ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:

Full text search

ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter:
ANDRÁSFALVY BERTALAN, DR. művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés! A felvetett probléma csak nagyon áttételesen tartozik a Művelődési és Közoktatási Minisztériumra, de számunkra nem lehet közömbös, ami a diákságot érinti, s ezért vállaltam a válaszadást.
Az 1990. évi LXXIV. törvény figyelemmel van a gyermek- és munkahelyi étkeztetést ellátó vendéglátó üzletek sajátos helyzetére. A 3. § kimondja, hogy az üzlet üzletkörét meghatározott ideig, de legalább öt évig csak a települési önkormányzat hozzájárulásával lehet megváltoztatni. Emellett a törvény figyelemmel volt arra is, hogy egyes üzletek tekintetében az árverés útján történő privatizálás nem jó megoldás. Ezért az 1. § (2) bekezdése az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsát felhatalmazta arra, hogy az állami vagyon értékesítésének, hasznosításának feltételeit ettől eltérően állapíthassa meg.
A gyermekek étkeztetését ellátó vendéglátó üzletek zömmel az adott oktatási intézmény területén működnek, emiatt profiljuk megváltozatására nincs lehetőség. A gyakorlati tapasztalatok alapján ezért az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsa – a törvényben részére biztosított jogosítvány alapján – december 11-ei ülésén úgy döntött, hogy a törvény rendelkezéseit az ilyen típusú üzletek tekintetében nem alkalmazza. A döntésnek az a lényege, hogy az ilyen feladatot ellátó üzlet privatizálásáról az a szerv, tehát például az iskola dönt, amelynek helyiségében a gyermekétkeztetést ellátó vendéglátó egység működik. Az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsa felhívta az üzlethelyiséget fenntartó jogi személyek, vállalatok és intézmények figyelmét arra, hogy ha a vállalkozás privatizálásáról döntenek, az új üzemeltető lehetőség szerint magánszemély legyen; magánszemély által megvett eszközök ellenértékét pedig az Állami Vagyonügynökségnek kell befektetni.
Az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsa egyébként hasonlóan foglalt állást mindazokban az esetekben, mikor például a kiskereskedelmi vagy vendéglátó egységek valamilyen jogi személy, gyár, üzem, intézmény területén belül működnek. Az ilyen üzletek általában nem is bérleti megállapodás, hanem a helyiség kezelői jogát gyakorló szervezettel, intézménnyel kötött vállalkozási szerződés alapján működnek. Ebből következik, hogy saját hatáskörben döntik el, hogy a munkahelyi vagy a gyermekétkeztetést biztosító konyha vagy kiszolgáló helyiség üzemeltetéséről kivel állapodnak meg.
A diákélelmezés tekintetében jelentkező szociális kérdések tehát az ún. előprivatizációs törvény rendelkezéseivel nem függnek össze. Ezért a felvetett probléma a törvény módosítását nem teszi indokolttá.
Összegezve: köszönöm az interpellációt, de az .az aggodalom alaptalan, az Állami Vagyonügynökségtől kapott tájékoztatás szerint túlzott. Mint jelezték, az előprivatizációs törvény alapján a maguk részéről nem kezdeményezték ilyen jellegű vállalkozás magánkézbe adását. Ugyanakkor megelőzési célzattal szorgalmazzuk, az érintettek – tehát a tárcák –, a Belügy-, az Ipari és Kereskedelmi, a Népjóléti, valamint a Művelődési és Közoktatási Minisztérium – együttműködését e tárgykörben. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir