárása során következett be az az esemény, amit később terhére felróttak. A bizottság meghallgatta a képviselő urat, aki kifejezetten kérte, hogy függesszük fel mentelmi jogát, szeretne a bíróság előtt igazságot szerezni, és főképpen nem szeretné azt, ha ő mentelmi joga birtokában ebből az ügyből kikapcsolódik, társa, a helyi munkástanács elnöke egyedül viselje az ügy felelősségét.
Meg kell mondjuk, kérése ellenére a bizottság azt javasolja a Parlamentnek, hogy a mentelmi jogát tartsuk fenn, mert képviselői minőségében járt el. A mentelmi jog kollektív jog, a képviselő arról nem mondhat le. Ezt megmagyaráztuk a képviselő úrnak is. Hadd ne hivatkozzak arra, hogy történelmünk során egyszer-egyszer volt már olyan időszak, amikor meg kellett védeni attól az erőszakszervezetekkel szemben a képviselőket, hogy ne presszionálhassák őket mentelmi jogukról való lemondásra. Tehát maga a bizottság azt a javaslatot teszi az Országgyűlésnek, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése Horváth Lajos országgyűlési képviselői mentelmi jogát a Dombóvári Városi Bíróság II/B/219/1990. szám alatt kiadott megkeresésével érintett ügyben tartsa fenn. A képviselő úrnak joga van a Parlamenttől azt kérni, hogy ettől eltérő döntést hozzon, a bizottságnak viszont nincs lehetősége ettől eltérő javaslatot tenni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir