FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Full text search

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Módosító indítványt nyújtottam be 3831-es ügyiratszám alatt az Országgyűlés elnökének. Ennek két pontjára hívom fel a Ház figyelmét és kérem a támogatásukat.
Bizonyára sokuknak feltűnt, hogy az országban tapasztalható szociális feszültségek növekedésének ellenére a legmagasabb jövedelműek adóterhelése a törvényjavaslatban lényegesen csökkent. Például ebben az évben az 500 000 forintot meghaladó jövedelmek adóhányada 50%, és ez az adótartalom 1992-ben 40%-ra csökkenne. Ennek a gesztusnak nincs semmilyen indoka olyan körülmények között, amikor épp a költségvetési hiányra hivatkozva a kormányzat nem támogatja, sőt adóztatja a vagyoni értékek társaságok alaptőkéjébe való bevitelét, ellenzi a gazdálkodói biztonsághoz elengedhetetlenül szükséges tartalékok nyereségadózást megelőző fázisban történő nagyobb képzését, nem fogadja el a gazdasági fejlődést gyorsító amortizációs rendszer bevezetését, megnehezíti a kispénzű vállalkozók lízing-szolgáltatások révén történő felfutását.
Az elmondottak érzékeltetik: nem állja meg a helyét az a vélemény, miszerint a vállalkozók ösztönzése érdekében csökkentenék a magas jövedelműek adóterheit. Ekkora jövedelemszinten már nem a személyes fogyasztást kellene szorgalmazni, hanem a befektetéseket, a munkanélküliséget apasztó beruházásokat. Azzal sem lehet egyetérteni, hogy a társasági adókulcsok szintjére kell távlatban csökkenteni a legmagasabb adókulcsokat a személyi jövedelemadózás terén.
Az indoklás az volt, hogy a vállalkozó megoldási útja egyszerű, osztalékban fizetteti ki magának a jövedelemrészt, amit nem személyi jövedelem formájában óhajt megszerezni. Valójában a legtöbb állampolgár jövedelmei sokrétűek, hisz épp e sok különböző jövedelemforrás létezése indokolta a személyi jövedelemadózás bevezetését. Így nem olyan egyszerű a személyi jövedelemadó-alapból az átjárás a társasági adóba.
Fel kell hívnom képviselőtársaim figyelmét, hogy az adókulcs-csökkentés politikai, parlamentarizmust érintő kérdés is. Se szeri, se száma azoknak a véleményeknek, riportoknak – újságban bőven olvasható ilyen, a rádióban, tv-ben személyesen is hallottam már efféle megnyilvánulást –, amelyek szerint mi, képviselők átlagban 40–50 ezer forintokat viszünk haza havonta, vagy még ennél is többet. (Közbeszólások.) Így van, olyat is hallottam. Hiába is küldözgeti egyik képviselőtársam 20 684 forintról szóló fizetési ívének fénymásolatát, az ilyen híreket terjesztő sajtótermékeknek, a valóság közlése már nem illett bele a szerkesztő koncepciójába. Nincs mit tennünk. Van egy olyan manipulált társadalmi közeg, aminek létezését tudomásul kell vennünk. Senki nem mossa le rólunk a vádat, ha úgy döntünk, hogy az 500 000 forint feletti jövedelmek adókulcsát önmagunk érdekeit szem előtt tartva csökkentettük.
Újonnan kialakult – még gyenge lábon álló – demokráciánkban – a szociális feszültségek hazai mértéke közepette, a valós tájékoztatást szolgáló lehetőségek hiányában, a költségvetés jövő évi forráshiánya árnyékában – nem szerencsés a törvényjavaslat szóban forgó adómérséklése, és különösen nem a Parlament általi szembesítése.
Második javaslatomra csak röviden utalok. Maradjon meg a 10 évnél régebben tulajdonban lévő ingatlanok adómentessége azok elidegenítése esetén, hiszen nyilvánvaló: akik jövedelemszerzés, spekulációs céllal adnak-vesznek ingatlanokat, azok ezt az ügyletet 10 éven belül lebonyolítják. A 10 éven túl birtokolt ingatlanok eladási és vételi árkülönbözete szinte teljes egészében inflációs pénzhigulásból adódik, ezért adóztatásuk indokolhatatlan egy olyan országan, ahol nem stabil az árszínvonal és az idén is 35–36%-os fogyasztói árszintnövekedés várható.
A bizottsági vitákon felmerült, hogy az ilyen jellegű adók léteznek nyugati országokban is, de az is egyértelműen elhangzott, hogy ezekben az országokban stabil a nemzeti valuta, valós jövedelemtartalmat, és nem pénzhigulást adóztatnak meg. Kérem képviselőtársaimat, fogadják el javaslatomat, vagy bármely más olyan javaslatot, amely elkerülné az infláció megadóztatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir