ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Az óvodai nevelésben nem részesülő 0–6 éves korú fogyatékos gyermekek gyógypedagógiai fejlesztése jelenleg az alábbi formában valósul meg.
A tanulási képességet vizsgáló megyei, fővárosi, valamint országos szakértői bizottságok a 15/1988-as miniszteri rendelet 1. §-a (3) bekezdése alapján tanácsadói tevékenységgel segítik a fogyatékos gyermekek családon belüli nevelését. A bizottságok működési feltételeit az 1991. évi XX. törvény alapján a megyei, illetve a fővárosi önkormányzatok kötelesek biztosítani.
Az elmúlt évben a családban nevelt, a tanácsadásban részesített közel 1200 0 és 6 éves kor közötti gyermek közül rendszeres fejlesztő foglalkoztatásban csak mintegy 300-an részesültek. A középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulók részére a 16 éves korig tartó tankötelezettség teljesítésének szervezeti keretét biztosítják az 1988-tól bevezetett, munkára felkészítő csoportok. E csoportok az adott iskola szerves részét képezik. Az itt nevelt tanulók változatlanul a fogyatékosokat nevelő általános iskola tanulói maradnak, akik az önkormányzati finanszírozás szempontjából általános iskolai képzésben részesülő fogyatékos tanulónak minősülnek.
A fogyatékos fiatalokat képező speciális szakiskolák az adott tanuló előmenetelétől, képességeitől függően betanított munkakör betöltésére, így az első szakma megszerzésére képesítenek. A '92-es évi költségvetésről szóló törvénytervezet 3. számú mellékletének p) pontja alapján tanulónként 61 ezer forint normatív állami támogatásra jogosult az az önkormányzat, mely ilyen speciális szakiskolákat tart fenn.
A beszédhibás, beszédfogyatékos gyermekeknek a beszédhiba súlyosságától függően kell ellátásban részesülniük. Ha a szakértői bizottság javaslata alapján az intenzív logopédiai kezelést, eredményes fejlesztést az e célra létesített külön csoport, osztály vagy iskola biztosíthatja, az ide felvett gyermekek után a fenntartó a fogyatékosokat nevelő intézményekre megállapított támogatásra jogosult. E gyermekek többsége azonban beszédhibája ellenére a többiekkel együtt nevelhető a helyi önkormányzatokhoz tartozó intézményekben, ahol a logopédiai ellátás egyidejű biztosítása szükséges. Miután a szakemberek alkalmazásához a fedezet előteremtése gondot jelent, a feladat ellátására kisebb településeken az önkormányzatok közötti együttműködés célszerű.
A normatív támogatások szűkössége miatt eddig a tevékenység célzott finanszírozására tett kezdeményezésünk nem valósult meg. Az egyéni gyógyászati segédeszközök, például a hallókészülékek a közgyógyellátásról szóló 120/1991. számú kormányrendelet alapján térítésmentesek. A többségében devizaigényes importból biztosítható, a testi, érzékszervi vagy beszédfogyatékos gyermekek nevelését, oktatását korszerűsítő eszközök beszerzésével minisztériumunk évenként 4-5 milllió forint értékben járul hozzá az intézmények működési feltételeinek javításához. Ez évben például a vak gyermekeket nevelő iskola részére 1,2 millió forint értékben, a hallássérült gyermekek részére pedig 1,4 millió forint értékben juttattunk korszerű eszközöket. Elvégeztük az iskolákkal egyeztetve a legszükségesebb előkészületeket a '92. évi beszerzésekhez is.
A készülő új közoktatási törvény is egyértelműen megjeleníti a szükségleteknek megfelelő speciális neveléshez való jogot. Az ezt biztosító szolgáltatást törvényi szinten kívánja garantálni. Általánosan tehát ez teremtheti meg a gyógypedagógiai oktatás fejlesztésének alapját. A gyógypedagógiai oktatás fejlesztési, szabályozási teendőit a gyermekek érdekeihez, a helyi szükségletekhez és igényekhez kívánjuk igazítani a törvény keretein belül, egyebekben a megfelelő szakmai garanciák és a formák sokszínűségének biztosításával.
Mindezeken felül azonban szemléletváltásra is szükség van a társadalomban, hogy előítélet-mentesen, türelemmel és természetességgel fogadja el teljes emberként különleges sorsú polgárait, hogy mindnyájunk számára megnyugtatóan válaszolhassunk a felvetett, nagyon is eleven kérdésekre.
Még több kérdés tartozna ide, például a gyógypedagógiai képzés kiszélesítése. Ma a Magyarországon folyó gyógypedagógiai képzés, tehát gyógypedagógusok képzése elégtelen, és már fölvetődött annak a gondolata, hogy más vidéki gyógypedagógiai nevelőintézeteket, illetve tanárképzések mellé gyógypedagóiai képzést is kellene felállítani.
Ugyanide tartozik az anyanyelvű oktatásnak a kiszélesítése, hiszen a beszédhibás és gyakran így a gyógypedagógiai intézetbe került gyermekek nagy része csak azért kerül oda, mert nem anyanyelvén kezdte meg a tanulást.
Mindezek nagyon égető kérdései ennek a társadalomnak, s ezért köszönöm azt, hogy ezt a kérdésével újra a közvélemény elé hozta.
Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir