HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:

Full text search

HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója:
HACK PÉTER, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi, törvény előkészítő és igazságügyi bizottság megtárgyalta a törvényjavaslatot, és azt általános vitára nem tartotta alkalmasnak. A bizottságban jelen lévő 14 képviselő közül csak hatan támogatták a törvényjavaslat általános vitára bocsátását, a többség ezt nem támogatta, hat "nem" szavazattal és két tartózkodással.
Mivel ez egy kormánypárti többségű bizottság, és egy rendhagyó döntést hozott, a Kormány előterjesztését többséggel nem támogatja, néhány szóban szeretném az ülésen elhangzott érveket a tisztelt Ház figyelmébe ajánlani.
Ha nagyon röviden foglalnám össze az ülésen többségbe kerültek álláspontját, azt mondhatom, hogy a Kormány által előterjesztett javaslat brutálisan vállalkozásellenes és végtelenül antihumánus.
Az első kijelentésem indokaként el tudom mondani, fel tudom hívni a Ház figyelmét arra, hogy ez a törvényjavaslat a betegszabadság szabályait úgy kívánja megváltoztatni, hogy a betegszabadság első 25 napját a munkáltató fizeti. Ez azt jelenti, hogy anélkül, hogy a társadalombiztosítási járulékot emelné, sőt anélkül, hogy csökkentené a társadalombiztosítási járulékot, a vállalkozók kénytelenek lesznek fizetni a dolgozóik táppénzét 25 napon keresztül, függetlenül attól, hogy ez huszonötször egynapos betegállomány lesz, vagy egyszer huszonöt napos. Tehát tulajdonképpen a társadalombiztosítás a dolgozók táppénzét az első 25 napban nem fedezi.
Ez rendkívül nehéz helyzetbe hozza a vállalkozókat, hiszen a költségeiket rendkívüli mértékben megnöveli. Hozzá kell tennem, hogy ezzel egyidejűleg, előreláthatóan a munkáltatók az így keletkező költségüket az állampolgárokra fogják terhelni, és ezzel együtt valamennyi vásárló, valamennyi fogyasztó érezni fogja ennek az intézkedésnek a hatását.
Ellene van a racionalitásnak a javaslat nemcsak a magánvállalkozók területén, akiknek – még egyszer hangsúlyozom – rendkívüli mértékben nehezíti a helyzetét, de a költségvetésből gazdálkodó szervek esetén is. Ugyanis a költségvetés a törvényjavaslat értelmében az így kifizetett táppénzt visszatéríti a költségvetési szerveknek. Így például egy iskola számára, ahol a tanárok betegállományba mennek, többszörös költségek fognak jelentkezni, hiszen az iskolában – mint köztudott – a tanárok helyettesítéséről gondoskodni kell, tehát a helyettesítési díjat is ki kell fizetni, ki kell fizetni az iskolának a táppénzt is, és ezt a költségvetés meg fogja érezni.
Elmondtuk azt a bizottságban, hogy végtelenül antihumánusnak tartjuk ezt a rendelkezést. Ugyanis a normális vállalkozó, a normális munkáltató azokat a dolgozóit, akiknek egészségügyi problémáik vannak, például akut betegségben szenvednek, ami miatt nem százalékolják le őket, és csak példaként – én nem vagyok orvos, de ami nekem hirtelen eszembe jutott, és a bizottsági ülésen is ezt elmondtuk – az allergiás betegségben szenvedő, ekcémával vagy bármi más, gyomorfekéllyel, szívpanaszokkal küszködő dolgozók, akik rendszeresen nincsenek leszázalékolva, de hát előfodul rendszeresen az, hogy kénytelenek betegállományba menni, ezek a dolgozók nagyon rövid időn belül elbocsátásra fognak kerülni, a munkáltató elbocsátja az ilyen dolgozókat. Rövid időn belül elő fog állni egy olyan helyzet, hogy a munkáltatók orvosi alkalmassági papírral fognak csak felvenni dolgozókat, ha saját érdekeiket meg akarják védeni, és így végül is olyan polgártársaink, akik ilyen egészségügyi gondokkal küszködnek, a munkaerőpiacon rendkívül hátrányos helyzetbe kerülnek.
Tehát erről az oldalról a Kormány filozófiája nagyon cinikusnak tűnik. Tulajdonképpen arra irányul, hogy azok a polgártársaink, akik ilyen helyzetben vannak, ne jussanak munkához, nagyon nehéz helyzetbe kerüljenek, a munkanélküli segélyből legyenek kénytelenek élni.
Ezekre az érvekre tekintettel, tehát még egyszer összefoglalva, mind a vállalkozásellenes hatására, mind a munkaerőpiacra gyakorolt hatására tekintettel ellenezte a bizottság. Ebben a vonatkozásban a bizottságban a vélemények egy ponton megoszlottak, és szeretném, ha a tisztelt Ház megtisztelné ezt a tényt figyelmével. Voltak olyan képviselőtársaink, akik úgy látták, hogy ez egy olyan horderejű kérdés, amiről ilyen átmeneti szabályok között, ilyen – hogy úgy mondjam – fű alatt, tulajdonképpen az egyéb kérdések tömege között dönteni felelőtlenség, és ezért nem támogatták a javaslatot.
A szabaddemokrata képviselők magát a koncepciót, a betegszabadság koncepcióját is elvetették, és előre szeretném közölni, hogy a társadalombiztosítással kapcsolatos törvények végleges szabályainál sem fogjuk támogatni ezt az előterjesztést. Eörsi Mátyás képviselőtársammal a végleges törvényekhez módosító indítványokat nyújtottunk be ebben a vonatkozásban is.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir