NAGY ATTILA (MSZP)

Full text search

NAGY ATTILA (MSZP)
NAGY ATTILA (MSZP) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter úr! Iparkodok rendkívül rövid lenni, hiszen interpellációmat úgyis megkapta írásban. Az a meggyőződésem, hogy ebben az esetben az ön válaszát türelmetlenebbül várják azok, akik engem interpellálni késztettek, mintsem az én szereplésemet.
Három olyan kérdésre szeretnék rákérdezni, amely a mezőgazdasági termelőket – tulajdonformák és termelési formáktól függetlenül – egyformán fenyegetik. Az egyik a katasztrófális piacbeszűkülés, a KGST összeomlása, a nyugati piac korlátozottsága és a nemzet általános elszegényedése, tehát az itteni piacsorvadás.
A másik: a mezőgazdaság pénzügyi problémáira vonatkozik, amit én azért tartok az ország általános pénzügyi problémáitól eltérőnek, mert az agrárolló, bizonyos szakemberek szerint, már nem 90 fokos, hanem már túlmegy lassan a 180 fokon, és ennek következtében, mivel a mezőgazdaságnak az árai emígy is szorított helyzetben maradnak, mert a nagy felvásárlók nem tudnak másként reagálni a piac szűkülésére, semmint úgy, hogy a felvásárlási árakat is nyomva tartják, ennek következtében a mezőgazdaságra sokkal súlyosabban nehezedik a társadalom általános pénzügyi gondja.
A másik dolog, amit én rendkívülinek tartok, hogy a mezőgazdaság termelési kényszerben van, nem képes várakozni a holt időkre, mert bármilyen munkafázis kimarad, az egész évi tevékenysége válhat értelmetlenné.
A harmadik dolog a pénzügyi problémák között az, hogy a váltórendszer, amivel a nagy felvásárlók fizetni tudnának, nem működik nálunk úgy, mint a normál gazdaságokban, mégpedig azért nem, mert a kereskedelem nem fogadja el, az energiaszolgáltatás nem fogadja el, a társadalombiztosítás nem fogadja el, a bankok pedig az esetek 95%-ában nem számítolják le ezeket a váltókat, mert a kibocsátó eleve fizetésképtelen.
A negyedik ilyen rendkívüli probléma a hitelrendszer, tudniillik a cselekvési kényszer következtében hitelkényszerben van a mezőgazdaság. Ugyanakkor ezt a mezőgazdasági hitelt 90 napos alap-visszatérítési időre kapja, ami a mezőgazdasági termelés esetében hat-hét-nyolc hónapos megtérülési idő mellett kétszeres hosszabbítást is eredményez, aminek a kamatterhei már kigazdálkodhatatlanok. Ezt az állapotot, amely önmagában képes lenne egy átalakulóban lévő mezőgazdaság csődbe juttatására, még súlyosbítja az, hogy akár a magánszférában, akár a szövetkezeti szférában, akár az állami gazdaságok szférájában, hiányzik egy olyanfajta jövőkép, amellyel megrajzolhatná például, hogy mennyi disznót kell most a piac szűkében legyilkolni vagy megtartani, mikor várható fellendülés – tehát nagyon szeretném, ha azokat, akik engem ennek az elmondására rákényszerítettek, a miniszter úr most meg tudná nyugtatni. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir