ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, a tisztelt Házat arról, hogy az oktatási, nevelési intézményekben dolgozók béremelése az önkormányzatoknál, illetve a központi intézményeknél folyamatban van. Jelen pillanatban nincs azonban pontos, megbízható információnk arról, hogy a képviselő úr által felvetett probléma mennyire általános, illetve mennyire egyedi, ugyanis több önkormányzat még nem rendelkezik jóváhagyott költségvetéssel.
Köztudott, arról rendelkezett az 1991. évre szóló költségvetési törvény is, hogy 20%-os, úgynevezett bérautomatizmust, illetve 10% rendkívüli béremelést biztosított az oktatási, nevelési intézményekben dolgozók számára. Ezt a mértéket a hivatkozott törvény az általános indoklás II. fejezet bevezetőjében 4/b pontjában rögzíti.
Egyes, meg nem erősített jelzések szerint néhány önkormányzat forráshiányos, ezért fordulhat elő, hogy a 20%-os, egyébként náluk lévő, leutalt bérautomatizmust nem tudják kiadni. Ehhez joguk van a helyi önkormányzatokról szóló törvény 10. §-ában, illetve a költségvetésről szóló törvény 1. §-ában foglaltak értelmében.
A probléma tisztázása érdekében a Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a Művelődési Minisztérium vezetői és szakértői szintű egyeztetést tartottak. A Belügyminisztérium vállalta, hogy a 10%-os központi béremelés kiosztását a köztársasági megbízottak útján ellenőrizni fogja. A 20%-os bérautomatizmus kötelező kiosztására az önkormányzatokat azonban nem lehet utasítani.
Ennek ellenére mindhárom tárca azt kéri az önkormányzatoktól, hogy az úgynevezett normatívában biztosított 20%-os bérautomatizmust mindenképpen bocsássák az oktatási intézmény rendelkezésére, hiszen ennek hiányában a pedagógusok bérelmaradásának rendezésére tett tárcaerőfeszítések értelmüket vesztik, és ezt az összeget megkapták. Hasonló magatartást kérünk a közművelődési és közgyűjteményi dolgozók bérautomatizmusának biztosításánál is.
Az önkormányzatok részére az ágazat területén jelentkező 20%-os bérautomatizmus kiosztásával kapcsolatos kérésünket és állásfoglalásunkat megjelentetjük a belügyminiszter által kiadott Önkormányzati tájékoztató következő számában.
Ugyanakkor jelzem, hogy a központilag biztosított bérintézkedések pénzügyi utalásáról intézkedtünk. Így a központi költségvetés oldaláról nincs akadálya az oktatási és kulturális intézményekben az emelt szintű bérfejlesztés végrehajtásának.
Végezetül arról a szándékomról tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy a bérfejlesztések végrehajtása után tájékozódni fogunk a költségvetési törvényben foglaltak végrehajtásáról. Kérem válaszom elfogadását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir