KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:

Full text search

KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója:
KOVÁCS PÁL, DR. a szociális, családvédelmi és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! A szociális bizottság befejezte a törvényjavaslathoz érkezett módosítások tárgyalását, már tudniillik azokét, amelyek az illetékességi területünkhöz tartoznak, és hasonlóan az eddigi bizottsági beszámolókhoz, a mi munkánkban is a fő helyet a lakásértékesítésből származó jövedelmek problémája okozta.
A bizottság alapállása természetesen az volt, hogy olyan módosító indítványokat támogat, amelyeknek az elfogadásáról pozitív szociális hatásokat lehet remélni. Ilyen módon támogatta a bizottság azt, hogy a jövő évtől kezdődően a lakásértékesítésből származó összegből azt a részt, amelyet ugyancsak lakásvásárlásra vagy bérlet megszerzésére, vagy haszonélvezet megszerzésére fordítanak, az ne tekintődjék bevételnek, mégpedig olyan módon, hogy támogattuk azt a módosító indítványt is, amely azt célozza, hogy ne csak saját részre, hanem az egyenesági leszármazó, illetőleg örökbefogadott és mostoha- vagy nevelt gyermek számára is.
Ugyancsak támogatja a bizottság azokat a módosításokat, amelyek a felső- és középiskolai ösztöndíjak, valamint a hallgatói jogviszony alapján járó más pénzbeni juttatások kérdésében adómentességet irányoznának elő.
Hasonló módon azt is támogatja a bizottság, hogy a lakásbővítéshez nyújtott hitel, valamint az úgynevezett kockázati életbiztosítás díja legyen adómentes.
A bizottság készített módosító indítványt, egy csatlakozó módosító indítványt is, amely az összjövedelem-csökkentő tételeket kívánja bővíteni, mégpedig a munkavállaló által fizetett útiköltség azon részére vonatkozóan, amelyet a munkáltató nem térít meg.
Ugyancsak támogatja a bizottság azokat a módosító indítványokat, amelyek az eredeti előterjesztésnél többet kívánnának levonhatóvá tenni azok számára, akik családi pótlékra jogosultak, így a gyermekenkénti 1300 forintot, az eredeti 1000-rel szemben.
Támogatja a bizottság azt is, hogy a lakáscélú megtakarításokból ne évi 60, hanem évi 84 ezer forint 20%-át vonhassák le az adóból.
Tisztelt Ház! A szociális bizottság arra kéri önöket, hogy szociális hatásai miatt ezeket a módosításokat – benne a mi csatlakozó módosító indítványunkat is – szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szépen.
 

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir