FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Full text search

FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR. a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tárgyalás alatt álló törvényjavaslat elvi alapja az az országgyűlési határozat, amelyet a tisztelt Ház októberben fogadott el, és amelyik a további években megszabja a társadalombiztosítás rendszerének változási irányait. Mint emlékezetes, a határozatot a Ház több mint kétharmados arányban fogadta el. Ez a konszenzus a bizottsági vitát is jellemezte, igazán éles ellentmondás, az előterjesztés megalapozottságának a megkérdőjelezése nem vetődött fel.
Az országgyűlési határozat szellemében a jelenlegi Társadalombiztosítási Alap két részre válna: nyugdíjbiztosítási alapra és betegbiztosítási alapra. Az ellátások is besorolásra kerülnének, hiszen valamennyi társadalombiztosítási ellátás esetében meg kell jelölni a finanszírozó alapot. A társadalombiztosítási vagyon szétválasztására csak hosszabb idő alatt, évek múlva kerülhet majd sor.
A társadalombiztosítási befizetések egyéni szinten is két részre válnának: a ma minden keresőnél egységes, a bruttó kereset 10 %-át kitevő nyugdíjjárulék 6 %-os nyugdíjjárulékra és 4 %-nyi betegbiztosítási járulékra osztódna meg. A munkáltatók 43 %-os járuléka is ennek megfelelően kétféle járulékra válna szét.
A törvényjavaslat ellátási minimumokat és maximumokat határozna meg. Önállók, szellemi szabadfoglalkozásúak – akiknek a jövedelmei köztudottan ingadoznak – a minimálbér 60 %-ára jutó biztosítási terhek viselése esetén is hozzájuthatnának a biztosítói jogviszonyhoz. A maximumot a törvényjavaslat az évi 900 ezer forintos jövedelem utáni járulékplafonban határozza meg. Efölött a jövedelem fölött nem kellene nyugdíjjárulékot és betegbiztosítási járulékot fizetni, igaz, efölötti befizetésekből adódó nyugdíjakra sem lehet majd igényt tartani.
Nemcsak a magasjövedelműeknél, hanem általában is megváltozna a nyugdíj kiszámításának a módja. A nyugdíj megállapításánál a nyugdíjba menetelt megelőző öt év legjobb három éve helyett a legjobb négy év keresete alapján kell majd megállapítani a nyugdíjat úgy, hogy a negyedik év keresetét a megelőzően figyelembe vett legjobb három év középső évének árszintjére kell átszámítani.
Az állampolgárok és a társadalombiztosítás viszonyában alapvető változás történik. Állampolgári jogról betegbiztosítási joggá változik az ingyenes, illetve a támogatott egészségügyi ellátásra való jogosultság. A törvényjavaslat szándéka szerint ez a változás nem hoz létre ellátatlan foltokat a betegellátás területén, például a nyugdíjasok esetében a nyugdíjalap – ahogy hallottuk az államtitkár úrtól –, a munkanélküliek esetében a munkanélküli alap fizetné a betegbiztosítási járulékot. Olyan személyek esetében, akik nem kapnának se munkanélküli segélyt, se nyugdíjat, ott az állam fizetné meg a betegbiztosítási járulékot.
A törvényjavaslat a betegbiztosítás rendszerének átalakítását szolgáló paragrafusokat csak 1992. július 1-jével léptetné hatályba, időt adva mind a Kormánynak arra, hogy megalkossa azokat a rendeleteket, a Ház elé hozza azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a jelen tervezettel összhangba hoznák a mai rendeleteket és törvényeket, és időt adnának a biztosítási rendszernek is és az egészségügyi ellátásnak is a szükséges átállásra.
Itt jegyzem meg, hogy a törvényjavaslat bizottsági vitáján részt vettek mind a munkaadók, mind a munkavállalók érdekképviseleteinek küldöttei, akik elsősorban a csatlakozó jogi feltételrendszert hiányolták, különösen a Munka Törvénykönyvéhez csatlakozó rendelkezéseket. A munkaadók szóvá tették ugyan, hogy sokallják a 900 ezer forintos biztosítói plafont, kevesebbet tartanának helyesnek, de a társadalombiztosításnak annyira lényeges alapelve a szolidaritás, hogy ez a különben sem hangsúlyos felvetés nem keltett nagyobb vitát a bizottságban.
A bevezetőben már említettem, a törvényelőterjesztés indokoltságát a bizottságban senki nem kérdőjelezte meg, a törvényjavaslatot ellenszavazat nélkül 8 "igen" és 6 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak ítélte a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir