SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Először is hadd fejezzem ki, hogy tudom értékelni, hogy ilyen mélyen elmélyedt a belső államadósság kérdéseiben, és még mélyebb információkat szerezve hálából felajánlom, hogy a Pénzügyminisztérium szakemberei rendszeresen tájékoztatják erről, amennyiben igényli.
Másodszor értékelni tudom ezt az utóbbi példabeszédet is, amihez egyet szeretnék elmondani. Amikor polémiémává vált a sajtó hasábjain, mennyi is a belső államadósság és mennyi a nemzeti vagyon, akkor azon túl, hogy azt az Országgyűlés ezt megismerhette – és annak révén nyilván a közvélemény is – többször tett közzé a Pénzügyminisztérium pontos adatokat ez ügyben, néhányat mutatni is tudnék.
Ennek ellenére a kérdés feltevéséből három kérdést próbálok megválaszolni:
1. Mekkora is ez a bizonyos belső eladósodottság?
2. Ennek mi a fedezete?
3. Milyen összefüggés van – mert ez derült ki a kérdésből – a belső, a külső eladósodottság és a nemzet vagyona között? – mert gondolom, hogy igazán ezek a kérdések.
Való igaz, hogy a belső államadósság – ez egy nagyon sajátos és több okkal magyarázható – közel azonos, mint a külső adósságállomány. Amit a 3 éves gazdasági programban leírtunk és amelyet megismert a Parlament, ez valós, közelítőleg 1400 milliárd forintra tehető. E mögött fedezetlenség lehetne, de mögötte természetesen nincs más fedezet, mint a magyar nemzet vagyona.
A nemzet vagyona több, mint a belső eladósodottság, ilyen szempontból a fedezetlenség nem áll fenn.
A kérdés az, hogy milyen összefüggés van külső, belső és a nemzeti vagyon között. Ezeknek milyenek az átjárási lehetőségei, a kárpótlási törvényre utaló kérdése valójában ezt tartalmazza.
Néhány esetet szeretnék csak elmondani, tényleg felvillantva ezeket. Ha a magyar nemzet vagyona a privatizáció során külföldi kezébe kerül és azt kifizeti – egyébként folyik ez a privatizációs folyamat –, az csökkenti a belső állameladósodottságot, a külső eladósodottságot és csökkenti a nemzet vagyonát, hiszen magánkézbe kerül. Ha ennek a vagyonnak egy ingyen osztogatása történne, akkor a vagyon csökkenne, a belső eladósodás nem csökken és nem csökken a külső eladósodottság sem, ezért olyan rendkívül óvatos a privatizációban az ingyen juttatás.
Ha a privatizáció úgy történik meg, a nemzet vagyonának belső eladása, hogy valaki átvállalja a hitelt, a belső eladósodottságot vagy ténylegesen kifizeti, akkor a belső eladósodottság csökken, a külső nem. Az átjárás körülbelül ilyen.
A kárpótlási törvénnyel kapcsolatban kérdésére Ön adta meg a választ. Mivel a belső eladósodottság és a nemzet vagyonának az összefüggése ilyen, ez meghatározza a kárpótlás kereteit, hogy egyáltalán mennyit lehet erre fordítani.
Köszönöm szépen a figyelmüket és várom a Pénzügyminisztériumba, ha a részletek érdeklik. (Jobb oldalon szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir