SZÉL PÉTER, DR. (MDF)

Full text search

SZÉL PÉTER, DR. (MDF)
SZÉL PÉTER, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előzetes bizottsági jelentésekből kitűnően számos bizottság, illetőleg több képviselőtársunk foglalkozott már a tízéves elidegenítési tilalommal, illetőleg annak feloldásával, fenntartásával, vagy azzal a körrel, amely az eladott ingatlan értékesítéséből származó jövedelembevételből lakásvásárlásra jogosult adómentesen.
Ezekhez nyújtottam be én is módosító indítványt, azonban, mivel vélhetően mások is fognak erre a tárgykörre kitérni, nem ezzel kívánok foglalkozni, hanem módosító indítványom azon részével, amely az ingatlan értékesítésből származó adó alapjának a megállapításául szolgál. Ez fenn kívánja tartani azt a rendszert, amely rendszer jelenleg is működik, és amely rendszer tavaly is működött, aminek a lényege, hogy az illetékhivatal jogosult az adó alapját megállapítani. Tehát egy jogügyletben, amikor is van egy vevő és van egy eladó, és ők kötnek egymással ingatlanra vonatkozóan írásbeli szerződést. Ebből a szerződésből az eladó pénzhez jut, a vevő pedig pénzt ad ki.
A jelenlegi hatályos szabályozás szerint itt kétféle fizetési kötelezettség keletkezik. Egyrészt fizetési kötelezettsége lesz az eladónak, másrészt a vevőnek ugyanazon szabály alapján. A vevő az illetékhivatal megállapítása alapján a megállapított érték szerint és nem a szerződésben szereplő vételár után megfizeti a vagyonátruházási illetéket. Ez meggyőződésem szerint tartható is, hiszen a vevői oldalon egy vagyongyarapodás jön létre, egy olyanfajta vagyongyarapodás, amely a vételártól függetlenül az ő tényleges effektív vagyonában vagyonnövekedést eredményez. Kérdés azonban, hogy ugyanez tartható-e az eladói oldalon, hiszen az eladói oldalon a jövedelemadó ténylegesen jövedelmet kellene, hogy adóztasson. Márpedig ha az illetékhivatal egyoldalúan jogosult megmondani, hogy mi az az összeg, ami után fizetnie kell az eladónak, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ténylegesen ilyen bevétel is van. Magyarul ez azt jelenti, hogy az illetékhivatal egy közokiratot vagy egy teljesen bizonyító erejű magánokiratot semmibe vehet. Azt jelenti, hogy azt mondja, hogy csaltak azok az emberek, akik egymással szerződést kötöttek, azt jelenti, hogy őket a hatósági állapotuknál fogva semmiképpen sem érdekli, hogy mit írt két ember egy szerződésben.
Itt tehát meg kívánnak adóztatni egy olyan jövedelmet, ami esetleg nem is jelentkezett. Ezen túlmenően úgy gondolom, hogy ez a fajta eljárás sérti azt az elvet is, hogy az adóhivatalnak kellene bizonyítania, hogy nem annyiért adtam el, mint amennyit én a szerződésben írtam. Erre az adóhivatalnak számos módja van. Az adóigazgatási eljárás módosításával kapcsolatban az esetlegesen kötelező jellegű vagyonnyilatkozat, az elszámoltatások, stb., tehát mindenképpen módja és lehetősége van arra, hogy bebizonyítsa, ha én csalok.
Azonban mindaddig, amíg a közokiratok bizonyító ereje és a bizonyítási teher az adóhivatalnál van, úgy gondolom, teljesen tarthatatlan az az álláspont, hogy ilyenfajta jogügyleteknél a meghatározó az illetékhivatali kijelentés legyen, és egyoldalúan beleszóljanak két ember szigorú jogügyletébe, olyan jövedelmet kívánva megadóztatni, amely tulajdonképpen nincs is a zsebemben.
Ez annyit jelent a gyakorlatban, csak hogy én is mondjak egy példát: ha valakinek van egy 10 millió értékű ingatlana, amit adott esetben üzleti megfontolásokból vagy más egyebekből ötmillió forintért elad, vagy hatmillióért elad, és a bekerülési értéke is teszem azt, ugyanennyi volt, akkor gyakorlatilag még két- és félmillió forint körüli adót kell fizetnie. Tehát az az ingatlan, ami neki hatmillió forintjába került, gyakorlatilag nemhogy hasznot nem hozott, hanem még két és félmillió forintos ráfizetéssel sikerült csak túladnia rajta.
Hát ezt jelenti az, hogy jelenleg az illetékhivatal jogosult megállapítani az adóalapot, és kérem ezért a tisztelt képviselőtársaimat, hogy ebben a vonatkozásban a módosító indítványomat támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir