PASZTERNÁK LÁSZLÓ (MSZP)

Full text search

PASZTERNÁK LÁSZLÓ (MSZP)
PASZTERNÁK LÁSZLÓ (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim!
Dragon képviselőtársam nagyon hűen adtavissza azt a vitát, ami a bizottságban lezajlott közöttünk, illetve más képviselőtársaim között, akik a módosító javaslataim kapcsán azt vetették a szememre, hogy ez nem konzekvens, nem veszi figyelembe a költségvetés teherbíró képességét, illetve azokat az összefüggéseket, amelyek a költségvetésre hárulhatnak az esetleges elfogadásuk alkalmával.
Én viszont, ha úgy tetszik, betegesen ragaszkodtam akkor is és most is ragaszkodnék ahhoz, hogy azok, akikre ez a törvénymódosítás majd különböző terheket ró, tudják összevetni a tehervállalást azzal, ami a költségvetésből, illetve az adótörvényből fakad rájuk. Én úgy hiszem, hogy afelől nem lehetnek illúzióink, hogy amikor a munkaadó számára eldől 1992-re, hogy marad a 43%-os tb-járulék, lesz az 5%-os Szolidaritási Alap, esetleg a 25 nap táppénz, akkor vajon milyen konzekvencia hárul a munkavállalóra egy munkahelyen. Nem tudom, hogy a munkaügyi kormányzat megfelelőképpen képes volt-e és egyáltalán tudja-e előrevetíteni, hogy ebben az esetben hány munkahelyen hány munkaadó fog megszüntetni munkahelyeket. Például nem ezzel a teherrel tíz-tizenötezerszámra válnak majd munkanélkülivé ma még munkában lévők.
Én azt gondolom, hogy a költségvetés, illetve az adótörvény ismerete nélkül ezeket nem lett volna szabad…, és én azért javasoltam, hogy az Érdekegyeztető Tanácsnak – ahol valamennyi érintett helyet foglal – legyen módja és lehetősége ezek ismeretében nyilatkozni.
A másik dolog az, amiről a munkaügyi kormányzat két hónappal, talán két és fél hónappal ezelőtt nyilatkozott – ha jól emlékszem, éppen a miniszter úr –, hogy a korábbi másfél-félszázalékos összefüggésben az addig eltelt időszakban a fél százalékból több folyt be az alapba, mint a másfél százalékból, amelyet a munkaadóknak kellett befizetni. Én nem tudom – majd a miniszter úr megcáfolja vagy igazat ad nekem –, mi a garancia arra, hogy az 5 és az 1% esetében majd valamiféle jobb pozíció alakul ki. Biztos vagyok benne, hogy az 1%-ot minden további nélkül, minden hónapban le fogják vonni, de nem tudom, hogy az 5%-ot majd milyen szankciókkal, illetve milyen kényszerítő eszközökkel tudják levonni.
Aztán azt is szeretném megjegyezni, hogy meggyőződésem szerint meddig lesz elég az a levont összeg, illetve behajtott összeg, és mikor lépnek be azok a konzekvenciák, amiket a költségvetésnek kell elvállalni – ez majd egy következő zene lehet, és ennek a Parlamentnek ezzel nagyon komolyan szembe kell majd nézni. És ha ezt az összefüggést nem vizsgáljuk meg, akkor nehezen lesz elkerülhető, hogy esetleg már az első félévben erre sor kerüljön. S én nem zárom ki természetesen azt, hogy a munkaadóknak és a munkavállalóknak valóban áldozatot kell vállalni a továbbiakban minden összefüggésben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir