SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Jó pár esetben fölmerült már ez a kérdés, és nagyon jól tudjátok az én véleményemet. Én sem tartom – sőt messze nem tartom – szerencsésnek, ha a plenáris ülések és a bizottsági ülések ideje között valamilyen átfedés van. A legkülönbözőbb fórumokon én, amikor ez a kérdés fölmerült, így foglaltam állást.
Mégis úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet az, amire az a mondás áll, hogy a szükség törvényt bont, most itt a törvényen természetesen nem a közjogi értelemben vett törvényt értem (Eörsi Mátyás: Ez a bíróságnak is hivatkozási alap.) , és amikor ezt mondom, akkor szeretném emlékeztetni képviselőtársaimat, bőven volt rá precedens, hogy szükséghelyzetben a bizottságok a plenáris üléssel párhuzamosan üléseztek. Tessék visszaemlékezni az önkormányzati törvényre! Tessék visszaemlékezni a tavalyi költségvetési és adótörvényekre év végén, vagy tessék visszaemlékezni most nyáron a szakszervezetek elszámoltatásával kapcsolatos kérdésekre! Amikor tehát valamit meg akartunk csinálni, akkor ezek az elvi ellenvetések nem merültek fel. Most indikáljam a vitát, és most kezdjek el gondolkodni hangosan, hogy vajon most miért merülnek fel ezek az ellenvetések? (Közbeszólások az ellenzék padsoraiban: Igen!) Mondjam azt, hogy azért, mert az ellenzék nem akarja, hogy ezek a törvények megszülessenek? (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiban.)
Nem megyek bele ebbe az utcába, mert nem vitát akarok, egy fikarcnyi gesztust és egy fikarcnyi megértést, egy fikarcnyi pozitív hozzáállást kérek ahhoz, hogy a nehézségeinket, a problémáinkat – függetlenül attól, hogy hogyan és miért keletkeztek – próbáljuk megoldani. Egy fikarcnyi pozitív hozzáállást kérek abban, és olyan magatartást, hogy ne csak az a 13 vagy 12 képviselő dolgozzon erejét megfeszítve, akik a kormánykoalícióból kerülnek ki, (zaj és mozgás az ellenzék padsoraiban) mert nagyon könnyű azt mondani kérem szépen, hogy a plenáris ülésekkel párhuzamosan nem folyhatnak a bizottsági ülések, de a múlt szerdán – hadd ne nevezzem meg név szerint – a 10 ellenzéki képviselőből, aki deklaratíve távol tartotta magát a bizottsági ülésről, 6 órakor csak kettő ült itt a plenáris ülésen. Jóllehet azt mondják a bizottságiak, hogy éppen kimentek kávét inni. Érdekes egybeesése a véletlennek, hogy ez a 8 ellenzéki bizottsági tagnál egyszerre következett be. De nem a vitát szeretném élezni. Próbáljunk egyszer már végre együttműködni és konstruktívak lenni, mert az ország ügyéről van szó! Köszönöm szépen. (Taps a a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir