BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Én mindössze azért kértem szót, mert a bizottsági ülésen jeleztem, hogy én is a kisebbségi véleményhez csatlakozom, és nem tudom elfogadni a járulékemelést, ami ezzel a betegszabadságos intézménnyel járna, valamint azt sem, hogy csak egy alkalommal vehet ki maximum három napra betegszabadságot, amelyet nem kell az orvossal igazoltatni. Ez lényegében – szinte azt lehet mondani – nem is oldja meg a problémát.
Ehelyett javasoltam, hogy az 1975. évi II. törvény módosítására beadott törvényjavaslatot alaposan át kellene dolgozni. Figyelembe kellene venni azt, hogy amennyiben a társadalombiztosítást önállósítjuk, akkor önkormányzati alapon kellene létrehozni a társadalombiztosítási alapot is, vagyis magyarul, egy sajátos belső automatizmussal rendelkezzék a társadalombiztosítási alap, és ellentételezésként a hiányzó 20 milliárdra meg lehetne találni azokat a megoldásokat, amelyek feltétlenül szükségesek, de ugyanakkor nem járnak járulékemeléssel.
Éppen ezért én javasolnám, hogy amennyiben lehetséges és az illetékes tárca vállalni tudja, úgy 1992. március 31-ig a társadalombiztosítás háztartásáról szóló törvényt, illetve az ennek teljes részletezését, kintlevőségeket, járulék-kintlevőségeket, illetve az ezt terhelő kamatokat, késedelmi pótlékokat, azonkívül rendbírságokat külön-külön mélységeiben és megfelelő részletességgel mutassa ki az illetékes tárca, és egy bizonyos fedezeti rendszert építsen ki egészen alágazati szintig; akkor megtaláljuk a hiányzó 20 milliárdot, mert – én már csak kapásból is gondolom, hogy – a túlzott pazarló betegbiztosítási ellátási, orvosi ellátási rendszerben már rejlik annyi többlet, amennyi elég lesz a társadalombiztosítás elvi hiányának a pótlására. De gondolok itt arra, hogy például miért kell épp a társadalombiztosítási alapnak finanszírozni az abortuszt, és lehetne még sorolni, hogy mely ellátási formákat, szolgáltatási formákat.
Tehát én éppen ezért tartottam fontosnak, hogy egy kisebbségi, törpeminoritási véleményt hangoztassak, aminek természetesen új költségvetési kihatása is lesz, hiszen az 1% járulékemelés a szolidaritási alap tervezett számát is felborítja. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir