KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:

Full text search

KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter:
KISS GYULA, DR. munkaügyi miniszter: Elnök úr! Tisztelt Ház! Képviselő Úr! A kérdésre nem mint munkaügyi miniszter, hanem mint a Kormány egyik tagja – azon tagja, aki a kárpótlási ügyekkel kapcsolatos kérdések kezeléséért felelős – kívánok válaszolni.
Sajnos, azt kell mondjam, hogy a kérdés megítélése csak első látásra tűnik olyan egyszerűnek, mint ahogy a kérdésből kitűnik. Arról van ugyanis szó, hogy a nyugati hadifogságban fogva tartott személyek több szempontból különböző csoportokra oszthatók. A genfi egyezmény ugyanis kötelezővé tette, hogy a hadifoglyokat bizonyos, táboron kívül végzett munkáért fizetség illeti. Ezt a fizetséget készpénzben, a fogság letöltése után kellett volna megkapniuk. A hadifoglyok jelentős része azonban ezt a készpénzt nem kaphatta meg, hanem úgynevezett hadifogoly-utalványt kapott. Elsősorban az amerikai és a francia hadifogságban lévőkre volt ez jellemző.
A kérdés megválaszolhatósága érdekében, sajnos, külön kell foglalkozni a hadifogoly-utalványt kapott személyekkel és a hadifogoly-utalványt nem kapott személyekkel e vonatkozásban – ugyanis ezen utalványokat a hadifoglyok hazatérésük után nem tudták beváltani, vagyis pénzt nem kaptak érte, hiszen az akkor hatályos rendelkezések ezt lehetetlenné tették: zárolt módon letétbe kellett helyezniük ezeket a hadifogoly-utalványokat.
Az Alkotmánybíróság a kérdés szabályozására fölhívta a Kormányt, miszerint 1990. december 31-éig gondoskodjon a kérdés kezeléséről. Az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően a Pénzügyminisztérium el is készítette az előterjesztést a kormányrendelethez, amelyet a január 4-ei ülésre kívánt beterjeszteni. A kormányülést megelőző államtitkári értekezlet azonban – éppen az előbb vázolt bonyolultságára tekintettel – visszautasította és nem engedte Kormány elé az előterjesztést, ugyanis az Alkotmánybírósági határozat tulajdonképpen csak az előbb említett utalványok kifizetésével foglalkozik, nem foglalkozik azonban a nyugati hadifoglyoknak azon körével, akik utalványt sem kaptak. Abba a képtelen helyzetbe kerültünk tehát, hogy megint volt egy jogszabályi kötelezettség, egy meghatározott sértetti kör egy meghatározott részének a problematikája kezelésére, míg a másik részre vonatkozóan nem volt. Ebből szükségszerűen azt a következtetést kellett levonnunk, hogy az egységes rendezhetőség érdekében alaposabb és részletezőbb felmérő munkát kell végezni.
Ennek érdekében fölvettük a kapcsolatot a nyugati hadifoglyok egyesületeivel, amelyek voltak szívesek magukra vállalni azt a fáradságos munkát, amely tulajdonképpen a nyugati hadifogságban lévők számának és körének teljes felmérését foglalja magában, a fogva tartás időtartamát, külön bontásban azzal, hogy hadifogoly-utalványt mennyi személy kapott. Amikor ez a felmérés megtörtént, akkor leszünk abban a helyzetben, hogy a nyugati hadifoglyokat teljes körükben tudjuk szabályozni, illetve sérelmeiket orvosolni, függetlenül attól, hogy kaptak-e utalványt vagy nem.
Természetesen az előzetes felmérések folynak, ennek keretében a Kárpótlási Hivatalhoz a mai napig 11 410 nyugati hadifogoly nyújtotta be kérelmét a nyugdíjkiegészítés ügyében.
Hangsúlyoznom kell, hogy a jelenleg hatályos jogszabály nem teszi sajnos lehetővé az ő vonatkozásukban a nyugdíjkiegészítés folyósítását, hiszen a jelenleg hatályos 93/1990-es kormányrendelet az ő körüket nem fogja át.
Én azt gondolom, hogy az előbb említett felmérés után lehet dönteni abban a kédésben, hogy az említett sértetti kört bevonjuk-e a 93-as kormányrendelet hatályába, és a Szovjetunióban fogva tartottakhoz hasonlóan kapják a nyugdíjkiegészítést, vagy pedig választásuktól függően az utalványban foglalt forintérték kifizetésével történjék meg az ő kárpótlásuk. De én azt gondolom, hogy a vagylagos döntési lehetőséget ebben a körben mindenképpen át kell engedni a sértetti körnek. Köszönöm szépen. Kérem a válaszom elfogadását. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir