BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:

Full text search

BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter:
BOROSS PÉTER, DR. belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Lendvai utca 5. szám alatti napköziotthonos iskola épületéről van szó. Önmagam mentésére mondom, hogy két hete voltam a belügyminisztériumi beosztásban, amikor valóban képviselő úrtól tudtam meg, hogy létezik egy ilyen intézmény a nagyon sokféle más, egyéb intézmény mellett, a Belügyminisztérium működési vagy működtetési körében. Tudomásul vettem ezt az igényt, annál is inkább tudomásul vettem, mert – elsősorban erkölcsi megfontolásokból is – nagyon lényegesnek tartom, hogy egy iskola, egy túljelentkezett iskola nehéz helyzetén mindenki, jelen esetben a belügyminiszter is segítsen, ahogy tud. Választ azért nem kaphatott a képviselő úr mostanáig, mert az elmúlt hónapokban tizesével érkeztek hasonló természetű igények a Belügyminisztérium kezelésében lévő ingatlanokra. A Németvölgyi úton is működik egy napköziotthonos iskola, hasonló rendeltetéssel – katolikus egyházi iskola céljára igénylik. A Böszörményi úton működik egy zászlósképző intézmény – szintén kérés érkezett átadásával kapcsolatban. Sorolhatnám tovább az ingatlanokat, Pesthidegkúttól Veszprémig és Sopronig, amelyre körülbelül mintegy 30 igény érkezett be, és a 30 igénynek általában a közös jellemzője a térítés nélküli átadási igény. Emiatt kötelességemnek éreztem, hogy valamennyit összegyűjtsük – ezek az igények némely vonatkozásban már túl is mutatnak a Belügyminisztérium kompetenciáján – és valamilyen sorrendiség, egyáltalán, a nélkülözhetőség figyelembevételével valóban segítsünk ott, ahol tudunk, hisz zömében oktatási célokra igénylik ezeket a helyiségeket.
Ami a napköziotthonos iskolákat illeti, szó esett közöttünk a képviselő úrral, valóban dilemmáztunk, hogy valami klánszellemű korábbi képződmény, ahol ilyen belterjes tenyészet célját szolgálná - ezt nekem meg kell nézni, mi lehetett az a gondolat, ami létrehozta. Tárgyilagosan meg kell állapítanom: lehet, hogy valamikor ilyen gondolatok vezérelték a létrehozókat, időközben azonban olyan célt is szolgál ez az iskola, hogy főleg a Rendőrség, a Határőrség állományába tartozó személyeknél – mivel az elfoglaltság időnként változó, azon kívül készenlétben kell lenni rendkívüli helyzetekre is – ez az intézmény alkalmas a gyerekek befogadásra. Ilyen funkciója is van ennek az intézménynek, és nemcsak ez a bizonyos, különleges helyzet – sőt, ma már egyáltalán nem. Tapasztalataim szerint mintegy 70%-ban a belügyminisztériumi szülők gyermeke veszi igénybe, 30%-ban nem – és természetes módon, ahogy szokott lenni, különböző jogcímeken mások is bejutnak oda, de ez ősszel rendezendő kérdés.
Mindezek figyelembe vételével, és abból a meggyőződésből kiindulva, hogy segíteni kell ott, ahol tudunk, ezeket az összegyűjtött igényeket – amennyiben érintenek szociális ellátással kapcsolatos kérdéseket - a Belügyminisztérium keretében működő Érdekegyeztető Tanács elé kell terjeszteni, mert hét szakszervezet működik, és működik egy Érdekegyeztető Tanács is. Azzal a javaslattal fogom odaterjeszteni, hogy segítsünk itt, ebben az esetben, mert rendkívül fontos érdek, amit szolgálna ez a helyiség.
Most mindezekre hivatkozással is mondom: kérem figyelembe venni – és kellemetlen ezt nekem mondani –, hogy ezt az intézményt előre nem ígérhettem oda a képviselő úrnak, mert akkor már oda is adtam volna. Azt ígértem, hogy mindent elkövetek – és ezt változatlanul fenntartom –, hogy az ott működő iskola helyzetén segítsünk. Remélem, az e hó végén sorra kerülő Érdekegyeztető Tanács-ülés ezt akceptálni fogja, és kedvező válaszomról mintegy 10 napon belül tájékoztatni tudom képviselő urat.
Most általában az ingatlanokkal kapcsolatban szabad legyen egy megjegyzést tennem, mivel nagyon sok az igény – mint említettem. Nem túlzott a szám: az elkövetkező években, nem tudom, mennyi év alatt, mintegy 8-10 ezer fővel kell növelni a rendőri létszámot akkor, ha az azonos lakosságszámra jutó rendőri létszámban utol akarjuk érni a nyugati országokat. Ez hatalmas összeg, és nagyon mázsás költségvetési teher is. Nyilván már 1992-ben ebben az ügyben valamit fejlesztenünk kell, mert különben lemaradunk. Azonban ahhoz, hogy létszámfejlesztés legyen, oktatóbázisok kellenek, kiképzőhelyek kellenek, nem folytatom tovább, mi minden kell – és mindezekhez ingatlanok. Tehát az ilyen természetű kérések teljesítése most nem azon múlik, hogy a tárca vagy személyem nem akarja teljesíteni, vagy nem ismeri fel annak jelentőségét, amilyen célra kérik, hanem múlik azon, hogy az ingatlan rendkívül nagy problémát okoz: ingatlant szerezni gyakorlatilag nem lehet, így nagyon nehéz szívvel válik meg mindenki attól az ingatlantól, amely legalább már rendelkezésére áll.
Mindezeken túl – ismét hangsúlyozom – remélem, hogy a képviselő úrnak kedvező választ fogok tudni adni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir