HALÁSZ ISTVÁN (MDF)

Full text search

HALÁSZ ISTVÁN (MDF)
HALÁSZ ISTVÁN (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A korrekt adóztatás és az adóalapot képező jövedelmek feltárhatósága érdekében a nyugtaadási kötelezettséget teljes körűvé kell véleményünk szerint tenni. Az ellenőrizhetőség egyértelműen a pénztárgép-nyugta adásával, illetve ennek megkövetelésével biztosítható a leghatékonyabban.
A nyugtaadási kötelezettség 1991. évi bevezetésekor a kézi és gépi nyugta használata párhuzamos volt, mivel még nem álltak rendelkezésre megfelelő, hálózaton kívül is használható elemes pénztárgépek. Jelenleg már ez a probléma megoldott a taxik és a benzinkutak területén is. Így alapvetően a pénztárgépek használatát indokolt előírni a vételár-visszatérítés jelenlegi gyakorlatának fenntartása mellett.
Annak a visszaélésnek a kiküszöbölésére, hogy a kereskedő már a megrendelés visszaigazolásával jogosult volt az árkedvezmény megigénylésére, de utóbb a pénztárgépet nem vette át, a javaslat a kedvezmény igénybevételét közvetlenül az értékesítéshez köti.
A nyugtának minősülő egyéb bizonylatok, mint a parkolójegy vagy belépőjegy mellett a kézi nyugta csak kivételes lehetőségként maradna meg szükséghelyzetekben, amikor áramszünet van, vagy a gép elromlik.
A változtatás az áfa-törvény olyan módosításait teszi szükségessé, ami a költségvetési törvény kereteiben nehezen képzelhető el, ezért megfontolandó az önálló törvénymódosítás.
Egyúttal átdolgozást igényel a számla-, egyszerűsített számla-, a nyugtaadási kötelezettség szabályairól szóló 36/1990. XII. 28. számú pénzügyminisztériumi rendelet. De ez a jelen indítványnak nem tárgya, ez a pénzügyminiszter hatáskörében megoldható.
Bár a szükséges pénztárgépek rendelkezésre állnak, technikai okokból mindenképpen indokolt egy átmeneti időszak biztosítása 1992. december 31-éig.
Sürgősséget azért kérünk, mert a pénztárgép-program végrehajtásáért felelős APEH az 1992. évi költségvetését akkor tudja ütemezni, ha még az év elején eldől, hogy kell-e, és mennyit kell elkülöníteni a pénztárgépekre.
Köszönöm figyelmüket.
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir