KŐSZEG FERENC (SZDSZ)

Full text search

KŐSZEG FERENC (SZDSZ)
KŐSZEG FERENC (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Pesti Hírlap december 5-i számában megjelent egy cikk, amely Lezsák Sándorra hivatkozva arról szól, hogy milyen előadást tartott Lezsák Sándor Ausztráliában; illetve a Pesti Hírlapban megjelent cikk egy ausztráliai magyar újságban napvilágot látott cikkre támaszkodik. Ennek az írásnak a két lényeges állítása az, hogy létezik egy hatvanezer nevet számláló lista a volt állambiztonsági szolgálat ügynökeiről, és – ahogy a cikkben Lezsák Sándor fogalmaz – ez a lista birtokunkban van, tehát többes szám első személyt használ.
A másik állítás pedig az, hogy ez az ügynöklista, illetve ennek az eredeti példánya a Krímbe került, és jelenleg valahol ott található. Ez az írás december 5-én a Pesti Hírlapban jelent meg.
Én az interpellációmat december 12-én nyújtottam be. Vártam valamennyit a benyújtással, mert azt gondoltam, hogy esetleg valamilyen cáfolat napvilágot lát ezzel kapcsolatban. Azonban nem történt ez meg. Tehát, mondom, 12-én csütörtökön délután nyújtottam be az interpellációt. Tegnap, tehát hétfőn, 16-án megjelent Lezsák Sándortól egy új nyilatkozat, amelyik nem cáfolja a korábbit, de az állításokat némileg másképp, más színben tünteti föl. Itt Lezsák Sándor arról beszél – ez egyértelműen az ő nyilatkozata, tehát nem másodkézből való –, hogy a rendszerváltás, vagy ha tetszik, a rendszerváltozás előtti időkben sokan felkeresték őt különböző ügynökök, illetve az állambiztonsági szolgálat emberei, és ezek közül valaki átadott neki egy fénymásolt terjedelmes listát.
Na már most a kérdésem a belügyminiszter úrhoz ezzel kapcsolatban az, hogy létezik-e az a hatvanezer főt számláló lista, amiről Lezsák Sándor eredetileg beszél. Ha van, ha létezik ilyen, akkor hol van, lehetséges-e az, hogy ez a Krímbe került, folytatott-e a Belügyminisztérium vizsgálatot ebben a tárgyban?
És kérdezném még azt is, hogy Lezsák két állítása közül melyik igaz, volt-e, aki megkérdezte Lezsák Sándort arról, hogy a két nyilatkozat közül melyik az igaz.
És végül most már a második nyilatkozattal kapcsolatban megkérdezném azt, hogy nem forog-e fenn – erről talán a legfőbb ügyész urat, itt van a teremben, az előbb láttam őt –, tehát hogy nem forog-e fenn a bűnpártolás alapos gyanúja Lezsákkal kapcsolatban, hogy tett-e ő kísérletet arra, hogy ezt a kezébe került listát átadja a Végvári-ügy után az ezzel foglalkozó parlamenti bizottságnak, vagy pedig arra, hogy átadja utóbb a nemzetbiztonsági bizottságnak, amely szintén foglalkozott az ügynökkérdéssel.
Annyit jegyeznék még meg, hogy Végvári Józsefet államtitoksértés miatt elítélték, holott ő semmiféle olyan információt nem adott, amely önmagában államtitok lett volna. Ez a lista azonban – ha létezik ilyen, akkor – mindenképpen államtitok, tehát ennek mind a kiadása, mind az elhallgatása, azt hiszem, hogy kimeríti a bűncselekmény gyanúját.
Várom miniszter úr válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir