PUSZTAI ERZSÉBET, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bizottságunk ellenzéki tagjai nyilván meglepődnek, hogy én szólok, mert Kátay Zoltán képviselőtársamat jelöltük ki bizottsági előadónak, de mint kiderült, külföldön tartózkodik, ezért én helyettesítem.
A tisztiorvosi törvényhez benyújtott módosító indítványokat négy fő csoportra lehet osztani. Ebből két csoport külön koncepciót képvisel. Az MSZP képviselőcsoportja a tisztiorvosi törvény helyett csupán közegészségügyi, járványügyi szolgálatról szóló törvényt képzelt el, és ennek megfelelő módosító indítványokat nyújtott be. Ebből következik, hogy bizottságunk ezeket az indítványokat nem támogathatta.
A Szabad Demokraták Szövetsége képviselőcsoportja az eredeti törvényjavaslatot átdolgozva, átstrukturálva nyújtotta be módosító indítványként, és ebből az következett, hogy jó néhány részletét tárgyalni sem tudtuk, hiszen a törvényjavaslatba nem volt beilleszthető. Azokat a részeit, amelyek módosító indítványként voltak kezelhetők, természetesen tárgyaltuk.
A Fiatal Demokraták Szövetsége által benyújtott módosító indítványok jelentős része az önkormányzatok hatáskörének a növelésére vonatkozott. Itt meg kellett állapítanunk, hogy néhány esetben szakmai tudás hiányáról volt szó, hiszen nem lehet kitörölni a törvényjavaslatból, illetve a tisztiorvos hatásköréből a település-higiénia teljes körét. Emellett nem tudtuk támogatni azokat a módosító indítványokat, amelyek a tisztiorvosi szolgálat helyett a helyi önkormányzatokra testáltak volna nagyobb feladatkört, ezért, mivel az egészségügyi ellátás az állam feladata és felelőssége, alapvetően fontos, hogy az állam ebben a kérdésben megfelelő ellenőrző és szervező erővel bírjon. De nem tudtuk azért sem támogatni, mert ha a képviselőtársaim az utóbbi időben figyelik az önkormányzatok működését, láthatják azt, hogy a most megalakult önkormányzatok még nem tartanak ott a feladatok súlyának az elbírálásában, hogy ezeket a kérdéseket a kezükbe adhatnánk. Elég, ha utalok például a pedagógus-béremelésekre, a helyi önkormányzatok döntései bizony nagyon sok helyen problémásak. Ha pedig ilyesmi az egészségügyben fordul elő, sokkal közvetlenebb veszélyeket okozhat.
A 4. csoportját a módosító indítványoknak a különböző részletkérdésekben való módosítások jelentették, melyeknek egy jelentős százalékát azok pontosítása, pontosabb megfogalmazása miatt támogatni tudtuk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
A Coissa-Marschall úr által vezetett francia parlamenti küldöttség köszöntése

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir