KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Full text search

KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
KELEMEN ANDRÁS, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A régi szállóige arra utalt, hogy azt még csak-csak el tudjuk viselni, hogy mi lesz, de a nagy kérdés az, hogy addig mi lesz. Azt hiszem, ebben a problémában jelent előrelépést az az anyag, ami önök előtt fekszik. Ugyanis a társadalombiztosításnak - miután meghoztuk a koncepcióról szóló döntést – működnie kell a jövő évben, méghozzá úgy, hogy ennek a koncepciónak a szellemében előrelépés történjék mindaddig, amíg a nyugdíjbiztosítás és a betegbiztosítás jogszabályai egy kifogástalan rendszerbe össze tudnak állni.
A társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvényt tehát oly módon kell módosítani, illetve kiegészíteni, hogy az Országgyűlés által előírt működésnek meg tudjon felelni.
A kiegészítéseknél – legjobb tudásunk szerint – arra törekedtünk, hogy az Országgyűlés által az 1992-re bevezetésre tervezett változásokat bele tudjuk fogalmazni. Ezzel közel 50, pontosabban 46 paragrafusból álló törvényjavaslat benyújtása vált szükségessé, és most természetesen a legfontosabb momentumokat emelném ki.
Az Országgyűlés szándékával összhangban törvényi szintre emelkedik a járulékok szabályozása. És fontos lépéseket kívánunk tenni a járulékfizetési szabályok egységesítése irányában is.
A változtatások másik csoportja a betegbiztosítási rendszer bevezetésével kapcsolatos. A törvényjavaslat szerint az 1992. július 1-től a magyar állampolgárokat biztosítási jogon illeti meg az egészségügyi szolgáltatás. Ennek megfelelően törvényjavaslatunk tételesen felsorolja azokat az egészségügyi szolgáltatási csoportokat, amelyekre a betegek, illetve betegségük megelőzése érdekében az egészségesek is jogosultak. Természetesen valameny- nyi kérdést majd csak egy önálló betegbiztosítási törvény tud törvényi szinten szabályozni, ezért a jelenlegi szabályozás még viszonylag nagy teret ad a kormányrendeleti szintű rendelkezéseknek is.
A törvényszabályozás fontos eleme, hogy a járulékfizetők és hozzátartozóik milyen címen jogosultak egészségügyi szolgáltatásra. Míg a munkanélküliek után a munkanélkülieket ellátó alapok, a nyugdíjasok után a nyugdíjalap, a szociálisan rászorulók, valamint több, a törvényben tételesen felsorolt csoport után az állami költségvetés fizeti a járulékot. Ezáltal elérhető, hogy minden járulékfizető, illetve mindenki, aki a járulék fizetésére nem képes, jogosult legyen egészségügyi ellátásokra.
A társadalombiztosítás ágazatokra bontásával összhangban megtörténik a járulékbefizetések szétválasztása is. Így mind az egyének, mind a munkáltatók járulékainál megjelenik a nyugdíj-, illetve a betegségi vagy egészségvédelmi járulék. Az Országgyűlés határozatával összhangban a munkavállalók által fizetett járulék csak egy bizonyos összegig, a javaslat szerint évi 900 ezer forintig fizetendő. Természetesen ezzel összhangban alakul az ellátások alapja is.
A nyugdíjazás szabályai csak azokkal az elemekkel változnak, amelyekről az Országgyűlés határozatot hozott, nevezetesen három évről négy évre növekszik a nyugdíjazásnál a nyugdíjazást megalapozó öt évről figyelembe veendő évek száma, de oly módon, hogy az 1988-as év jövedelmét a béralakulás figyelembevételével az 1990-es év szintjére kell átszámítani.
A törvény rendelkezik majd a nyugdíjak értékmegőrzésének módjáról is, ami a nettó átlagkeresetek alakulását követi. A javaslat szerint a nyugdíjak emelésére évente két alkalommal kerülne sor. A nyugdíjrendszer egyéb elemeinek, például a korkedvezményes nyugdíjaknak, az özvegyi nyugdíjaknak, a rokkantsági nyugdíjaknak az újraszabályozása 1992. folyamán történik meg.
Kérem tehát az Országgyűlést, hogy a jelen törvényjavaslatot úgy fogadja el, mint az Országgyűlés által már korábban elfogadott társadalombiztosítási elvek megvalósítása irányában tett elhatározó lépést.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir