TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)
TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 980-as számon beterjesztett állami népegészségügyi és tisztiorvosi szolgálatról szóló törvényjavaslathoz 9 ponton terjesztettem elő módosító javaslatokat. A javaslatokat a jobbítás céljával nyújtottam be.
A javaslatok négy csoportban foglalhatók öszsze, ez eltér attól a négy csoporttól, mint amit az egészségügyi bizottság állított össze.
Az első csoportbeli javaslatok a tisztiorvosi szolgálat tevékenységi területeinek határait húzzák ki markánsan, a szolgálat tevékenységét erősítik. A hatósági státuszt hivatottak kiemelni az ellenőrzés jogának megadásával és bizonyos esetekben a tevékenység korlátozásával. Magam is fontosnak ítélem a nyilvánosságot. Utalok itt a vecsési nitrátos vízre például, ami a területemen, választókörzetemben fordult elő, hogy a nyilvánosság hiánya miatt a lakosság tájékozatlan volt, és hosszú ideig elodázódott ennek a dolognak a megoldása.
A második csoport a természetgyógyászat-diszciplínának keres helyet és helyezi be a tisztiorvosi szolgálat szárnyai alá. E tevékenység most éli reneszánszát, sok a szabályozatlanság, sok a joghézag. Ezt áthidalná, ha e tevékenységi kör is a tisztiorvosi szolgálat felügyelete alá kerülne.
A harmadik csoportba tartozó módosítások az időskorúak intézményeinek felügyeletét bízza a területi tisztiorvosi szolgálatra. E szolgálat látja el jelenleg is és a későbbiekben is ezen intézmények közegészségügyi és járványügyi feladatait. Ha valójában teljesen felvértezett harcosként akarjuk e szolgálatot a harcmezőre küldeni, nemcsak a járványügyi feladatokat kell rábízni ezen intézmények vonatkozásában, hanem az egészségügyi felügyeletet is, mert különben egy skizofrén helyzet adódik.
A negyedik csoport a tisztiorvosi szolgálat és az önkormányzatok viszonyát szabályozza, pontosabban a testületi üléseken való részvételt. A fő cél, hogy mindig ott legyen a tisztiorvos, ha szükséges, de ne kelljen feleslegesen üléseken ott tartózkodnia és idejét azzal tölteni. Erre konkrét módosító javaslatok vannak benyújtva.
Tisztelt Ház! Elengedhetetlenül szükséges e törvény az egészségügy privatizációjának küszöbén a rosszul- és túlértelmezett önkormányzati önállóság ellensúlyozására. Utalok itt Fáklya Csaba képviselőtársam előző hozzászólására, amelyben ő is hangoztatta, hogy az önkormányzatoknál még ezt a feladatkört nem tudják teljességgel ellátni, és néha a feladataikat félre- vagy túlértelmezik. Hadd mondjak el itt egy példát, mire gondolok.
A közelmúltban, Tápióbicskén történt, hogy az önkormányzat – itt csak zárójelbe teszem –, melynek vezetője a tszelnök, és tagjai többnyire a barátai – pártállást nem mondok, mindenki kitalálhatja – minden különösebb indok nélkül felmondott egy kollégának, aki mellesleg ellenfele volt, vagy ellenfelük volt a helyhatósági választások alatt, mert úgy döntött, hogy más típusú körzetet óhajtanak szervezni. Ez teljességgel tisztességtelen és törvénytelen. Úgy gondolom, mindez nem történhetett volna meg, ha a területen már működik a tisztiorvosi szolgálat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Módosító javaslataimon túl önök is a nil nocere elvét vallva tartsák szem előtt ezt. Kérem, támogassanak minden olyan módosító javaslatot, amely e szolgálatot valós hatósággá, jól működő intézménnyé teszi, és biztosítja a nyilvánosságot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir