SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
SZABÓ TAMÁS, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném megköszönni a Háznak, hogy elfogadta az egységes földadótörvényt. Hack Péter biztosított, hogy ő biztosan figyelmesen fog hallgatni ebben a következő törvényjavaslatban is, ha már egyszer ilyen kevesen vagyunk, bocsánat.
Az Országgyűlésnek most beterjesztett, lényegében újraszövegezett törvényjavaslat a fogyasztási adóról egy kivételével koncepcionális változást nem tartalmazott. Ez az egy kivétel egyébként az importtermékek esetén azt a változást jelenti, hogy az önadózás helyett a kivetéses adózás bevezetése következne be a törvény elfogadása esetén.
A törvénytervezet beterjesztésekor abból a feltételezésből indultunk ki, hogy az adó- és árkiegészítés-mértékeken belül az egyes termékek és szolgáltatások adó- és árkiegészítés-kulcsát, tételét, mint eddig is, a Kormány rendeletben határozza meg és lépteti hatályba. Ezt a jogalkotási törvény beterjesztése is indokolta.
Feltételeztük továbbá, hogy az 1992-es költségvetési beterjesztéssel egyidejűleg a fogyasztói árkiegészítés 1992. évtől csak a személyi szállítási szolgáltatásokon marad fenn.
A módosító indítványok jó része a kormányfelhatalmazás megvonásához, egy-egy javaslat a fogyasztói árkiegészítéses kör bővítéséhez kapcsolódott. Több módosító igény merült fel a gázolajár szintjének megváltoztatására, a benzin és a gázolaj adóarányának közelítésére azzal, hogy a mezőgazdaság gázolaj-felhasználását terhelő fogyasztási adó egy része vagy egésze kerüljön visszatérítésre.
Ismert önök előtt, hogy a jogalkotásról szóló törvényjavaslatot, ezt a módosítást a Parlament nem fogadta el a szükséges arányban. Ebből következően a Kormány jogosultsága, az adó- és árkiegészítéses kulcsok, tételek rendeletben történő meghatározására és hatályba léptetésére 1992-től megszűnik. Éppen ezért az ezzel összefüggő módosító indítványok közül a gazdasági bizottság javaslatát támogatni fogom.
A módosító indítványok közül viszont nem tartom elfogadhatónak azokat, amelyek a háztartási energiáknál az árkiegészítés újbóli bevezetését, illetve a víz- és csatornaszolgáltatások, továbbá a tej, tejtermékek esetében pedig a fogyasztói árkiegészítés további fenntartását javasolják. Ezeket külön szeretném indokolni.
A háztartási energiák fogyasztói árkiegészítésének megszüntetéséről már az 1991. évi költségvetési törvény keretében döntés született. A Kormány az árkiegészítési kulcsokat '91. július 1-jén, illetve október 1-jén hatályon kívül helyezte. Az intézkedés kapcsán a nyugdíjasok, gyermekes családok '91. évben külön kompenzációban részesültek. Az áremelés árszintnövelő hatásának ellentételezésére '91-92. évi nyugdíj- és családi pótlék emelésekben is kifejezésre jutott ez. A távhőszolgáltatásnál a költségnövekedések tompítása céljából a '91-92. fűtési idényre hétszázmillió forint támogatást biztosított a Kormány, illetve olyan intézkedést hozott, hogy a közüzemek a földgázt és a tüzelőolajat lakossági áron vásárolhassák meg. Ez utóbbi költségmérséklő hatása mintegy 3 milliárd forintra tehető.
Az árkiegészítés újraélesztése például egy 10%-os mérték esetén is mintegy 4 és fél milliárdos költségvetési pozícióromlást idézne elő. A lakosság önmagában ezt a 10%-ot nem is igen érzékelné, ugyanis – különösen a szabadáras tüzelőanyagoknál – inkább a termelő jövedelmezőségét javítaná. Nagy valószínűséggel árszintben érzékelhetően egy 30%-os ártámogatásra lenne szükség, ez viszont már tízmilliárdot meghaladó költségvetési kiadásnövekedést jelentene.
Az ivóvíz és csatornaszolgáltatások fogyasztói árkiegészítését, amely 1991-ben 3 milliárd forint körül alakult, 1992-től tervezi a Kormány megszüntetni. A támogatás egy része, másfél milliárd forint azonban a lakosság által fizetendő díjak mérséklésére '92-ben is az önkormányzati céltámogatás formájában fennmarad.
Ehhez az új helyzethez igazodó feltételrendszer kialakításának első lépése a központi vezérlés, a fogyasztói árkiegészítés megszüntetése oly módon, hogy a kritikus helyeken az átmenetet önkormányzati céltámogatás fogja segíteni.
A tej és tejtermékek kérdéskörében, ugyancsak a támogatásleépítési program részeként, 1992-től a Kormány az árkiegészítés megszüntetését javasolja. A tejtermékeknél az a képviselői javaslat, ami érkezett, 1992. évben mintegy 3,2 milliárd forint árkiegészítési igényt tartalmaz, legalábbis ez a kihatása annak a javaslatnak, ami ez ügyben beérkezett. A javaslat az áraknak továbbra is szociálpolitikai funkciót hagyna, az árak torzulását tartósítaná. E torzított árak ugyanakkor szociálpolitikai funkciót nem tudnak betölteni, hiszen ott támogatnak, ahol nem lenne indokolt s valóban ahol indokolt lenne, ott elég hatékonyan nem tudnak működni. A megoldást úgy látjuk, hogy a '91 közepétől már bevezetett tejutalvány-rendszer kiszélesítésével lenne célszerű megoldani.
A vázolt körülményekre tekintettel kérem az Országgyűlést, hogy azt a kormányjavaslatot támogassa, hogy '92. évtől csak a személyi szállítási szolgáltatások fogyasztói árkiegészítése maradjon fenn.
A fogyasztási adós termékkörön belül több módosító indítvány tesz javaslatot a gázolaj, tüzelőolaj fogyasztási adójának a Kormány által előirányzott, vagy a motorbenzinek adójához közelítő, illetve a motorbenzinével azonos adószintre történő emelésére. A javaslatok egyúttal olyan igényt támasztanak, hogy a mezőgazdaság a motorikus célú gázolaj felhasználását terhelő adót részben vagy egészben visszaigényelhesse. Vitathatónak tartom a mezőgazdaság ilyen jellegű preferálását, illetve az egyéb felhasználók többletterhelése nagy valószínűséggel nem lenne igazságos.
Bizonyosra vehető, hogy a visszaigénylők köre teljessé válna, csupán a lakosság maradhatna ki az adóvisszatérítésből. Ez viszont azt jelentené, hogy az évi 2,3 milliárd liter gázolaj mint tüzelőolaj-felhasználásból csupán 100-120 millió liter után maradna meg a fogyasztási adóbevétel. A javaslat ilyen jellegű elfogadása az állami költségvetés bevételeit közel 30 milliárd forinttal csökkentené.
Mindezekre tekintettel kérem képviselőtársaimat, hogy az indítványok szerinti gázolaj-, tüzelőolaj-adószint, fogyasztói adórendszertől egyébként is idegen adóvisszatérítési szisztémát ne támogassák.
Szeretnék arra utalni, hogy ez a problémakör rendszerszerűen akkor tud feloldódni, amikor az áfa-rendszer korszerűsítésére sor kerül, hisz akkor ebben a termékkörben egyik oldalról az adóterhelés mértéke és a mostani, valóban gazdaságilag sem indokolható éles eltérés a gázolaj- és benzinárszintekben megszűnne, ugyanakkor a termelési célú visszaigénylés normál áfa-visszatérítési rendszerben megoldható.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztában vagyok azzal, hogy a támogatásleépítési program, amelynek újabb eleme ez a törvénytervezet, és amelynek megtestesítői a költségvetéshez benyújtott mellékletei, olyan átrendeződést jelentenek az árakban, amelyek feszültségeket és terheket fognak jelenteni.
Kérem ugyanakkor, hogy vegyék figyelembe döntésüknél, hogy ez a lépés is egy megkezdett és folyamatosan megvalósuló költségvetési reformfolyamat része, annak a támogatás-leépítési programnak a része, amelynek nagy részén túljutottunk. Ezzel is szolgálni tudjuk azt a célunkat, hogy az állam szerepének csökkenése megtörténjék; hogy megtörténjék az, amit jelszóban mindenki kimond, a jelszavakban mindenki által óhajtott cél megvalósuljon, hogy kisebb állam legyen jelen a magyar gazdaságban!
Kérem ezért képviselőtársaimat, hogy hozzák meg a fogyasztási adóról és árkiegészítésről szóló törvényt. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir