BÉKI GABRIELLA (SZDSZ)

Full text search

BÉKI GABRIELLA (SZDSZ)
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Miniszter Úr, tisztelt Képviselőtársaim! Látszólag marginális terület, amit az interpellációm érint. Különös aktualitást az ad a témának, hogy a költségvetés vitája kapcsán előtérbe kerültek az oktatás finanszírozási problémái. Bár meg kell mondani, hogy a fogyatékosok ellátása tipikusan tárcaközi terület és mint ilyen, mostohagyermek, azt hiszem.
Tisztában vagyok vele, hogy a fogyatékos gyermekek oktatásában, nevelésében sérülés-specifikus fejlesztés szükséges, és ilyen módon költséges, költségigényes tevékenységről van szó. Egyrészt meg kell teremteni a személyi feltételeket. A fejlesztést ugyanis csak az adott szakágban speciálisan képzett gyógypedagógusok végezhetik eredményesen. Méghozzá kis csoportokban, maximum 8–10 fővel, sőt, halmozott fogyatékosság esetén maximum 5 fővel lehet eredményes a munka, bár az igazán hatékony az egyéni eljárás.
A személyi feltételeken túl az adott fogyatékossághoz illeszkedő eszközrendszert is biztosítani kell. Jónéhány kitűnő, igen drága, ámde igen hatékony eszköz létezik. Hogy csak példaként említsek néhányat, a vakok korszerű oktatásában ma már nélkülözhetetlen az oktafon, ami 380 ezer forintba kerül, vagy a beszélő számítógép, ami szintén igen drága, a pontírógép. A siketek oktatásához elengedhetetlen az egyéni hallókészülékek, a speciális osztálytermi erősítők beszerzése, illetve egyéb képi berendezések, és sorolhatnám még ezeket a példákat.
Mindebből az következik, hogy az állami támogatás mértéke a normálishoz képest legalább két és félszeres mértékű fejkvótára lenne szükség ahhoz, hogy a fogyatékosokkal eredményesen lehessen foglalkozni.
Kérdéseim a következők.
Hogyan képzeli a tárca a gyógypedagógiai oktatás fejlesztését?
Miért hiányzik a normatív állami hozzájárulás tételei közül a fogyatékosok korai fejlesztése, különös tekintettel a 0–3 évre, az óvodai és általános iskolai logopédia, illetve a fogyatékosok szakképzése az első szakmához jutásig, valamint a középsúlyos értelmi fogyatékosok és a halmozottan sérültek védőmunkahelyi képzése, foglalkoztatása? (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir