SZABÓ LAJOS, a FKgP 33 tagú csoportjának vezérszónoka:

Full text search

SZABÓ LAJOS, a FKgP 33 tagú csoportjának vezérszónoka:
SZABÓ LAJOS, az FKgP 33 tagú csoportjának vezérszónoka: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Társadalombiztosítási Alap 1992. évi költségvetéséről, valamint a Társadalombiztosítási Alapról szóló 1988. évi XXI. törvény módosítása tárgyában benyújtott 3750-es számú törvényjavaslathoz a következő megjegyzéseink vannak:
A benyújtott költségvetési tervezet a járulékok és a járadékok jogcímei szerinti megosztásban semmiféle adatot nem tartalmaz. Ezért a számunkra bemutatott globális számok érdemileg sem nem vitathatók, sem nem támogathatók, mert a mögöttes tartalmak ismeretlenek.
Részünkről hiányoljuk, hogy nem látjuk a mezőgazdasági termelőszövetkezetek és szakszövetkezetek tagjainak hozzájárulását az alapok tervezett költségvetéséhez, és ezt nem tudjuk összevetni azokkal a kiadásokkal, amik e réteg társadalombiztosítási juttatásait fedezni hivatottak.
A mezőgazdasági kistermelők szerepét és arányát a társadalombiztosítás kiadásaiban és bevételeiben ugyancsak látni szeretnénk. Ilyen információt a mellékelt háttéranyag sem ad, szerintünk a jogcímek szerinti pénzforgalmat magának a törvénynek kellene tartalmaznia. Gondoljunk arra, hogy az állami költségvetésnek milyen részletezését kaptuk, és itt milyen részleteket látnánk szívesen.
A most tárgyalt Társadalombiztosítási Alap költségvetése összegében fele az állami költségvetésnek, tehát nem fillérekről van szó. A jelenleg benyújtott formában frakciónk nem képes értelmezni a számszaki adatokat.
A törvénytervezet szövegrészeiben a 22. §-ig egy alapról beszél, és annak egy kezelőjéről. Egyes helyeken megemlíti a betegbiztosítási alapot és a nyugdíjalapot, táblázatokat is közöl ezek bevételeire és kiadásaira, de ez csak formális megosztásnak látszik.
A társadalombiztosítási koncepcióval kapcsolatos országgyűlési határozatunknak csak akkor tenne eleget, ha két külön fejezetben mutatná be a megosztott alapok költségvetését.
Végre már egyértelműen és konzekvensen tisztáznunk kellene az alapok helyzetét és a kezelők személyét. A nemrég elfogadott, a társadalombiztosítás önkormányzati irányításáról szóló törvény értelmében felállítandó felügyelő bizottság tulajdonosi és kezelői jogosítványai ebben az előterjesztésben elsikkadtak.
Különösen zavaró, hogy a társadalombiztosítás működési költségvetése közös lesz. Legalábbis a Társadalombiztosítási Alapról szóló 1988. évi XXI. törvényhez most bevezetni kívánt 3/A § azt mondja: "A 6. §-ban meghatározott alapok működtetésével, kezelésével kapcsolatos kiadások fedezetének biztosítása közösen, a működési költségvetés keretében történik."
Ez a passzus ellentétes az említett országgyűlési határozattal, és a kezelői jogosítványokat is összekuszálja. Elvárható, hogy 521 milliárd forint pénzforgalomhoz egyértelmű kezelési szabályokat és egyértelmű felelősségi viszonyokat teremtsünk.
A Társadalombiztosítási Alapról szóló törvényrész új 5. § 2. pontja a Kormány részére is jogosítványokat biztosít. Így már három érdemi szereplő rendelkezhet a társadalombiztosítás pénzeszközeivel: a Kormány, a Társadalombiztosítási Főigazgatóság és a felügyelő bizottság. Közben a felelősség megfoghatatlanná válik.
Egyértelmű kezelői jogköröket és áttekinthető, érdemben tárgyalható bevételi és kiadási oldalakat kívánunk látni, amikor nem találgatni kell, hanem felelősséggel tudunk határozni.
A jelen tervezet nem mindenütt veszi figyelembe a 60/1991. számú országgyűlési határozatot, sem a társadalombiztosítás önkormányzati irányításáról hozott törvényt, ezért a törvényjavaslatot csak a remélhetően lényegbevágó módosítások elfogadása esetén tudjuk támogatni. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir