MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagy örömömre szolgál, hogy itt van Szabó Iván, egykori évfolyamtársam, miniszter úr, aki múltkor még dezignált miniszterként, képviselőként igen fulminánsan és kemény hangon oktatott ki azért, amiért a feltalálók érdekében és a feltalálók adózásában a költségátalányoknak, nem akarom kimondani azt a szót, hogy a kedvezményeknek a fenntartását javasoltam. Mire én sorra kerülhettem volna, ő már nem volt a helyén, azért szeretném hozzá intézni a szavaimat, mert hiszen – megvárom, míg kicsit elcsöndesednek a képviselőtársaim, mert hiszen – mind a ketten az iparban dolgoztunk, és pontosan tudjuk azt, hogy a találmányok kérdése mennyire fontos, és rendkívül aggasztó az a jelenség, ami három éve megnyilvánul, hogy a hazai bejelentések – találmányi bejelentések – száma erőteljesen csökken, a külföldi bejelentéseké pedig majdnem hogy exponenciálisan növekszik. Ami nem lenne baj, hogy a külföldi bejelentések növekednek, mert hiszen azt jelenti, hogy arra érdemesnek találják Magyarországot és a magyar ipart a külföldi cégek, hogy itt is védjék iparjogi érdekeiket, ugyanakkor valamiféle elgyarmatosításhoz – szellemi elgyarmatosításhoz – vezet az, hogy egy olyan ország, amelyről elterjedt, hogy a szürkeállománya igen jelentős, és igen sok pionír szabadalmat hoztak létre már a múlt századtól kezdve itt, Magyarországon, a találmányok rohamos csökkenése, s az azzal járó alkotókedv-csökkenés igen sok áttételes kárt okoz, ami messze nem éri meg azt a kis fiskális eredeményt, amit az adókban a találmányok, a feltalálók adójából be lehet hozni.
Ezért tisztelettel kérem a Házat, hogy Szűcs István, Pál László, Dragon Pál és mások által beterjesztett módosító indítványokat elfogadni szíveskedjenek.
A másik terület, amelynek érdekében fel kívánok szólalni, ez a gyermeknevelés kérdése, a többgyermekes szülők adózásának a kérdése, ez a gyermekenkénti adókedvezmény kérdése.
1987-ben az akkori adótörvények szerint havi 1000 forintot lehetett gyermekenként levonni az adóból. Azóta az inflációs rátákat halmozottan összeszámolva ez az 1000 forint 1992-re 3080 forintnak felel meg. Tehát ha az 1987-es színvonalat a gyermeknevelő szülők esetében fönn kívánnánk tartani, akkor ennek a kedvezménynek 3080 forintnak kellene lennie. Ezzel szemben a törvényjavaslat változatlanul 1000 forintot javasol, és többen javasoltuk ennek az összegnek a felemelését. Mértéktartóan Vincze Kálmán 2000 forint havi levonható összegre, én 1800 forint levonható összegre tettem javaslatot, azért, hogy bizonyos választási lehetősége legyen a tisztelt Háznak.
Úgy tudom, a költségvetési bizottság egyikünk javaslatát sem fogadta el, hanem 1300 forintot preferált, ami, mondanom sem kell, hogy a 3080 forinthoz képest egyszerűen nevetséges. A szociális bizottság, úgy tudom, támogatta a javaslatunkat, a többi bizottság álláspontjáról nincs még tudomásom. De mindegy, hogy mit javasolt a többi bizottság, én azt kérem a tisztelt Háztól, hogy azon nemes alapelveknek a figyelembevételével, amit itt valamennyi, az Országgyűlést alkotó párt oszt a gyermeknevelés fontosságáról, akkor, amikor probléma az, hogy nem születik elég gyerek, probléma az, hogy a gyerekek nem azokba a családokba születnek, ahol a legmegfelelőbb nevelésben részesülhetnének és a legmegfelelőbb ellátásban, akkor pontosan azt a széles középosztályt sújtani a gyermeknevelésben, amelyet éppen szélesíteni kellene, erősíteni kellene, ahogy már előttem a FIDESZ-ből is ezt hangoztatták, akkor beláthatjuk, hogy ennek a 2000 forintos vagy 1800 forintos havi összegnek a megszavazása alapvető érdekünk. Ezért tisztelettel kérem a Házat, hogy amikor szavazásra kerül sor, valamelyiküknek az indítványát szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir