SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)

Full text search

SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP)
SCHIFFER JÁNOS, DR. (MSZP) Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Indulatok kísérték e törvényjavaslat vitáját, de én úgy hiszem, úgy gondolom, nem lett volna szükség indulatra, ha egymás gondolataira, a mondatokra jobban odafigyelünk. Mert úgy hiszem, nem volt különbség közöttünk. Egyetértettünk abban, hogy a semmilyen teljesítménnyel nem igazolható kivételes nyugdíjakat meg kell szüntetni. Nem volt ebben vita, és nem volt abban sem vita, hogy az egyes kitüntető címekhez, kitüntetésekhez járó elismerést nem a társadalombiztosítás, hanem a költségvetés fizesse.
A gond akkor kezdődött, amikor tudatosan vagy tudatlanul – s ez nem menthető – összecsúsztattak össze nem illő dolgokat. Amikor az Ideiglenes Nemzetgyűlés által adományozott Szabadság Érdemrend kitüntetettjeit – hogy eltereljék arról a figyelmet, hogy itt valamiről megfeledkeztek – összecsúsztatták az 1957-ben kitüntetettekkel. Miért nem lehet elismerni azt, hogy figyelmetlenség volt? Miért kell Almási altábornagyot, Illyés Gyulát, Károlyi Mihályt, Kéthly Annát, Maléter Pált, Szent-Györgyi Albertet – akik ugyancsak megkapták e kitüntetést – összecsúsztatni azokkal, akik 1957-ben kapták a kitüntetést? Vagy miért kell az 1944. évi sátoraljaújhelyi felkelőkkel kapcsolatban l956-ot emlegetni? Vagy miért kell a kitüntetés kérdését összecsúsztatni, összekeverni a korengedményes nyugdíjak, a kivételes nyugdíjak ügyével?
Azt mondtam az általános vitában, hogy embertelen ez a törvényjavaslat. Azt kell mondanom, hogy embertelen az a gyakorlat, amely tudatos csúsztatásokkal aláz meg embereket. Hadd idézzem elnökünk, Szabad György egy nyilatkozatát. "Én érett fejjel éltem át, majdnem felnőtt fejjel a második világháborút, a német megszállást, Magyarország hadszíntérré válását, az emberüldözés korát és mindazt, ami vele jár. Noha abban az időszakban, merem mondani, negatív szerepem nem volt, de a szerepem főleg önmagam mentésére irányult, a túlélésre. S nekem mindig komoly lelkiismereti válságot okozott, hogy annál a minimumnál, amit ennél többet tettem, vajon nem sokkal többet kellett volna tennem akkor 20-21 évesen." Nagyon tisztességes ez a megnyilatkozás, emberi. Mert fontos azzal tisztában lenni, hogy mit tettünk, és mit nem tettünk. Fontos az is, hogy most ugyanúgy látja a múltat, ahogy az volt. És fontos ez a nyilatkozat szerintem azért is, mert felszólít arra, hogy akik megtették azt, amit meg tudtak tenni, és meg kellett tenniük, azokat ebben a köztársaságban ne érhesse méltánytalanság. Sőt, gondolom, azon kellene munkálkodnunk – ahogy ezt Európában teszik, tették –, hogy kiemelten ismerjük el azokat, akik itt tisztességgel tudtak helytállni.
Módosító javaslataim a fentieket célozzák. Úgy gondolom, aránytalan és méltánytalan lenne, ha az 1946-ban adományozott miniszterelnöki elismerés mellett egy sokkal magasabb elismerés, a Szabadság Érdemrend – amelyet a második köztársaság elnöke adományozott – nem szerepelne a felsorolásban. Úgy gondolom, méltánytalan lenne, ha elismerjük azt, hogy volt valós tudományos, művészi vagy sportteljesítmény az elmúlt időszakban, hogy akkor elfeledkezünk a nemzeti ellenállási mozgalom, a náciellenes szabadságharc valódi részvevőiről.
Tehát azt javaslom, hogy nemcsak a magát, hanem a hazát is mentők kerülhessenek azonos elbírálás alá, mondjuk a 230 centimétert ugró atlétával. A beterjesztett javaslat – én úgy ítélem meg, hogy – a kollektív bűnösség elvéből indul ki, mindenki, aki a korábbi időszakban kapta az elismerést, az gyanús. Igazolnia kell azt, hogy ő tényleg tisztességes volt. Úgy gondolom, amikor valaki vállalta a veszélyt, életét kockáztatta, harcolt a hazáért, akkor, amikor valaki hosszú éveket küzdött, hogy egy eredményt elérjen, s úgy gondolom, Hamlet a színpadon sem kitüntetésért tette azt, amit tett. Feltehetően jólesett mindenkinek az elismerés.
Méltánytalan azonban, és nem európai ötlet őket most, akik produkáltak – azért, mert vannak közöttük olyanok, akik nem saját eredményükért kaptak elismerést – igazolásra kényszeríteni. Ott vannak a hivatalok, akiknek úgyis foglalkozniuk kell mindenképpen e kérdéskörrel, vonjanak be szakértőket, állapítsák meg, hogy ki a kakukktojás, ki az, aki nem oda illő, ki a konkoly.
És hadd idézzem mindannyiuk figyelmébe István király intelmeit. "Valahányszor, szerelmes fiam ítéletre méltó dolog fog elédbe adatni, ne ítélj magad személy szerint, nehogy a te királyi méltóságod alábbvaló dolgok folytatásával megfertőztessen, hanem inkább küldd az ilyen dolgokat a bírákra, akikre bízva vagyon, hogy ők törvények szerint azt válasszák el."
Negyedik javaslatom – az általános vitában is hangsúlyoztam – arra vonatkozik, hogy e törvényjavaslat ne csak a nemre tegye a hangsúlyt, hanem foglalkozzon az igennel is. Azaz javaslatom az, hogy a Kormány nyújtson be javaslatot – mivel elhangzott, hogy sokan nem kaphattak, nem kaptak, vagy nem megfelelő elismerést kaptak –, hogy nyújtson be javaslatot a Kormány a nemzeti ellenállási mozgalomban és antifasiszta szabadságharcban részt vevők elismerésének és ellátásának egységes rendszerére.
Kérem a tisztelt Házat, hogy javaslataimat, amelyek nem kívánságokat, nem jogtalan előnyöket, hanem tisztességes eljárást céloznak, támogatni szíveskedjenek. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir