BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Nem a mundér becsületét akarom védeni, csupán racionálisan megközelíteni a betegszabadságnak és a mögötte levő témáknak, problémáknak a körét.
Azzal az Országgyűlés egyetértett és egyetért, hogy új munkaügyi formák, illetve új társadalombiztosítási formák kialakítására van szükség. Az, hogy milyen módon, milyen formában valósítja meg ezt a Kormány, illetve milyen formában igényli ezt a Parlament, ez természetesen vita tárgyát képezheti mind az ellenzék, mind a kormánypártok oldaláról.
Én úgy gondolom, hogy most a beterjesztett intézkedés, törvényjavaslat – egy kis módosítással – egészen kedvező hatást érhetne el. Ami a háttérben mozoghatna és mozog, az konkrétan a dolgozók védelme. Mennyiben valósítható ez meg?
Ez elsődlegesen a szakszervezeteknek lenne a feladata, de természetesen – mint ahogy a múltkor tapasztaltuk – a szakszervezetek fontosabbnak tartották a politikai megmozdulásokat, semmint a dolgozók érdekeinek a védelmét. Nyugati társadalmakban – ha megfigyelték a képviselőtársaim, és elég sokan jártak kint, biztos tapasztalták, hogy – a szakszervezetek nem a Kormány ellen tüntetnek, nem a Kormány intézkedéseit, illetve a Parlament intézkedéseit bírálják, hanem a szakszervezetek elsődlegesen a dolgozók érdekeit próbálják a munkahelyen, a munkáltatók által megvalósítani vagy a munkáltatóktól kikényszeríteni. Nálunk ez a – hogy így mondjam – sematizmus hiányzik. Nálunk nem így történik, hanem elsődlegesen a Kormány áll a szakszervezetek ellenpólusaként, és olykor-olykor a Kormány talán még segíti is bizonyos értelemben a vállalkozói oldalt. Tehát ez az érdekegyeztető mechanizmus, ami van, jelen pillanatban Magyarországon rendkívül féloldalú.
Éppen ezért a Parlamentnek az egyik legfontosabb feladata, hogy olyan jogszabályokat hozzon, amelyek egyértelműsítik a szakszervezeteknek a funkcióját. Egyértelműsítik a dolgozói érdekvédelmi megjelenítési lehetőségeket. A dolgozók részére nagyobb szabadságot biztosítanak. És ebben már történt elmozdulás az új munkatörvénykönyv beterjesztése kapcsán, amikor szerepel benne, hogy a dolgozó meghatározott szabadságmennyiséget, kontingenst saját maga állapíthat meg és vehet ki. Tehát már megszűnik az a kötelezettség, hogy kizárólag a munkáltató adhatja ki, illetve szabhatja meg, hogy a dolgozója mikor menjen szabadságra. Ebben bizonyos előrelépésnek mutatkozhatna a betegszabadság intézménye, amely lényegében a testi-szellemi regenerálódást lenne hivatott előidézni.
A legfontosabbnak tartom, hogy szabad megállapodás tárgyát képezze a betegszabadság és egy úgynevezett nyugati típusú betegszabadsági rendszer közötti választási lehetőség. Ebben komoly szerepet, komoly funkciót tudnának a munkahelyi szakszervezeti szervek betölteni, hogy egy szigorúbb rend vagy pedig egy enyhébb forma irányába kívánnak elmozdulni. Ez irányban terjesztettem be én például a módosító javaslatomat.
A nyugati tapasztalatok azt mutatják, hogy - éppen, amire Hack Péter hivatkozott –, minden fejlettebb nyugati társadalomban megvan a lehetősége annak, hogy a dolgozó akár öt vagy akár tíz napra orvosi igazolás nélkül kérhessen szabadságot nem a rendes évi szabadságának a terhére. Ez lehetne az egyik ilyen intézmény, amelyik bizonyos értelemben kiválthatná azt, hogy az orvoshoz kelljen a dolgozónak szaladni azért, mert fáj a feje éppen, vagy pedig rosszabbul érzi magát a munkahelyén éppen azok miatt a betegségek miatt, amiket Hack Péter képviselőtársam felsorolt; hanem elsődlegesen azért, hogy regenerálódjék a szervezete, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy neki gyógyszereken kell élnie és egy-két napot az orvosi rendelőben töltenie. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a háziorvosi rendszer kialakítása egy folyamat eredménye, nem pedig úgy történik, hogy 31-én leteszem a lantot, és 1-jén pedig mint háziorvos veszem föl.
A vállalkozások terhelésével kapcsolatban ki szeretném emelni, hogy a magánvállalkozások eddig is éltek ezzel a konstrukcióval. Nagyon kevés olyan magánvállalkozás van, amelyik nem tartotta be ezt, hiszen azok a magánvállalkozásnál foglalkoztatott személyek, akik egy-két napig nem tudtak bemenni dolgozni azért, mert rosszul érezték magukat, inkább szívesebben vettek ki egy ilyen jellegű szabadságot, mert a munkát majd később úgyis el kell végezni, senki nem végzi el helyette. Éppen ezért a munkáltató sem nagyon örült az egy-három- vagy ötnapos, a sokszor megszakításokkal egy évben összejött húsznapos táppénzes időszaknak, hanem inkább úgy vették, hogy majd bepótolja ezt a munkamennyiséget.
A másik pedig, hogyha az egész törvényjavaslat-csomagot nem szeparáltan vesszük figyelembe a betegszabadságról szóló törvényjavaslat esetében, hanem a társasági adóval, illetve az egyéb adóformákkal összefüggésben, akkor találunk ehhez ellentételezést. Konkrétan az amortizációban a vállalkozónak megtérül ez. Elsődlegesen természetesen ennek előnyeit azok a magánvállalkozók fogják – idézőjelben mondva – "élvezni", akik idáig is alkalmazták az öt-tíz- vagy tizenöt napos táppénz helyett azt a szabályt, hogy a dolgozó majd ledolgozza ezt. Az állami vállalatoknál vagy a nagyobb vállalatoknál, nagyobb vállalkozásoknál természetesen így nullszaldóra jöhet ez ki. Ilyen értelemben a vállalkozásokat többletterhelés nem érinti.
A következő dolog, amit ki szeretnék emelni, hogy nagyon komoly problémát jelent a társadalombiztosításnál a hiány finanszírozása, és talán ez volt az elsődleges téma, ami arra késztette a kormányzatot, hogy a betegszabadságról szóló törvényjavaslatot benyújtsa. Én ezt már többször is hibáztattam: többször is hiányoltam, hogy nem elég hatékonyak az intézkedések, mert a vállalkozásoknál megkülönböztethetünk olyanokat, amelyek objektív okok miatt veszteségesek, tehát a gazdasági hatás miatt, és megkülönböztetünk olyan vállalkozásokat, amelyek személyes hibák miatt veszteségesek. És én úgy gondolom, hogy a jelenlegi vállalkozások nagy része azért ment '89-től idáig hirtelen csődbe vagy került a csőd szélére, holott azelőtt viszonylag prosperáló vállalkozás volt, mert személyi hibák mutatkoznak, személyi problémák állnak fenn, természetesen a gazdasági mellett. S ez irányba kell a Kormánynak komoly lépéseket tenni. Éppen fölvetettem, hogy a bérhitel-finanszírozásnál is sokkal szigorúbb intézkedéseket kellene hozni, elsődlegesen az úgynevezett fedezetlen jövedelemkiáramlásokat kellene megakadályozni. Ebben komoly szerepe lenne a munkaügyi kormányzatnak is, nemcsak a népjólétinek vagy a pénzügyminiszter úrnak.
A gazdasági hatásokat tehát gazdasági-monetáris eszközökkel lehet ellensúlyozni, a személyes hibákat pedig a személyes okoknak a megszüntetésével, és ehhez megvan minden törvényes lehetősége mind a Kormánynak, mind pedig a vállalkozóknak. Ugyanakkor fontos szerepet játszhatnak ezen a területen az érdekvédelem, az érdekvédelmi szervezetek.
Tehát összefoglalva azt tudom mondani, hogy a törvényjavaslat szerint és az általam benyújtott módosító javaslatok szerint a dolgozót fizetésében, jövedelmében kár nem fogja érni. 75% vagy ennél több. ez mindenképpen hasznos momentum – jövedelmében nem éri kár. Az, hogy egy veszteséges cég hány dolgozót tud eltartani, fenntartani, az lényegében más megítélés alá esik. Mindenképpen úgy gondolom, azokat a dolgozókat, akik problémásak voltak, a munkáltató így is, úgy is el fogja küldeni, hogyha nem tudja fizetni a bérét vagy a jövedelmét. Ez teljesen független ettől a betegszabadságos konstrukciótól is.
Összefoglalva azt tudom mondani, hogy jelenlegi formájában természetesen kritizálható, és való igaz, hogy én sem tudnám elfogadni a törvényjavaslatot. De egy nyugati típusú alternatívával való összevetés alapján viszont el lehet fogadni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir