ZSIGMOND ATTILA (MDF)

Full text search

ZSIGMOND ATTILA (MDF)
ZSIGMOND ATTILA (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint az általános vitában bejelentettem, a törvényjavaslathoz több módosító indítványt adtam be. Ha ismétlődés lesz az elhangzottakkal kapcsolatban, csak azért lesz, hogy az elhangzottakat erősítsem.
Javaslataim mind a szellemi tevékenység diktált költséghányad-elszámolás körébe tartoznak. Mindenekelőtt e helyen is tiltakozom az ellen, hogy a diktált költséghányad szerinti elszámolást – félrevezető módon – kedvezménynek minősítsük. Pontosabban, nem adó-, vagy adóalap-kedvezményről, hanem legfeljebb könyveléstől kímélő és az alkotó munkára fordítható időt védő kedvezményről lehet szó.
Ellenzem a kötelező tételes elszámolást, mert a hivatali ideológia sem tökéletes, ugyanis az érv szerint a cél: az általános és egységes adózás. Akkor szeretném érteni: a bedolgozóknak milyen különleges, titkos preferencia alapján javasolta a minisztérium a diktált hányad megtartását. Ellenzem, mert az érintettek nem ismerik azokat a könyvelési előírásokat, amelyek szerint egy bő hét múlva működniük kellene. Meggyőződéssel javasoltam tehát, hogy a diktált költséghányados elszámolás lehetőségét 1992-ben feltétlenül meg kell tartani. Persze a választhatóság lehetőségével, azzal, hogy az adózó eldönthesse, hogy tételesen akar-e elszámolni, vagy a diktált költséghányad szerint kíván adózni.
A százalék mértékében a kulturális bizottság csatlakozó módosító indítványát támogatom. Ellenzem a tételes elszámolást azért is, mert nincs szakmánkénti költségkódex. Nem tisztázott, hogy mit vonhat le az író, a bronzzal, nagy értékű kővel dolgozó szobrász vagy az aranyműves. Nem osztom azt a nézetet, hogy a költségkódex hiánya egyfajta szabadságfok. Az adóhivatal számára biztosan az. De kétlem, hogy az adózó számára is az-e. Javasoltam, olyan költségkódex kell, amelyet az érintett szakmákkal egyeztettek, és amely egyformán igazít el adózót és adótisztviselőt.
A szellemi alkotómunka folyamata többnyire évek alatt hozza meg gyümölcsét, nincs tekintettel a költségvetési, illetve az adóévre. Így nem értem azt a kultúra iránt barátságtalan szigorúságot, miszerint a kultúra e munkásai veszteségüket a következő évben nem számolhatják el, hacsak nem vállalkozók. Vagyis önálló alkotóként nem, de vállalkozóként igen. Márpedig a szellemi alkotók nagyobb része nem vállalkozó.
Javasoltam tehát, hogy az önálló alkotó is elszámolhassa a következő években igazolható veszteségét. Nem értettem, mi indokolja azt, hogy az előterjesztők merő szívjóságból azt indítványozták a tervezetben, hogy akik szellemi munkára vonatkozó szerződésüket 1991. augusztus 31-ig megkötötték, azok 1992-ben még a diktált költséghányad elszámolással adózhatnak. A minisztérium úgy indokolta a bizottsági vitában, hogy a szellemi alkotók kifürkészhették a várható változást, ezért az év utolsó hónapjaiban vélhetően tömegesen köthettek szerződéseket.
Először: ez egy rosszhiszemű vélelmezés. Másodszor: az alkotók pontosan az ellenkező információt kapták például a Művelődési Minisztériumtól is. Jó ideig azt hihették, hogy a költségelszámolások módjában nem lesz változás. Harmadszor: a tervezet minden forduló dátuma december 31. Javasolom tehát, hogy a határidő e területen is december 31-e legyen.
Végezetül, immár a Pénzügyminisztérium támogatásával törölni javaslom a "kulturális szolgáltatás" furcsa kifejezésből a "szolgáltatás" szót. A kulturális szolgáltatás meghatározás fenntartása esetén ugyanis a művészet területeit diszkriminatívan kezelnénk, és kedvezményeznénk a könyvkiadót, a zenészt, a színészt, restaurátort. Ugyanakkor hátrányos helyzetbe hoznánk az írót, a zeneszerzőt, a drámaírót, a képző- és iparművészt.
Ugyanitt teszek javaslatot annak normaszövegben történő kifejtésére is, amely szerint az alapítványi, illetve közérdekű kötelezettségvállalású pénzeszközök csak akkor írhatók le, ha azokat közvetlenül vagy közvetetten, nem előre meghatározott vagyoni előny megszerzése érdekében adták. Kérem képviselőtársaimat, támogassák módosító javaslataimat. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir