KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)

Full text search

KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)
KULIN SÁNDOR, DR. (MDF) Igen. Szeretnék Hack Péterre reflektálni, az általa felvetettek egynémelyikéhez kapcsolódnék. A 2,5-1% összefüggése: abból indulnánk ki, hogy 20 milliárd hiány mutatkozik körülbelül a társadalombiztosítás költségvetésében. Erre kell valami megoldást találni. A 2,5%-ot nem tudtuk elfogadni. Kétségtelen, hogy ez a konstrukció is egy szükségmegoldás, ezt nem kell titkolni és véka alá rejteni.
Az 1% mellé a tulajdonképpeni 3-10 vagy 4-10 napig terjedő táppénzkifizetés, ami a munkaadót terheli a továbbiakban, ez körülbelül 0,6-0,7 százalékpont-növekedést jelent, tehát az 1% – ha így összeadom – tulajdonképpen jelenthet 1,6-1,7%-ot. Ez az igazság.
Arra törekedtünk, hogy a terheket osszuk meg, tehát az állami költségvetés, a társadalombiztosítás, illetve a munkaadók között osszuk meg a terheket. Ezt a részét, hogy az állami költségvetés is átvesz belőle profiltisztítás, vagyonjuttatás címen, így tudtuk a legjobban megoldani.
Ami pedig az ellenőrzés kérdését illeti, hogy a munkaadónak nincs személyzete, apparátusa, felkészültsége az ellenőrzésre, azt hiszem, hogy itt egy kicsit az önellenőrzés fog belépni. Ne tessék cinikusan érteni: orvosok számára nem mondok újat, mások pedig megnézhetik a megfelelő kimutatásokat a társadalombiztosítás nyilvántartásában, hogy például a III. csoportú rokkantak közül az, aki visszamegy dolgozni, mert erre lehtősége van, vagy aki nyugdíj után visszamegy dolgozni, semmivel sem vesz több táppénzt igénybe, mint a korábbi, viszonylag egészséges korosztályok. Ez így igaz.
Tehát az egészség érték lesz, és meg fogja gondolni valaki, hogy tényleg akkor menjen betegállományba, amikor indokolt és erre szüksége van. Kétségtelen, hogy a méltányosságnak és a humánumnak a munkaadó részéről is működni kell. Nem hiszem, hogy betegen is dolgozni mennek. Nincs rá szükség. Köszönöm. Ennyit akartam a két percben.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir