BOROS LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

BOROS LÁSZLÓ (MSZP)
BOROS LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A koncessziós törvény többszöri elolvasása a kérdések özönét indította el bennem, és én szeretném ezeket a kérdéseket, illetve a rá megfogalmazott válaszokat önökkel megosztani. A miniszter úr expozéjában arról szól – s pontosan szeretném idézni –, hogy "a javaslatot előkészítők nem kívántak minden részletre kiterjedő, merev szabályrendszert felállítani". Ha megnézzük, hogy mit mutat a törvény, az egyfelől igazolja ezt a tételt, másfelől igazolja ennek ellenkezőjét. Mi az, ami igazolja? Elsősorban az, hogy én a törvényalkotást itt egy kissé elnagyoltnak érzem. Az ellenkezőjét viszont az igazolja, ami az első szakasz első bekezdésében a taxatív felsorolásban benne van, amely felesleges korlátozásokat tartalmaz.
Amikor az igazolásról beszélünk, itt fel lehetne tenni a kérdést, hogy vajon mi lehet az oka. Szűcs István tisztelt képviselőtársam kormánypártiként érdeklődött a Kormány szándékait illetően, szegény ellenzékiként legfeljebb csak találgatok ebben a kérdésben. Én két dologra gondoltam, az egyik, hogy a Kormány hozta a szokásos formáját, a másik pedig egy ügyes taktika, hátha átcsúszik az újabb központosítási törekvés. Én ebben állást foglalni nem kívánok, tisztelt képviselőtársaimra bízom ezt.
Ezek után a kérdés, amelyre a választ már tulajdonképpen megelőlegezte Palotás képviselő úr, hogy rossz-e ez a törvényjavaslat vagy jó. Én azért azt nem merem kijelenteni, hogy jó. Van ennek számos hibája, de úgy vélem, hogy lehet ebből még talán jót csinálni, nehéz, de meg kell kísérelni. A szocialista frakció álláspontja 23 leadott módosító javaslatunkban nyilvánul meg. Én természetesen most nem szeretnék a 23 módosító javaslattal foglalkozni, annál is inkább, mert majd a részletes vitában erről nyilván szólunk, azt viszont szeretném elmondani egyik pártbeli képviselőtársam szóhasználatával élve, hogy ennek a törvénynek számos "kehe" van.
Három alapvető dologra szeretném felhívni a figyelmet. Ez a három alapvető dolog, amit a szocialista pártfrakcióban annak a kritériumaként tekintünk, hogy lehet-e ebből a törvényből mindenki számára elfogadható törvény. Az egyik, hogy az 1. § (1) bekezdését egyszerűen el kell hagyni. A második, amiről Szűcs István képviselőtársam már beszélt, s ennek nagyon örülök, az önkormányzati vétójog intézményét a törvénybe be kell tenni. A harmadik pedig az, hogy az átmeneti állapotra valamilyen intézkedést ki kell találni. Az átmeneti állapot alatt azt értem, hogy a törvény szól arról, hogy a Parlament hatásköre az, hogy az ágazati törvényekben intézkedjék a különböző előírásokról, azonban amíg ezek az átmeneti törvények nem kerülnek megalkotásra, addig bizony eltelik egy kis idő, tehát arra valamit ki kell találni.
Tisztelt Ház! Részleteiben erről a három dologról a következőt szeretném elmondani. Mint említettem, az 1. § (1) bekezdése egy taxatív felsorolást tartalmaz, erről előttem többen szóltak, és a már benyújtott módosító javaslatok tulajdonképpen kétféle szándékot mutatnak ennek a kiküszöbölésére. Az egyik, hogy újabb felsorolást, újabb területeket neveznek meg, amit még ennek a paragrafusnak tartalmaznia kell. Ezzel szemben a mi álláspontunk, hogy ezt az első bekezdést el kell hagyni, mert a Polgári Törvénykönyv és az önkormányzati törvény erre vonatkozóan megfelelőképpen intézkedik.
A második dolog az önkormányzatokkal kapcsolatos problémakör, és itt szeretném idézni az általános vita megkezdése során az MDF-frakció vezérszónokának, dr. Vékony Miklós felszólalásának egy rövid részletét. "Jelentős az önkormányzatokkal történő egyeztetési kötelezettség előírása is, azonban az utóbbi kötelezettséget is kiterjesztően értelmezném. Abban a pillantban, ha a terv valamilyen tulajdont érinthet, érdeket sérthet, meg kellene kérdezni az érintetteket." Eddig az idézet.
A Szocialista Párt a feltételes módot nem tudja elfogadni, nem is fogadjuk el. Megismétlem, hogy nagyon örülök, hogy Szűcs István képviselőtársam ezzel kapcsolatban már kifejtette véleményét: nézetünk szerint az önkormányzatok vétójogát a törvényben rögzíteni kell. Annál is inkább, mert az 5. §-ban szerepel, az ezt követő paragrafus (2) bekezdésében pedig ott van, hogy az önkormányzat ezekben a kérdésekben népszavazást rendelhet el. Megkérdezem, hogy ha nincs ilyen jogosítvány, akkor mi a csodának a népszavazás. Az összhangot mindenképpen meg kell teremteni, de az alapkérdés az, hogy az önkormányzatnak ha vannak jól felfogott érdekei, akkor lennie kell vétójogának is.
A harmadik dolog az átmeneti állapot. Mint említettem, a tervezet arról szól, hogy az Országgyűlés az ágazati törvények meghozatalával végleges megoldásokat alkothat. Mi lesz addig? Azt írja a törvénytervezet, hogy a szerződések megkötésének ágazati miniszteri jogkörbe utalása erre megoldás. Ez szerintünk egy biankó csekk a Kormány számára. Nézetünk szerint az átmenet állapotára az Országgyűlés vonatkozó jogosítványát fenn kell tartani. Ezt rögzíteni kell a törvényben, mert ha az Országgyűlésnek arra vonatkozó jogosítványa van, hogy az ágazati törvényekben tételesen előírja, hogy mit lehet és mit nem lehet tenni, akkor ezt a jogosítványát az átmenet időszakában oly módon kell gyakorolnia, hogy a Kormány számára a törvényben kötelezővé tesszük, hogy a koncessziós szerződéseket a Parlament elé jóváhagyásra hozza be. Milyen célt lehet ezzel elérni? Egyfelől azt, hogy a Kormány az ágazati törvényeket mielőbb behozza a Parlament elé, másfelől azt, hogy ezzel a biankó csekkel ne lehessen visszaélni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps balról.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir