VIZY BÉLA, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

VIZY BÉLA, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
VIZY BÉLA, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés szociális, egészségügyi és családvédelmi bizottsága 1991. február 27-én, 28-án, március 6-án és 13-án megtartott ülésén megtárgyalta az egyes nyugdíjak illetőleg egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetéséről szóló 1292-es számú törvényjavaslatot, valamint az ahhoz benyújtott 14 módosító javaslatot; továbbá állást foglalt arról, hogy az 555-ös számú törvényjavaslathoz benyújtott 661-es számú módosító javaslatát – tekintettel arra, hogy az a törvényjavaslat új változatához is kapcsolódik – hatályában fenntartja. Megtárgyalta továbbá az 1293-as számú országgyűlési határozati javaslatot, valamint az ahhoz benyújtott négy módosító javaslatot is.
A bizottságot munkájában az vezérelte, hogy a törvényjavaslat céljának megfelelően, a nem hatályos jogszabályoknak megfelelően megállapított nyugdíjakat, illetve a nem jogszerű nyugdíjkiegészítéseket az állampolgári jogegyenlőségnek megfelelően megtárgyalja. Így támogatott minden olyan módosító javaslatot, mely a célnak megfelelt, és önálló javaslatot is tett.
Két lényeges javaslatát szeretném kiemelni a bizottságnak. A bizottság a tárgyalás során a törvénytervezet korábbi változatához is javasolta, hogy a nemzeti ellenállási mozgalomban és a náciellenes szabadságharcban szerzett érdemekért járó nyugdíjkiegészítések is pótlékként jelenjenek meg az érintetteknél. Javasolta továbbá a bizottság a törvényjavaslat kiegészítését, kapcsolódva a képviselői indítványokhoz, hogy a nemzeti gondozási díjnak megfelelő összegű díjban kell részesíteni: akik a második világháború idején a fasizmus ellen fegyveresen harcoltak; továbbá az 1945–63 közötti politikai perekben halálra ítélt és kivégzett, vagy az ilyen perekben börtönbüntetésre ítélt és a börtönben meghalt, továbbá bírósági eljárások nélkül politikai célú megtorlások és elrettentő akciók halálos áldozatainak özvegyeit és szüleit; a fenti okok miatt megrokkant személyeket – kivéve a háborús bűntett miatt kivégzetteket.
Mindezek alapján a jelentéseinkben foglaltak figyelembevételével javasolja az Országgyűlésnek a törvényjavaslat elfogadását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir