HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Kormány január végén egy rendelettel hozta létre a régi megyei tanácsi költségvetési és elszámolási hivatalok jogutódaként az úgynevezett területi államháztartási és közigazgatási szolgálatokat, rövidített nevükön TÁKISZ-okat. Ezek a TÁKISZ-ok a kormányrendelet értelmében maradványérdekeltségű költségvetési szervként működnek, feladatuk az, hogy az önkormányzatok költségvetési szervezésével, pénzügyeikkel, számvitelükkel, valamint az országos népesség-nyilvántartáshoz kapcsolódó informatikai feladatokat lássanak el, és kapcsolatot tartsanak az önkormányzati és központi nyilvántartások között, és a központi információs rendszereket alapadatokkal lássák el.
Ez a kormányrendelet énelőttem több szempontból is aggályos, mert ütközik számos olyan, jelenleg hatályban lévő jogszabállyal, amelyekre a miniszter úrnak írásban beadott interpellációmban részletesen hivatkoztam is.
A másik fogyatékossága pedig az, hogy híján van az információs adatvédelem szükséges garanciális biztosítékainak.
A rendeletalkotás után a helyzetet még tovább bonyolította az, hogy az Állami Népességnyilvántartó Hivatal élén álló miniszteri biztos körlevelet adott ki, amelyből az tűnik ki, hogy a TÁKISZ hatósági jogosítvánnyal is rendelkezik, bár erre hatáskört sem a törvény, sem pedig az említett kormányrendelet nem adott. Ebből a kormányrendeletből derül ki ugyancsak az, hogy az egész népesség-nyilvántartási tevékenység – amelyet a helyi önkormányzati hivataloknál, a korábbi megyei tanácsok igazgatási osztályainál, valamint csúcsszervként az Állami Népességnyilvántartó Hivatalnál folytattak – szervezése nagyrészt átkerülne a TÁKISZ-okhoz. Mi itt az alapprobléma? Az alapprobléma az, hogy a korábbi szabályozásban az volt a helyzet, hogy a volt megyei tanácsi igazgatási osztályok szervezték és felügyelték a helyi népesség-nyilvántartási tevékenységet, valamint a hatályos törvényerejű rendelet szerint ellátták a törvényességi felügyeletét is.
Szintén a Parlament előtt fekvő hatásköri törvénytervezetből pedig az derül ki számunkra, hogy a népesség-nyilvántartás törvényességi felügyeletét a köztársasági megbízottak látják el. A TÁKISZ-ról szóló kormányrendelet tulajdonképpen megkettőzte a korábbi középszintű népesség-nyilvántartási tevékenység szervezését, azaz ha egy informatikai és szolgáltató tevékenységnek vesszük, a kormányrendelet szűkebb értelmezése szerint, akkor például megszűnne az a jogosítványa, hogy naprakészen, akár intézkedésekkel tudjon beavatkozni például a hibás adatfeldolgozási bizonylatoknak a kijavításába, kiegészítésébe. Erre korábban a megyei igazgatási osztályoknak jogköre volt. Lényegében az a helyzet állna elő, hogy a köztársasági megbízotti hivatal törvényességi felügyeleti joga formálissá és kiüresedetté válna ezáltal.
Ha viszont azt veszem, hogy ez a miniszteri biztosi körlevél hatósági jogkört is szeretne testálni a TÁKISZ-okra, akkor még súlyosabb helyzet állna elő azzal, hogy egy szolgáltató szervezet törvényességi felügyeletet kapna az önkormányzati hivatalok ezen szaktevékenysége felett.
Jogos aggályként… (az elnök csenget) … merülhet fel bennünk az, hogy vajon alapos volt-e a kormányrendelet előkészítése, vajon miért nem vettük figyelembe azt, hogy hiányzik az adatvédelmi és az informatikai törvény, és a természetes személyek adatainak a jogvédelme így csorbát szenvedhet. A másik az, hogy a TÁKISZ-ok vállalkozási tevékenységgel is fel vannak ruházva, kvázi egy ilyen szervezet törvényességi felügyeleti jogkört nem láthat el.
Összegezve tehát, az volna a kérdésem, hogy milyen szakmai indokok késztették a Kormányt arra, hogy a korábbi tervekkel ellentétes, nem kellően egyeztetett rendeletet adjon ki akkor, amikor a hatásköri törvényt még nem fogadta el a Parlament. Megvizsgálta-e, előkészítette-e a Kormány ennek az átszervezésnek a személyi, tárgyi és a jogszabályi feltételeit? Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir